НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ГОРДОСТ И СМИРЕНИЕ

Учителят, Лечителят, Пророкът - т.2
Алтернативен линк

ГОРДОСТ И СМИРЕНИЕ


Записки от беседите на Учителя


Да имаш благородна кръв, това подразбира да живееш един възвишен, чист и свят живот. Ето защо, първото нещо, което се изисква от религиозните, от духовните хора, е да имат смирение, да признаят, че знаят много малко, че отсега нататък имат много да учат. У тях трябва да има велик стремеж за учение.


Всеки момент човек трябва да съзнава, че има да учи. В това седи смирението. Човек трябва да признае в себе си, че малко неща знае и му предстои да учи, да придобива знания.


Човек не трябва да мисли всякога за себе си, трябва да е скромен. Това е закон за придобиване на енергия.


Който иска да стане голям, той трябва да се смали. Законът е такъв: Щом желаеш велики работи, ще те смалят; щом желаеш малки работи, ще те възрастят. Това е изказано в стиха: "Бог на смирените дава благодат, а на горделивите се противи."


Всички противоречия трябва да изчезнат от душата ти. Душата ти трябва да бъде така отворена, че да приемеш всичко, което е необходимо за тебе. Само така ще можеш да почувстваш Бога. Ти отиваш при Бога и се съмняваш дали ще те приеме или не - сам си поставяш преграда. Досега в аналите на окултната наука няма случай смирен човек да е изпъден от Бога, но горделивците много често са изпъждани. Бог държи горделивците далеч от Себе Си, не че не иска да се разговаря с тях, но като неприготвени да издържат Неговите вибрации, в тях стават големи експлозии, които причиняват големи пакости.


Никога не се сравнявай с другите хора; не мисли, че си по-горе от тях.


Работете върху кротостта и смирението, защото няма по-хубаво нещо от това да сте в едно общество на смирени и кротки хора.


Смирението е движение нагоре. Гордостта е движение надолу. Всички болести се лекуват чрез смирение.


Мнозина от вас повдигат себе си над другите. Сега направете точно обратно: дръжте високо в мисълта си своите братя, защото в тях живее възкръсналият Христос.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ