НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ХРОНОЛОГИЯ НА БРАТСТВОТО | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Заминава си Тодор Стоименов, един от първите трима ученици на Учителя
22.10.1952г.


Заминава си Тодор Стоименов,

един от първите трима ученици на Учителя

 

(17.05.1872 г. - 22.10.1952 г.)

 

 

Роден е в Пазарджик. През 1891 г. заминава за Бургас, където започва работа като чиновник в Бургаския окръжен съд.
 
От ранна възраст има интерес към духовното, търси смисъла на живота. Влиза в различни общества, чете материалистическа литература и книги по спиритизъм. Покрай духовните си търсения се запознава с Пеню Киров и с бащата на спиритизма в България – д-р Георги Миркович, който издава списание „Виделина”.
 
Техен приятел, Васил Козлов, им казва, че ще ги запознае с Петър Дънов – „много напреднал в духовно отношение човек”. И наистина Козлов говори с него за тези трима приятели. Учителя им пише, откъдето тръгва и кореспонденцията помежду им. Тримата – Тодор Стоименов, Пеньо Киров и д-р Миркович, се събират да четат Евангелието и да разискват по духовни въпроси. След близо две години писане на писма, на Великден 1900 г., първите ученици се срещат лично с Учителя във Варна. От тогава Тодор Стоименов следва пътя, показан му от Учителя.
 
След 1914 г. се премества в София. От създаването на „Изгрева” до края на живота си той живее там, изпълнявайки ролята на касиер на Братството.
 
(Текстът е взет от мултимедийния диск: Духовният Учител Петър Дънов, изд. Бяло Братство, 2009 г)
 
Слово на Борис Николов за Брат Теодоси Стоянов (Тодор Стоименов)

 

За Тодор Стоименов може да се прочете в темата:

 

1872_05_17 Роден Тодор Стоименов, един от първите трима ученици на Учителя

БРАТ ТЕОДОСИ СТОИМЕНОВ

(Спомен на Борис Николов)



Брат Теодоси Стоянов (Тодор Стоименов) си замина на 22.Х.1952 г.

„г-н Данаиле, мъжо любезни".

Сега, когато ние се прощаваме с нашия обичен брат Теодосий, искам да кажа няколко думи за приятелството и за вечната и нерушима връзка между душите. Тези връзки растат и се развиват през вечността. В тях работи Божия Дух. Какво велико и вечно общество образуваме ние! Не поради вечното съгласие, а поради единния Божи Дух, който работи в нас, с който всички сме в съгласие и единство. Това е Бялото Братство. Не е било време, когато Бялото Братство да не е работило и няма да бъде време кога да не работи. Не е казано да знаем, и не е речено на хората да знаят какво дължат на Бялото Братство. Един ден човеците, които са се ползвали от благата ще бъдат души спечелени, придобити за Братството.

Брат Теодоси винаги е бил свързан с Братството. Той е бял брат. В миналото сме се срещали с него и сме работили заедно. В бъдеще ще се срещнем и ще работим пак заедно. Нашата работа е вечна. Призоваваме помощта на Бялото братство сега и при всички мъчнотии, които ни предстоят и при всички добрини, които ни предстоят.

Да се прослави Бог в Бялото Братство и да се прославят Белите Братя в Божията Любов.

И като са далече те от тебе, ти мисли с любов за тях. Радвайте се, че сте записани на Божията длан. Които са в Любовта не могат да се загубят.

Духовното име на Тодор Стоименов е Азаил, а неговият духовен ръководител е Арахангел Ферони. Той е слязъл от най-възвишената планета „Фе-таш". Това го чухме от Учителя за него.

 

Източник: 09. БРАТ ТЕОДОСИ СТОИМЕНОВБОРИС НИКОЛОВ

Изгревът - Том 3



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ