НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

14 август 1914, четвъртък

Страници из духовната биография на Българите- Том 1
Алтернативен линк

14 август 1914, четвъртък


За да се разбере Христовото учение, нужно е също така сърцето на едно дете в неговата чистота, нужен е ум, непокварен от съвременната философия и незасегнат от съвременните фарисеи и садукеи. Човек може да е покварен като религиозен и като безбожник. Ние можем да разбираме всичко на земята символично. Сам Христос никога не е говорил направо, а казва, че хлябът бил неговото тяло и виното неговата кръв. И наистина, нашият хляб е символ на Словото Божие. Както хлябът, и то дава на гладуващия сила и живот, избавя го от страдания.


Да бъдем Христови ученици, това е един вътрешен процес. Хлябът означава Христовото учение, а виното неговата Любов, чрез която ние се повдигаме и ставаме едно с него. Житното зърно, това именно е Христос. И ако днес това житно зърно е толкова много в употреба означава, че целият свят се храни с Христа. Житното зърно е Неговото Тяло. Веществото на житното зърно това са соковете, манната, с която ангелите са се хранили. Житното зърно е символът, емблемата на Христос. И във всички плодове, които имаме пред нас, се олицетворява Христос в своята чистота. Когато един ден вие разберете вярата тя ще се превърне в истина, а истината ще се превърне в знание. За това трябва да се държите за въжето. Вярата е едно въже, тя е една божествена ръка. През тези времена, всред бурните вълни дръжте се за вярата. Ние трябва да бъдем избавени.


Да ви благослови Господ Бог мой! Да просвети ума ви, сърцето ви и душата ви, заради вашето послушание. Да ви благослови Господ!...



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ