НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

І.02.06. НАДПИСЪТ ПОД ЗЕМНАТА ТВЪРД

Летопис Вергилий Кръстев ТОМ 11
Алтернативен линк

6. НАДПИСЪТ ПОД ЗЕМНАТА ТВЪРД


Този надпис е също с печатни букви на бяло поле на гръцки език. Горната част на рамката е съставена от съединени полуотворени свитъци, което представлява патриаршеското слово при възкачването на патриарха. По средата на рамката има образ на лице на юноша, обвито в лаврови венци. Това е Вестителят от патриаршеското слово. Странично двете страни от рамката и долната част е с лаврови листа, които преминават в лавров венец, препасан с панделки. От двете страни долу отляво и отдясно има образи на агнета и пред тях хляб. Това са пасхални агнета за приношение, заедно с хлябове за приносите за изкупление на греховете, извършени от патриарха, който се е възкачил на патриаршеския престол. В началото на надписа има кръст, след което следва текста:
„Във време на патриаршествуването на Всесветия Вселенски патриарх господин, господин Паисий, който управлява всичко добре на светейшия синод в година 1747, януари 1, което се посвети от ...."
„През патриаршествуването на светейшия и вселенски патриарх Господин, господин Паисий и управляващият всичко добре и Светия Синод е годината 1747, януари 1, който се освети от ...."
Вселенският патриарх Паисий II е патриаршествувал четири пъти: I. (1726 - 1733), II. (1740 - 1742), III. (1744 - 1748), IV. (1751 - 1752). По негово време е осветен този Антиминс лично от него.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ