НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОПИТИ BЪРХУ ЛЮБОВТА

Разговори при седемте рилски езера (1929-1942г.)
Алтернативен линк


  

ОПИТИ BЪРХУ ЛЮБОВТА

  Веднъж Учителят каза:

  – Човек може да прави известни упражнения, които да го подготвят за Любовта, да го въведат в нейния свят. Ето такова упражнение:

  Поне един час на ден гледайте на хората, като че вие живеете в тях, като че техните страдания и радости са ваши. И после оставете пак да текат мислите ви, както искате.

  Чрез подобно упражнение всеки ден човек се сближава с другите, обединява се с тях, почва да чувства единството на цялото битие, а това води към Любовта.

  Ще ви дам и друго упражнение:

  Намерете шест души, които да отговарят на буквите в думата „Любовь.“ От тях трима души да бъдат мъже, а трите – жени. На буквата „л“ отговаря онзи, който има висок духовен стремеж и Любов. Буквата „ю“ отговаря на условията за проява на Любовта, на Божественото. Буквата „б“ показва растеж, буквата „о“ – околните благоприятни условия, „в“ показва връзката с Бога, а „ь“ показва равновесие.

  Ще намерите кой от тези шест души на коя буква отговаря и обикнете тези хора! Като направите това, ще има от къде да черпите сили и къде да вложите сили, ще можете да проявите Любовта, ще я разберете, ще влезете в нейния свят.

  Започнете ли да работите в името на Любовта, не се отчайвайте, докато не постигнете резултат.

  Знаете ли какво изкуство е да възлюбиш един човек? Всеки човек има една неизменна Божествена черта. За нея го обикни. Когато срещнете някого, напълнете душата му с Любов, духът му с красота и радост; да се зарадва той че сте го срещнали. Видиш една пеперудка, кажи: „Господи, благослови я.“

  Видиш едно дръвче, кажи: „Благослови го.“ И ако има нужда, полей го.

  Видиш един извор, кажи: „Благослови го.“ Ако има нужда, очисти го.

  Бъдете като едно цвете, което издава благоухание. Бъдете като слънцето, което раздава на всички своята светлина и топлина. Наблюдавайте, какво действие има вашата любов.

  Ако обичате някого и той става добър. Любовта ви е Божествена. Ако не става добър, любовта ви е човешка. Божествената Любов прави човека здрав, силен и добър.

  

  


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ