НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ТРИТЕ ОСНОВИ НА НОВАТА КУЛТУРА

Учителя - обзорна книга
Алтернативен линк

ТРИТЕ ОСНОВИ НА НОВАТА КУЛТУРА


Когато Любовта царува, смут не става.

Когато Мъдростта управлява, редът не се нарушава. Когато Истината грее, плодът цъфти и зрее.

Аз вече чувам птичките да пеят и далеч някъде на хоризонта виждам Божественото да изгрява.

Аз съм донесъл Божествено знание, за да ви ползва. Аз съм длъжен да го изнеса пред вас, за да ви дам подтик. Защо говоря? Говоря ви, за да не спъна Божието дело, за да не спъна и вас. От това зависи и прогресът. В миналото трябваше да прекарате тридесет години в изпити, да минете много изпити, за да ви се даде това, което аз сега ви давам.

У ч и т е л я


Учителя казва:

Всяка проповед, която има за основа Любовта, Мъдростта и Истината, не заблуждава. Любовта, Мъдростта и Истината в широк смисъл на думата – това е учението, което проповядвам на хората. Новият Живот не може да влезе в света без тях.

Любовта обединява. Тя е онзи принцип, чрез който човек започва да съзнава, че е клонче от един велик организъм и взема правилно отношение към Цялото. От Любовта иде подбудата, подтикът за действие, за развитие.

Мъдростта – това са всички методи на Божията Любов. Знанието, Мъдростта дава методите за приложение на Любовта и Справедливостта.

Мъдростта гради и организира нещата. Тя влиза в основата на Новата култура, защото човек трябва да има знания, да разбира законите на Разумната Природа. А Истината дава сила за реализиране великите задачи на Любовта и Мъдростта. Истината носи постиженията. Учителя казва:

За да се разреши правилно загадката на Живота, турете за основа Любовта, почнете с нея. После ще дойде Мъдростта на помощ. И най-после ще дойде Истината, за да очертае пътя, по който могат да се постигнат техните цели. Дойдете ли до тези три принципа, те ще разрешат тази велика загадка, ще разрешат всички противоречия. Светът може да се поправи само с тях. Вън от тях човек е осъден на страдание и мъчение. Човек може да реализира само онези свои желания, които имат за основа Любовта, Мъдростта и Истината.

Казано е в Писанието: “Да се освети името Божие. Да се въдвори царството Божие и Неговата правда. Да се изпълни волята Божия.”

Да освети човек Името Божие – това значи да даде място на Любовта в Живота.

Да работи за въдворяването на Царството Божие и Неговата Правда – това значи да си служи с Мъдростта, с истинското Знание.

Да изпълни Волята Божия – това значи да даде място на Истината в себе си. Христос казва: “Просете и ще ви се даде. Търсете и ще намерите. Хлопайте и ще ви се отвори.” Просете – това се отнася за ума, за Мъдростта. Търсете – това се отнася за сърцето, за Любовта. Хлопайте – това се отнася за волята, за Истината. С други думи, Христос посочва Любовта, Мъдростта и Истината като единствен път към съвършенството.

Изобилието в света иде от Любовта. Тя носи всички блага. Мъдростта разпределя благата, които Любовта носи. Истината дава сила за действие.

Учителя казва:

Всички ще се подчинят на Новия живот. В какво седи великата цел на човешкия Живот? Да бъде човек свободен и да служи на Любовта, Мъдростта и Истината.

Публикувано изображение



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ