НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ХИЛЯДОЛИСТНИКЪТ

Разговори при седемте рилски езера (1929-1942г.)
Алтернативен линк


  

ХИЛЯДОЛИСТНИКЪТ

  След утринното Слово на Молитвения връх Учителят даде някои пояснения:

  – В Любовта не може да има деление.

  Това, което сега съществува в света, то е само сянка на Любовта. Истинската Любов не може да бъде носителка на разногласие.

  Хората вървят по един неестествен път.

  Писанието казва: „Човек е направен от пръст.“ „Пръстта“ – това е животинското естество. А човекът, това е Божественото дихание, което вдъхнал Бог в него. Така станал човек жива душа.

  Животните показват пътя, по който човек е слизал. Този път не е бил благоприятен.

  Когато един водолаз влиза във водата, изглежда много страшен. Но тази водолазна дреха не е нещо съществено за него. Той я употребява само за малко време. Щом излезе вън, тя става излишна и той се освобождава от нея. Същото е и с днешното физическо тяло на човека.

  Главният мозък трябва да се постави в съгласие със симпатичната нервна система. Когато главният мозък раздава повече, а симпатичната нервна система събира по-малко, винаги се ражда едно анормално състояние. Тогава човек харчи повече, отколкото събира. Бюджетът се приключва с малък дефицит.

  Най-първо човек се намира в здравословно или нормално състояние. Ако започне да харчи повече, отколкото възприема, това равновесие се нарушава. Тогава започва да съхне, изгубва мазнините си, мускулите понижават своята жизненост. Това са нервните хора. А тези, които харчат по-малко енергия, почват да затлъстяват.

  Нервната слабост по някой път се дължи на събирането на повече млечна киселина в мозъка. Това пречи на дейността на нервните клетки и тогава се прекъсва мисълта.

  Човек трябва да регулира чувствата си. Когато се намираме в областта на чувствата страх, тревоги, безпокойства и пр., хората черпят от нас повече енергия; тя се поглъща от тях.

  Една сестра запита:

  – Как можем да приемаме енергия, да се обогатяваме с магнетична, жизнена енергия?

  – Трябва да развивате чувството на благоговение. Трябва да развиете оня център, който се нарича хилядолистник – Любовта към Бога. Той се намира в горната част на главата. Трябва да се развие и благосклонността спрямо всички. Всеки орган е акумулатор на специални енергии. Хилядолистникът е орган, който събира, възприема Божествената прана на живота. Ако у вас този орган не е развит, усещате слабост.

  Хилядолистникът се развива чрез вяра, надежда и Любов, чрез чувството на благоговение, Любов към Бога и благосклонност към хората.

  Магнетизъм може да придобиете чрез развитието на хилядолистника.

  Онези, които не обичате, са точно като вас.

  Всички мозъчни центрове трябва да турите в съгласие един с друг.

  Вяра имате. Сега трябва да развивате надеждата. Вярата е за бъдещето, надеждата е за днешния ден. Тя ни свързва с всички хора на Земята, вярата ни свързва с ангелите, а Любовта – с Бога.

  Вие имате две слаби страни: връзката ви с хората е слаба. Връзката ви с Бога е също слаба. Затова иде малък приток на енергия от хората и от Бога към вас.

  Друг метод за развитието на хилядолистника е: човек да мисли, че всичко, каквото става, за добро.

  С това се усилва възприемането на Божествената прана на живота.

  Сестрата каза:

  – Сънувам сънища, които показват бъдещето и почти винаги виждам бъдещето си на сън в картини.

  – Сънищата ви показват вече развитието на ясновидството.

  Когато обичате един човек, едновременно като възприемате добрите му качества, ще възприемете и лошите. Но това става при обикновената любов.

  Добрите хора като обичат лошите, правят им добро. Добрият човек като обича лошия, да не мисли за опасността, че ще получи лоши енергии. Защото в края на краищата, ако Любовта е силна и Божествена, тя трансформира енергиите.

  Лошите хора като обичат добрите, правят добро на себе си, понеже стават проводници на добрите енергии на последните.

  

  


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ