Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том I, 2005

АСОЦИАЦИЯ

Алтернативен линк


АСОЦИАЦИЯ





В Божествения свят между формата, съдържанието и смисъла всякога има тясна връзка. Те се предизвикват едно от друго по закона на асоциацията.

“Ангелът отговори”, стр. 220; 11



Думите в речта трябва да се нареждат по известен закон, че една дума да предизвиква друга. Това наричаме закон на асоциацията.

“Красивите линии”, стр. 291; 91



Ако добре мислиш, добре е за тебе, добре е и за другите. Ако постъпваш добре с другите, и за тебе е добре. Законът е много верен. Каквото правиш на другите, ще бъде полезно и за тебе.

“Три важни неща”, стр. 120; 174



Ако ти се съблазняваш в БОГА, знай, че и в тебе ще се съблазняват хората. Ако ти укоряваш БОГА, и тебе ще те укоряват. Ако ти не одобряваш БОГА, и тебе няма да те одобряват. Ако ти не се отнасяш с другите добре, и към тебе няма да се отнесат. Един и същ е законът, от който никой не може да излезе.

“Радвайте се и веселете се”, стр. 378; 145



Каквито са твоите отношения към хората, такива ще бъдат и техните отношения към тебе. Това е закон за физическия, духовния и Божествения свят.

“Близо и далеч”, стр. 403; 159



Ако искаш да те почитат хората, почитай ги. Ако искаш да те обичат хората, обичай ги. Ако искаш да ти пеят, пей. Законът е: Възприемай Божественото. Постъпвай по същия начин, както БОГ постъпва.

“Ценностите в живота”, стр. 30; 151



Това, което на другите хора пожелаваш, и другите хора на тебе ще го пожелаят, и БОГ ще ти го пожелае. Това, което на другите хора не пожелаваш, и БОГ няма да ти го пожелае. Няма изключение!

“Към Обетованата земя!”, стр. 54; 163



БОГ е спрямо нас такъв, каквото е нашето отношение. Каквото е нашето отношение, такова е и Неговото отношение.

“Наука за живота”, стр. 20; 164



Щом аз обичам хората, ще мисля, че всички хора са добри; щом не ги обичам, мисля, че не са добри. Ако обичаш, всичко е Добро в света, ако не обичаш, всичко е зло в света.

“Търпение”, стр. 230; 168



В човека остава да работи само онази светлина, на която трептенията отговарят на неговата душа. Значи и у нас остават да работят само онези мисли, на които трептенията отговарят на нашата душа. Само тези мисли са добри, защото остават да работят в човека. Този закон е верен и по отношение на органическото царство.

“Което знаем”, стр. 164; 162



Всяко едно чувство подразбира друго... Всякога трябва да има думи, които подтикват към мисъл. Когато нещата се нареждат, предизвикват се тия предмети, които са ни потребни.

“Самовъзпитанието”, стр. 191; 138



Онова, което искате да ви правят, и вие го правете. Към Господа се отнесете с Любов, за да приемете Неговата Любов.

“Най-лесното”, стр. 185; 176



Добре е, когато чувстваш и умът ти върви по същия път. Ако имаш хубави чувства, и умът мисли хубаво.

“Същественото за младите”, стр. 75-76; 144



Слабият, като дружи със силния, силен става. Глупавият, като дружи с умния, умен става. Онзи, на когото сърдцето не е топло, като дружи с онзи, на когото сърдцето е топло и неговото става топло. С какъвто дружиш, такъв и ставаш.

“Божията мисъл”, стр. 86; 161



Искате да бъдете добри, дръжте в ума си добрите хора. Искате да бъдете умни, дръжте в ума си умните хора. Искате да бъдете силни, дръжте в ума си силните хора. Искате да бъдете богати, дръжте в ума си богатите хора. Във всяко отношение каквото държиш, такъв и ставаш. Законът е такъв.

“Измерения”, стр. 241; 149



Ако човек обича знанието, учен ще стане; ако обича музиката, музикант ще стане; ако обича изкуството, артист ще стане; ако обича художеството, художник ще стане; ако обича живота, безсмъртието ще получи; ако обича БОГА, Любовта ще придобие и ще познае. Към каквото се стремят ума и сърдцето на човека, това ще придобият.

“Те свидетелстват”, стр. 281; 47



Всеки човек, който не желае другите хора да станат силни, той става слаб. Всеки човек, който не иска другите хора да станат добри, той става лош. Всеки човек, който не иска другите да станат умни, той става глупав. Законът е неизбежен, защото просветата ще дойде, защото разумността, и тя ще дойде при теб, и силата ще дойде при теб.

“Ще ви се изявя”, стр. 116; 184



Най-важното нещо в живота е първата стъпка. Защо? Защото, каквато е първата стъпка, такива ще бъдат и последващите. Това е неизбежен закон в Природата и в живота. Първата стъпка, първата мисъл, първото чувство, първото желание определят посоката на човешкия живот. Обаче, докато съзнанието на човека не е пробудено, не може да се говори за първа стъпка, за първа мисъл.

“Момчето ми”, стр. 132; 76



Ако вземеш верен първия тон, всичко друго ще върви. То са закони. Ако първата мисъл в твоя ум е вярна, и всичките мисли ще бъдат верни. Ако първата мисъл е крива, тази крива мисъл ще привлече всичките криви мисли.

“Първата светлина”, стр. 321; 138



Има закон в Природата, според който, каквото е началото на еднократните и многократните процеси, такъв ще бъде и техният край.

“Показване”, стр. 182; 83



Щом човек не люби, мисълта му не може да бъде правилна.

“Някои правила на Любовта”, стр. 156; 198



Невъзможно е да обичаш някого, и той да не те обича. Това е закон.

“Външна и вътрешна Любов”, стр. 50; 139



Който живее за мене и аз ще живея за него. Който мисли за мене и ме обича, и аз ще мисля за него и ще го обичам. Това е закон.

“Азбука на Божествения език”, стр. 309; 152



Това, което можеш да кажеш, можеш и да го направиш. Но това, което не можеш да кажеш, не можеш да направиш. Законът е такъв. Това, което мислиш, можеш да го постигнеш. Мисълта трябва да бъде много интензивна, за да бъде постижима.

“Становище на живота”, стр. 622; 162



Не може да ви обича никой, докато не сте обичали. Законът е такъв: Доколкото сте обичали БОГА, дотолкова ще ви обичат. Доколкото сте обичали ангелите, дотолкова ще ви обичат. Всяко нещо, което сте направили, и на вас ще направят. Ако не сте направили нещо, не могат да го направят на вас.

“Естествените връзки”, стр. 63; 155



Човек може да прояви Любовта, когато е в най-лошо положение, когато е в най-голямата сиромашия, а когато е най-богат, тогава има най-малки условия. Същият закон е и за знанието.

“Разумният живот”, стр. 28-29; 27



Щом обичате нещо, непременно то се хваща за вас и най-после туй, което желаете, ще стане.

“Което мислиш, става”, стр. 104; 144



Христос казва: “Ако не станете като децата”. Ще обичате децата, за да придобиете сила; ще обичате майката, за да придобиете топлина; ще обичате бащата, за да ви даде светлина. Следователно човек, който няма обич към децата, той няма бъдеще. Някой казва: “Не са мои тия деца”. Трябва да обичаш всички деца. Като видиш малкото на някое животно, ще го погалиш; като видиш някое малко птиченце, ще го погалиш, и ще му се зарадваш. Колкото и да е малко, то е разумен център, от който ще приемеш нещо хубаво, като подарък. Това е Божествен закон, който трябва да се спазва. Ако не го спазваш, преждевременно ще остарееш.

“Като децата”, стр. 210; 195



Помагай, за да помагат и на тебе. Обичай, за да те обичат. Като правиш Добро, то ще дойде и при тебе. Като обичаш, обичта ще дойде при тебе. Ако си справедлив, справедливостта ще дойде при тебе. Това са разумни закони, а не механически.

“Божественото дърво”, стр. 179; 115



Щом извършиш едно престъпление, дали съзнателно си го извършил или не, дали ти си го извършил, или може би хиляди други хора, които са в същото поле, всякога ти ще почувстваш скръб в душата си. Следователно всяка скръб, която съществува в света, е признак за известно престъпление, което е извършено. Всичките скърби, това са глас въпиющ, който показва, че престъпление се върши. Всяка радост, по същия закон, показва, че Божествени семена растат някъде.

“Добро и зло”, стр. 8; 27



Защо човек трябва да прави Добро? За да благоприятства на плодородието. Защо трябва да бъде добър? Добрите хора са плодородни години, а лошите – неплодородни. От Доброто, което правите, вие пълните хамбарите си с жито, че като дойдат гладните години, да си помагате. Ако си лош, ще отидеш при добрия, да вземеш от неговото изобилие. В бъдеще, когато дойдат твоите плодородни години, ти ще станеш добър и ще се отплатиш. Тоя закон действа навсякъде в света: зло за зло, Добро за Добро; Любов за Любов, омраза за омраза. Всички неща в живота се редуват.

“Важността на черния дроб”, стр. 43; 141



Едно трябва да знаете: лошият човек при всички условия е лош; добрият човек при всички условия е добър. Лошият живот не може да стане добър; сам по себе си той е лош. И добрият живот е всякога добър. Умрелият не може да стане светия, и светията не може да умре. През каквито перипетии да минава, светията всякога живее.

“Две категории хора”, стр. 39; 92



За каквото говори човек, това го сполетява. Ако говориш за злото, зло те сполетява; ако говориш за Доброто, Добро те сполетява. От каквото се страхуваш, това става. Дали вярваш в тоя закон, или не вярваш, не е важно. Някога ще го провериш.

“Конкретно в Любовта”, стр. 174; 141



И добрите, и лошите работи еднакво се реализират. Това, което много желаеш, ще се реализира; това, което никак не желаеш, и то ще дойде до главата ти.

“Постижение”, стр. 82; 196



Значи едно нещастие може да избави от друго нещастие. Една радост може да ти даде условия за друга радост.

“Да сторя”, стр. 173; 140



Когато вие сте смели и решителни при някоя мъчнотия, непременно ще се яви някой, който ще ви услужи. Но плашите ли се, ще кажат: “Оставете този страхливец да си върви, той не заслужава никаква помощ!” Такъв е великият окултен закон.

“Мощните сили на разумната воля”, стр. 55-56; 26



Мощна сила седи във възприемането на храната. Да знаеш каква сила се крие в храната! Ти никога не трябва да приемаш едно парче хляб или грозде от един престъпник. Ако си слаб човек, и да ви даде хляб, ти го хвърли на кучетата. Даде ти грозде – ти го хвърли, дай го на сиромасите или го хвърли, не го яж. Който разбира закона. Или един престъпник ще ти крои дреха – той ще те зарази. Онзи човек, който ще ти крои дрехи, трябва да бъде благороден.

“Да правим Добро”, стр. 74; 120



Когато магарето върви пред овчаря, то всякога му показва кога ще дойде вълк. Понякога магарето върви напред, понякога назад. Върви ли магарето пред камилите, и ти върви, не бой се. Остане ли магарето зад камилите, и ти се обърни назад. Слушай магарето! Докато петлите пеят в двора ти, не бой се, и ти върви. Всичко ще се оправи тогава и здраве ще имаш. Престанат ли петлите ти да пеят, напусни тази къща. Докато кучетата ти лаят денем, не бой се; престанат ли да лаят и избягат, и ти избягай от тази къща. Това са закони. Когато горите изсъхват, когато изворите се пресушават, напусни тази местност.

“Раб и син”, стр. 83; 50



В Природата, ако излезете да пеете според законите на Природата, ако вземете един неверен тон, веднага се образува влага; ако вземете верен, веднага цялото небе става ясно. Щом се заоблачава, тоновете на живота хората всякога не ги вземат вярно.

“Оживяване”, стр. 247; 185



Казвам: когато просякът скърби и плаче, разбирам. Но когато царският син скърби и плаче – не разбирам. Как ще си обясните скръбта на царския син и на царската дъщеря? Странно е как могат те да скърбят при приятели, при богатство, при удобства! Когато царските синове са недоволни, просяците са доволни; когато царските синове са доволни, просяците са недоволни.

“Малкият повод”, стр. 99-100; 56



Като правите наблюдения, вие ще забележите, че хубавите работи обикновено съвпадат с хубаво време. Доброто настроение на човека също така се съвпада с добро време.

“Човек и Природа”, стр. 356; 82



Само разумният човек може да разбере разумния. Само любещият човек може да разбере любещия. Само праведният човек може да разбере праведния. Само милостивият човек може да разбере милостивия.

“Разумният човек”, стр. 197; 140



Ако ние не можем да турим един закон на нашите коси; ако ние не можем да турим един закон на нашите вежди; ако ние не можем да турим един закон на нашите уста – навсякъде в тялото ако не можем турим този закон, не зная какви реформи можем да произведем в света.

“От Любов и обич”, стр. 43; 182



Който може да убие муха, след време той може да убие човек.

“Ще дойде отвътре”, стр. 184; 131



Разумното произвежда разумни резултати. С други думи казано: Доброто донася Добро.

“Изпълнение и отлагане”, стр. 239; 82



Ако на младини не си късметлия, и на старини няма да бъдеш. Какъвто си на младини, такъв ще бъдеш и на старини.

“Постижимото”, стр. 13; 120



Сега да ви приведа този закон за трите ябълки, първият му превод, да видите как действа той в Природата. Да допуснем, вие трима души сте бедни. Вървите по пътя и срещнете един благодетел. Но той има пари само за едного от вас и нему дава. Не завиждайте, че той ги е взел. Защото този богат човек, който е с пълна кесия и я отворил за едного, едновременно с него и други двама богати и те са отворили кесиите си, ще дойдат до другите двама и ще дадат и на тях. Благодарете, че един от вашите приятели се облагодетелства. Ще намерят и другите двама. Ако вие се скарате, няма да намерите другите двама богаташи с отворените кесии. Сърдцето им ще се затвори.

“Качества на ума, сърдцето и волята”, стр. 22-23; 22



Вие искате да лекувате, без да давате нещо от себе си. В Природата такъв закон не съществува. Ако искаш да лекуваш, трябва да излезе сила от тебе. Същият закон действа и в живота. Не можеш да убедиш хората в нещо, ако ти сам не вярваш в него. Не можеш да събудиш Доброто в хората, ако ти сам нямаш Доброто в себе си. Същото се отнася до знанието и до Любовта.

“Не могат да приемат”, стр. 86; 87



Когато децата са от ниска култура, майките осиромашават и отслабват; когато децата са от висока култура, майките разбогатяват и се засилват.

“Най-високото място”, стр. 190; 69



Болният болен не може да лекува; глупавият умен не може да учи; слабият на силен не може да помага.

“Деца на БОГА”, стр. 342; 103



Когато аз вляза в една къща и яденето е прегоряло, аз имам понятие за домакинята. Щом не е добре сготвено, щом не е добре опечена баницата, пак имам друго мнение. Неизбежно изпъкват образи. Този, който не знае как да пече, остава сурова баницата, но и всичките му работи са така недовършени. Това е общо заключение. Този, който прегорява баницата, всичките му работи са прегорени, в умствения свят и в сърдечния свят, и във волята. Този закон е общ. Това не е фатален закон, но прониква навсякъде.

“Най-малката погрешка и най-малкото Добро”, стр. 101; 161



Когато говорим за добър живот, ние подразбираме живота на растенията. Човек не може да бъде добър, ако той не разбира законите за развитието на растенията. Само растенията са добри. Когато говорим за твърдост, за устойчивост, ние трябва да разбираме качествата на минералите изобщо, били те обикновени или скъпоценни.

“Лозените пръчки”, стр. 144; 49



Когато обикнете един член от едно семейство, вие обиквате всички други, заради този, когото обичате. Пак законът е верен. Ако този, когото обичате, ако се случи, че го намразвате, то и цялото семейство намразвате.

“Математическо отношение и геометрическо положение”, стр. 542; 162



Законът е: Ако тука се познавате, и там (в оня свят) ще се познавате; ако тук не се познавате, и там няма да се познавате.

“Второ отделение”, стр. 276; 185



По аналогия ще разсъждавате: така както Слънцето поражда в света извори, гори, планини и всички блага на Земята, така и вашето Слънце, когато изгрее в сърдцето ви, по същия закон ще създаде всички блага. Само ще трябва разумно да работите.

“Което е БОГ съчетал”, стр. 33; 203



Както Земята се формира, така се формира и човешкия мозък. Ако ти в твоя мозък не можеш да направиш една мрежа по-ситна от тази, която имаш, ти не разбираш закона. Всяка година човек трябва да построява по една мрежа, в която да се разбива слънчевата енергия.



“Що да сторя”, стр. 247; 96






НАГОРЕ