НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

19 август 1909 г., сряда, 7.00 часа вечерта

Страници из духовната биография на Българите- Том 1
Алтернативен линк

19 август 1909 г., сряда, 7.00 часа вечерта


Ще започнем с ХВАЛЕБСТВИЕТО u ще благодарим на Бога за всичките Му милости и благости.


ХВАЛЕБСТВИЕ


Господи Боже наш, душата ни има тихо упование на Теб. Открил Си ни Пътищата Си и виждаме Твоята Благост. Явил Си ни Милостта си и виждаме Дълготърпението Ти. Показал Си ни Любовта Си и виждаме Твоята Доброта. Посочил Си ни Истината и виждаме Твоята Святост. Изявил Си ни Името Си и виждаме Твоята Правда. Научил Си ни на всяка мъдрост и знание и виждаме Твоите Велики Дела. Обърнал Си сърцата ни и виждаме Твоето Присъствие навсякъде. Просветил Си умовете ни и виждаме Твоите Творения, че всички са добри. Опасал Си ни със Силата Си и гледаме Твоето Могъщество.

И след всичките добрини и блага, които Си излял над нас според Твоята Вътрешна Пълнота, нашето желание е винаги да гледаме Твоето Лице и да се радваме и веселим в пълнотата на Твоята Любов. Ние Ти благодарим за Твоята Милост и Грижливост, с които Си ни заобиколил. Нашата душа винаги се радва, че милостта Ти ни следва. Ти всякога ни слушаш и Си готов винаги да ни крепиш и да ни даваш помощ, когато сме в нужда.


Благи Господи, Велики Отче на Небето, избавяй ни от ухищренията на лукавия. Ето, Ти Си говорил и ние вярваме, че Ти ще ни утвърдиш във веки, да Те славим. Господи, ти, Който Си Неизменен, укрепи нашите слаби братя и сестри, за да пребъдем всички в Теб и Ти да пребъдеш в нас, за да сме едно, като Ти и Твоя Отец, и да Те прославим с плодовете на живота си пред човеците.


Благи Боже, Който Си ни дал живот и здраве, Който ни насищаш с хляб и вода и всеки ден ни задоволяваш с хилядите си Благословения. Твоето Слънце изгрява всяка заран като младоженец тича в пътя си, който Си му начертал. То ни донася и разпръсква повседневно Твоята Благословия. И Твоето Име оживотворява цялата земя. Донася и вдига облаците, напоява земята. Украсява полските цветя с всичката им хубост, която Си им дал отначало, развеселява всички живи същества и човека, когото Си направил според Подобието Си, вдъхва в неговите жили вяра и надежда да се труди и работи, като му казва, че Ти ще благословиш труда му.


Велики са Твоите Наредби. Всички ние, Твоите Чада, днес идем да Ти поднесем своята благодарност. Облякъл си ни в дрехите на живота как хубави са тези облекла, с които Си ни загърнал! Благословени Господи от всичките векове, приеми нашата благодарност, която Ти поднасяме от душа!


Амин!


След молитвата г-н Дънов каза:

Ето какво говори Господ: Аз съм чул гласа на вашата молитва. Ще Ме познаете според делата, имайте мир в себе си и любовта ви да бъде съвършена.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ