НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ТЯЛОТО Е ИЗРАЗ НА ПСИХИЧНИ СИЛИ

Учителя - обзорна книга
Алтернативен линк

ТЯЛОТО Е ИЗРАЗ НА ПСИХИЧНИ СИЛИ


Истинското Знание седи в това, да схванем, че всички наши удове, както и цялото ни тяло, са проекция, израз на психични сили.

У ч и т е л я


Учителя в много лекции и беседи е разглеждал формата на черепа, чертите на лицето и тяхната връзка с душевния живот. Той е дал в това отношение изобилен материал. Ще приведем някои важни съотношения:

Ако ширината на главата е по-голяма от дължината, това показва, че в този човек преобладава животинската любов. Под ширина на главата се разбира разстоянието по права линия от едното ухо до другото.

Ако от ушния отвор прекараме радиуси към предната и горната част на главата, то от дължината на тези радиуси ще можем да съдим коя природа е по-силна в човека (виж фигурите). Ако радиусът ОА е по-голям от другите радиуси, в човека преобладава физическото естество. Ако радиусът ОВ е по-голям от другите, човек е разсъдителен, повече мисли. Ако радиусът ОС е по-голям от другите, преобладава висшата морална природа.

Дължината на радиусите определя също и степените в интензивността на Любовта.

Публикувано изображение



Публикувано изображение



Ако от ушния отвор прекараме радиус до горната точка на главата и друг радиус до темето, то първият радиус (ОD) е линия на моралните чувства, а вторият (ОС) – линия на личните чувства. Ако ОD е по-голям от ОС, в човека преобладават моралните чувства. Ако ОС е по-голям, преобладават личните чувства.

Учителя казва:

Центърът, който се намира на горната част на главата, показва, че в света съществува Любовта – Любов към Великото Разумно начало.

Ако мислено съединим двата ушни отвора с хоризонталната линия АВ и мислено спуснем перпендикуляр MN от горната част на главата към тази хоризонтална линия, то дължината на този перпендикуляр определя силата и качеството на моралните чувства.

У този, у когото има Любов към Бога, главата расте нагоре.

Ако Любовта към Бога у някого е развита, но той умствено е неразвит, тогава се ражда фанатизмът; неговата любов е сляпа, понеже не е свързана с човешкия ум. Когато това чувство е свързано с ума, то се проявява правилно. Такъв човек е нежен, досетлив и учтив.

Публикувано изображение


Публикувано изображение


Ако от ушния отвор прокараме две линии – едната до горния край на носа (ОА), а другата – до долния край (ОВ), ще се образува ъгъл.

От върха на носа спускаме перпендикуляр АВ към линията ОВ. Колкото този перпендикуляр е по-голям, толкова интелигентността е по-голяма.

Ако разделите лицето на моралния тип на три части – чело, нос и брада (от долния край на носа до края на брадата), те трябва да имат еднакви размери.

Защото, ако челото е по-голямо, например 7 сантиметра, носът е 6 сантиметра, а брадата – 4 сантиметра, то ще имате един неустойчив характер. Той мисли хубаво, чувства хубаво, но не прилага.

Някой път може да имате обратното: чело – 4 сантиметра, нос – 6 сантиметра, а брада – 7 сантиметра. Значи тук преобладава влиянието на волята. Този човек малко мисли, но много върши. Той като се добере до някоя идея, крива или права, ще я приложи в живота си.

Срещате един човек, който има нос, дълъг 3 сантиметра и широк 2 сантиметра. Друг има нос, дълъг 4 см и широк 2,5 сантиметра. Трети има нос, дълъг 5-6 сантиметра и широк 3 сантиметра. Тези хора имат различни характери. Характерът им се определя от дължината и широчината на носа. Дължината на носа показва развитието на ума, а широчината на носа – развитието на сърцето.

Учителя казва, че човек трябва да работи върху лицето си като художник. Някой може да работи върху челото си, друг – върху носа си, а трети – върху брадата си.

Ако за две години човек може да продължи линията на брадата си с един милиметър, това показва, че той има воля.

У някого носът е тесен. Това показва слабо дишане. Като усили дишането си, ще разшири по този начин носа си с 1-2 милиметра. Дължината на носа се изменя по-мъчно от ширината.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ