НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

БОЖЕСТВЕНАТА ВРЪЗКА

Разговори при седемте рилски езера (1929-1942г.)
Алтернативен линк


БОЖЕСТВЕНАТА ВРЪЗКА

  Друг път Учителят, като говореше за връзката с Бога, каза:

  – Онзи, който ни отваря великата свещена книга, за да разберем възможностите на живота, това е нашият Възлюблен. Няма по-хубаво състояние от това да чувстваш Божието присъствие в дълбочината на душата си.

  Ти си болен. Бог отвътре ти казва: „Не бой се, след една седмица ще оздравееш.“ Искаш да учиш, но нямаш средства. Бог ти казва отвътре: Не бой се. Ще се оправят работите. Музикант си, обезсърчиш се. Божественото ти казва отвътре: „Не бой се, не се обезсърчавай.“

  Бог е, Който говори в нас, но трябва да имаме беззаветна Любов. Има Един в света, Който може да вземе участие във вашия живот. Той е с вас при всички положения на живота ви.

  Даже и най-големите противоречия да се родят в живота ви, нека се родят! Това са възможности за проявлението на Бога! Даже и в дъното на ада да отидете, ще познаете колко е велик Бог, ще познаете Неговата Любов.

  Велико нещо е светът за онзи, който го разбира.

  Когато човек има Любов към Бога, всичко е възможно.

  Вие нямате понятие за съзнанието на Бога, който трепти с Любов и нежност към всички същества!

  Всички нещастия в света започват със съмнението в Бога.

  Законът за жертвата е атрибут само на Бога. Затова у всеки едного, който се жертва, Бог живее, Бог се проявява в него.

  Единствената запалка за разумната човешка душа е да помисли, че Бог е Любов. От тази запалка може да започнете.

  Човек е важен дотолкова, доколкото е носител на една Божествена идея.

  Идеята за Бога е за човешката душа, каквото е изгряващото слънце за Земята. Когато човек има тази идея, той може да расте и да се развива.

  За Бога казвате, че е Абсолютен, Всемъдър, Всезнаещ и пр. Добре, но ще ви кажа: Какво ви ползва, че знаете тези неща, а пък сте болен? Но ако имате връзка с Първичната Причина, ръката ви, очите ви, сърцето ви ще бъдат здрави, животът ще се проявява правилно у вас. И тогава ще схващате живота в неговата целокупност, от най-малките явления до най-големите.

  Това е магическата формула, това е магията. Човек, който няма такива идеи, той не може да стане маг, воля не може да има, ум не може да има и сърце не може да има!

  Които съзнават, че Бог действа в света, ходят във виделината.

  А които не съзнават това, нямат още тази виделина. Пазете в себе си свещен образа на Бога! Когато ви дойде някоя скръб, приближете се до този Господ, Който не се изменя!

  Бъдещето е за добрите, за учените, за мъдрите, за любещите.

  Цялата земя е за тях. Тя ще им стане жилище!

  Този, който крепи ума, сърцето, волята, тялото ви, това е Господ.

  Като ви напусне Той, вие посърнете. Като дойде, пак се повдигате. Посърнали сте не само поради това, че слънцето не грее отвън. Някой път отвън е студено, а ти стоиш отвътре спокоен.

  Да бъдеш в хармония с Бога, това подразбира хармония с целокупността на Битието.

  Има един закон: щом възстановиш отношенията си с Бога, ще възстановиш своите отношения с другите, понеже, като дойде някой при тебе, ти ще виждаш Бога в него.

  Време е да познаете Бога и да Му служите. Иначе ще останете и ще чакате друго време.

  Ако нямате вечен живот, не сте познали Бога. Някой казва: „Аз съм го познал.“ Но то е само говорене. Бог е Центърът. И ако не сме свързани с този Център, не можем да растем. Бог е Център, който дава еднакви условия на всички души да растат и да се развиват. Това, което ти дава възможност да постигнеш желанията си, съществените си желания, да постигнеш онези блага, които желаеш, това е Бог вътре в тебе, Който действа.

  При един мистик дошъл дяволът и му подарил едно гнило дърво, като казал: „Господ ти го подарява.“ Мистикът като го взел, в неговата ръка то станало скъпоценно. Като живееш при Бога, никой не може да те излъже, огън не те гори, скърбите не се приближават. И дяволът като дойде при тебе, става кротък, смирява се и ти лиже краката. А ако не живееш при Господа, натисне те дяволът и те измъчва.

  Трябва да имаме живота на безсмъртието. Това е връзката с Бога.

  Ако Бог ти е тил, всички ще те обичат. И ангелите ще обърнат внимание на тебе.

  Образувайте сега връзката с Бога.

  Когато се свържем с Бога, няма да има дело в света, което да не можем да извършим.

  Когато има единство и хармония вътре в нас, ние ще служим на Бога. Иначе ще служим на обществото, на народа, но не на Бога!

  Божественото слиза периодически, за да ни помогне, като възстанови нарушената хармония. Сега сме в такава епоха.

  Ръката, отрязана от тялото, започва да се разлага. Защо? Защото е изгубила връзката си Цялото. Грехът не е нищо друго освен процес на гниене, който показва, че човек се е отделил от Цялото, от Бога. Какво трябва да прави човек, за да се освободи от греха? Трябва да се върне към Бога. С това се прекъсва и разложението на ръката като уд от целия организъм. В който ден човек се отдели от Великото Разумно Начало, той е осъден на страдания, на нещастия, на смърт. Някой казва: „Бял ден не видях в живота си.“ Много естествено. Щом се отделиш от Бога, от Цялото, белите дни от живота ти ще изчезнат и ще дойдат черните дни. Белите дни са от Бога. Вън от Бога всички дни са черни.

  Единствената сила, която повдига човека, е връзката му с Цялото. На всинца препоръчвам: никакво съмнение и колебание. Каквито и изпитания да дойдат, не губете тази връзка. Намерите ли се пред някое голямо нещастие, не казвайте, че Бог ви е забравил.

  Който иска да бъде силен, не трябва да се съмнява в Бога.

  Изгуби ли тази връзка, той става слаб, немощен, нещастен.

  Искате ли да видите, как работи законът на Любовта в живота, подчинявайте се доброволно на волята Божия.

  Като ученици работете върху закона: познаване на Бога във всички прояви на живота. Така ще познаете Бога във великото и в малкото. Това значи да Го познаете в Неговата същина. Дойдете ли до това положение, ще влезете в новия живот, дето отношенията на хората почиват на Любовта.

  Всяко същество, което не е във връзка с Бога, изпада в противоречия.

  Растения, които са извън почвата, изсъхват. Риби, които са извън водата, измират. Птици, които са извън въздуха, умират.

  У човека, като се отдалечи от Бога, ще настъпи мрак, тъмнина.

  Божествената връзка е ключ на всички тайни!

  



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ