НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОПИТИ

Учителя - обзорна книга
Алтернативен линк

ОПИТИ


Сега аз ви препоръчвам най-малките опити, понеже за големите опити се изискват големи знания. И Природата изобщо е много внимателна, тя не позволява да се правят големи опити. Тя допуща да се правят само малки опити. Големи опити могат да правят само напредналите души.

Онзи, който е опитал най-малката Любов, може да опита и най-голямата.

Правете опит с Любовта, за да видите какво представлява тя. Любовта има приложение. Човек се ползва само от това, което приложи. То остава с него за вечни времена.

За постигане на Възвишеното, на Божественото, на благородното се изискват усилия.

Като ученици на Великия Живот, надпреварвайте се да правите отстъпки на ближните си, да прощавате, да проявявате взаимно почитание и уважение. Това са първите опити за прилагане на Любовта.

У ч и т е л я


Учителя препоръчва да се правят опити с Любовта, чрез които се добиват познания за нейните закони и методи. Животът в своето разнообразие предлага всеки ден случаи за такива опити. Чрез тях човек може да провери методите на Любовта и да съди за нейната мощ, както и за степента, до която е дошъл в разбирането и приложението й.

Учителя казва:

Най-простият занаят, който практикувате, не е нищо друго освен една възможност да се срещнете и запознаете с душите, които обичате и които ви обичат. Някой става професор, за да се срещне и запознае в университета с някои души. Заслужава човек да посвети целия си живот на университета, за да срещне душите, които обича. Заслужава човек да стане народен учител, за да срещне душите, които обича. Ученикът може да се запознае в училището с душите, които обича и които го обичат. Заслужава човек да бъде готвач или каквото и да е, само да се срещне с тези души, които обича и които го обичат. Може би работиш с мотиката. Тя е временно в ръката ти, а не за цял живот. Тя може да послужи на човека за запознаване с някоя душа, която го обича – да послужи като средство за сближение на две души. Ако иглата на шивача може да го запознае с една душа, която го обича, заслужава да шие. Професията, която човек изпълнява, между другото има и тази задача. Задачата на човека е да намери душите, които го обичат и които обича.

Опитите, чрез които човек може да изучи и провери някои закони на Любовта, могат да бъдат най-разнообразни. Тук даваме само някои от тях:

1. Когато човек изпадне в обезсърчение, може да направи следния опит и да провери резултатите:

Ако изпаднеш в отчаяние и се почувстваш изоставен, не търси причината вън от себе си. Отвори сърцето си за хората, за своите близки, гледай на тях като на любими същества, които мислят доброто ти, и веднага отчаянието ти ще се смени с Радост. Мъчно се постига това. Този опит е само за герои, които лесно могат да излязат от личния живот и да влязат в духовния. Ако искаш да излезеш от живота на противоречията, влез в Духовния живот. Само така ще познаеш Любовта и ще се наслаждаваш истински на Живота. Така ще се смени твоето състояние и ще провериш един закон на Любовта.

2. Учителя препоръчва и следния опит: ти вървиш съсредоточен. Имаш важна работа, но виждаш на улицата плачещо дете. У теб се заражда желание да се спреш и му помогнеш, но веднага си казваш: “Нека някой друг да го утеши. Аз имам важна работа.” Кажеш ли така, ти не разбираш Божията Любов, изгубил си един малък Божествен подтик. Не, каквато и важна работа да имаш, ще се спреш. Спреш ли се да помогнеш на това дете, помогнал си на себе си.

Учителя дава друг подобен пример: някой върви по пътя и вижда събрани много хора, които треперят от студ. Той се спира, запалва им огън и продължава пътя си.

При тези опити човек ще види какви резултати дават те у другите и у него; ще провери дали ще почувства Радост, Мир, Хармония, подем при тези опити. И по тези резултати ще провери някои от законите на Любовта. Така постепенно той опитно ще проучва великата наука за Любовта.

3. Учителя препоръчва следния опит: ако не обичате някого, постарайте се да намерите една добра черта в характера му. Отделяйте всеки ден сутрин, на обед и вечер по пет минути за размишление върху нея и ще видите, че ще го обикнете. Така ще проверите един от законите на Любовта: онзи, чийто добри черти държите в ума си, постепенно го обиквате.

От друга страна, и той ще ви обикне. Така ще проверите и втората страна на закона: когато държиш добрите черти на някого в ума си, той те обиква.

Щом критикуваш някого в душата си, той не те обича. Между него и теб има една междина.

Ако постъпвате по горния начин, няма да се намери човек около вас, който да не ви обича. Вън от този закон не могат да съществуват правилни отношения между хората.

4. Учителя препоръчва и следния опит. Човек не може първоначално да обича всички хора едновременно. Затова може да почне със следното: да обича един човек, двама, трима, пет, десет души и прочее. Постепенно да увеличава броя на лицата, които обича. С това ще се подготви за Любов към всички.

Може да обикнете десет души. Разбира се тази Любов, освен като вътрешен процес, ще се изрази и в отношенията на човека към тези лица – ще им служи и външно така, както градинарят полива, наторява и разкопава цветята. Как ще ги обикне? Като потърси в тях добрите черти. Учителя казва да проучим резултатите от подобни опити по следния начин:

Гледайте дали този, когото обичате, ще стане здрав, ако е бил болен; добър, ако е бил лош; даровит, ако е бил бездарен; умен, ако е бил глупав; радостен, ако е бил обезсърчен. И по това ще получите опитност за действието на Любовта и ще познаете степента и силата на своята Любов. Щом видите резултати, радвайте се, благодарете на Бога, прославете Го, без да казвате никому. Същевременно гледайте какви промени ще станат във вас.

Богатството на човека седи в Любовта, която може да прояви. Ако всяка сутрин изпраща Любов към десет души от цялото си сърце, той е вече богат. Ако може да обикне десет души, както трябва, той може да стане и учен. Успехът на човека в работата му зависи от Любовта, която проявява към другите.

5. Учителя препоръчва да се правят опити с растения и животни, за да се види как всички се нуждаят от Любовта и я разбират.

Посадете две еднакви луковички от някое луковично растение, например лале, в две саксии, поставете ги при еднакви условия, поливайте ги еднакво и двете, но на едното от тях всяка сутрин, обед и вечер изпращайте по една добра мисъл, по едно хубаво пожелание, както на един приятел. Наблюдавайте как ще израснат двете.

Това са малки, микроскопически опити, които всеки може да направи. Няма същество, което да не е отзивчиво на Любовта, което да не се нуждае от нея.

Достатъчно е да дадеш малко от Любовта си на някое растение или животно, за да я почувства и ти отговори. Учителя казва:

И насекомите се привързват към човека, проявяват Любовта си. Даже змия може да обикне човека и да не го хапе. Няма форма в света, която да не се подчинява на Любовта. И най-жестоките престъпници, поставени на огъня на Любовта, могат да се променят; и в тях ще се събуди Божественото.

6. Могат да се правят опити от друг характер. Всеки ден правете по едно малко добро дело и наблюдавайте какъв резултат ще има това в околната среда и в самите вас. Учителя казва:

Всеки ден, като станем и направим едно дело за Бога, денят е оправдан. Не го ли направим, този ден е изгубен за нас. Като ученици, всеки трябва да направи през деня по едно добро дело за Бога, макар и микроскопическо. Като направиш едно малко Добро, да усещаш, че си извършил Волята Божия, макар и в най- малка степен. Тази е новата насока, в която трябва да турите ума си. Тогава и Духът ще действа върху вас.

7. Учителя препоръчва и следното: изпращайте едно добро пожелание към човечеството. Той казва:

Задачата на отделния човек, на всички общества и народи е да изпратят една любовна вълна по целия свят в помощ на човечеството.

При такъв опит нямате възможност да проверите външните резултати, но може да проверите какви промени стават във вас. И ще забележите, че вие всеки ден се променяте, Мирът и Радостта ви ще растат, ще чувствате нови сили и просветление. Така ще проверите някои от законите на Любовта.

8. Може да се направи опит и в по-широк мащаб. Този опит Учителя нарича движение в Любовта.

Под движение в Любовта се разбира следното: човек трябва да обича всички живи същества, които се изпречват на пътя му.

Където минете, чрез Любовта си носете благословение – давайте Любовта си навсякъде, където отивате! Ако влезете в един дом като приятел, вложете своята Любов във всички членове на дома, пожелайте работите им да тръгнат напред – ако са били сиромаси, да забогатеят; ако са били болни, да оздравеят. В който дом влезе Любовта, всякога носи своето благословение.

Този закон има широко приложение. Той може да има грамадни последствия и представлява важно условие за възхода на човешката душа.

Любещият обгръща със своята Любов всички, върху които пада погледът му – и човек, и животно, и растение.

Публикувано изображение


Седемте рилски езера, изграждане на извора Ръцете, които дават.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ