НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. Концерт на Изгрева

Мариета Бертоли ТОМ 7
Алтернативен линк
Намерени са 1908 думи в 0 изречения за : '%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD' в текста.

3. КОНЦЕРТ НА ИЗГРЕВА



На Изгрева имаше много цигулари. Някои от тях свиреха в царския оркестър. След като Влади започна да идва на Изгрева и се запозна с Учителя, то естествено, когато си между музиканти се говори за концерти. А Влади бе завършил диригентство и бе добър цигулар. Споделиха идеята с Учителя и той я одобри. Започнаха да умуват, че нямало достатъчно музиканти по отделните инструменти. Влади говори и убеди някои от филхармонията и ги доведе на репетиция.


Точно по това време беше умрял цар Борис III на 28.VIII.1943 г. Имаше обявен 40 дневен траур. Паневритмията на Изгрева не се играеше, както и бяха спрени концертите в града. През месец ноември се състоя концерта в салона на Изгрева. Оркестърът се състоеше от 12 човека, а Влади Симеонов бе диригент. Бяха изпълнили класическа музика. Учителят бе в салона като слушател. Днес има запазени снимки. Вижда се, че на ревера на сакото на Влади, че има траурна лента, това е почит към траура за цар Борис. В салона слушателите са облечени с манта, шлифери, с костюми, което означава, че е по времето на късна есен. Всички бяха въодушевени. Това бе голямо музикално събитие - да се изнесе професионален концерт с школувани цигулари на Изгрева и с помощта на такива от царския оркестър. А пък диригент бе Влади Симеонов. Така той получи благословението на Учителя и му се отвориха медните порти. И той тръгна по своя път на диригент в България и по света.


А след като свърши концерта сестра Савка мина с един поднос с пликове и на всеки музикант бе връчел по един плик, където имаше една банкнота. Това бе възнаграждение за тях от Учителя.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ