Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Книга за здравето

45.СЪН

Алтернативен линк


СЪН


За да бъде здрав, човек трябва да знае кога да ляга и кога да става. Като легнете навреме, тялото ви ще почива, а духът ще се учи. Сънят е физиоастрален живот на земята. Яденето е чисто физически живот на земята. Работата е умственият живот на земята. Само по време на сън човек добива своите енергии. Яденето е процес, при който енергиите се турят в действие, а работата е използуване на придобитите вече енергии.



Ще дойде ден, когато човек ще може и без сън. Сънят е почивка само за онези, върху които разумните същества работят. По трзи начин тяхното съзнание ще се повдигне. За да дойде до по-високо съзнание, човек трябва да придобие равновесие между ума и сърцето си. Щом дойде до това равновесие, процесите в неговия организъм ще стават правилно.



Сънят се е наложил на хората поради нарушаване на Божествените закони. Сънят и смъртта не са били предвидени. Колкото по-рано ляга човек, толкова е по-добре за него. Защо? Които рано лягат, те поглъщат всичката събрана прана, т.е. жизнената енергия в атмосферата. Които късно лягат, мъчно заспиват, защото за тях няма вече нужното количество прана за организма им. По-късно от 12 ч вечерта не лягайте. Изобщо часовете, определени за лягане са 20, 22 или 24. Съвременните хора си навличат ред нещастия от много спане. Не лягат навреме, когато трябва да спят, и не стават навреме, когато трябва да станат. Знаете ли защо не може да спите? Тази работа е много проста. Кокошките по кое време лягат? Те знаят, че когато Слънцето залезе, има много тренове за другия свят, съобщенията за другия свят са много добри, но по-късно след 22, 23, 24 часа треновете са редки, ще трябва да чакат. Не може да отидеш в другия свят, ще бъдеш буден на гарата, ще чакаш, но щом се качиш на пристигналия трен, е лесно. Той ще те носи в другия свят. Съвременните хора трябва да лягат вечер най-късно в 10 часа и да стават най-късно в 5 часа. Който иска да живее хигиенично, да бъде здрав, трябва да ляга и да става рано.



Злото расте механически, а доброто расте органически. Никога не оставяйте една лоша мисъл да работи във вашето съзнание. Вечерно време преди да заспите, прегледайте сметките си и не оставяйте в съзнанието си лоша мисъл да работи, защото тази лоша мисъл ще спре вашия прогрес и ще напакости и на другите също. Преди да легнете да спите, ще се съблечете и ще кажете: „Господи, благодаря Ти за живота и за всичко, което ми даде. Благодаря Ти за очите, ръцете, краката, за ушите, устата, сърцето, за всичко, което ми даде.” За всичко ще благодарите, ще пипате всяка част от тялото си и тогава ще легнете да спите. За устата и езика ще благодарите, чрез тях изказвате сладките думи. Имате един хубав мозък, благодарете за него. Имате уши да слушате, очи да гледате, за всичко благодарете. Ако вие не знаете как да спите, никога не може да се учите духовно. Да спите, това значи да поставите тялото си в такова положение, че като излезе вашият двойник, да намерите вашия учител, който ще ви преподава, защото знанието се преподава в горния свят, духовния, а не на земята. Като си легнете, в 5-10 минути да сте заспали. Изкуство е спането - както си легнеш на дясната страна, така да се събудиш. Правилното спане ще подобри вашето сърце.



Когато спите вие отивате в астралния свят на училище си. Лягате вечер, кажете си: „Сега отивам в училището на астралния свят й желая да свърша добра работа, каято ще ми се даде там.”



Спането е един процес, при който съзнанието трябва да излезе от организма, за да се обнови той. Ако съзнанието не се отдели, човек не може да си почине. Спането е почивка, обновяване, пречистване. Като излезе съзнанието, идват работници да почистват тялото. Като се върне, човек вижда тялото почистено, готово за работа. Трябва да излезете, да оставите слугите си в тялото и те да свършат работата си. Човек влиза в тялото и излиза навън и други работят за него. Той дори не подозира колко са тези същества. Когато човек спи, двойникът му излиза от него и отива в пространството. През това време двойникът е свързан за тялото само чрез една нишка. Ако събудите човека и го стреснете изведнъж, двойникът му не успява да се върне в тялото, вследствие на което се преплита с други двойници в пространството. Ако не знае как да разплете двойника си, човек полудява.



Съвременните хора боледуват, защото не знаят как да се хранят, кога да лягат и да стават от сън. Мнозина стават сутрин в 4 часа. Този час принадлежи на Земята, затова не е удобен. Ако ставате в 2 часа, това е време на Луната, пак не е удобно. Добри часове са 12 ч сред полунощ, един часа, три, пет и шест часа. Някои спят късно, до 9 или 10 ч - това е крайно нехигиенично. Да спи човек след изгрева на слънцето, то е все едно, да го поставят под водите на някой водопад, чиито вълни отгоре го бият. Такова действие има и слънчевата енергия върху нервната система на човека. Опасно е да се спи денем.



Светиите спят малко - един-два часа за тях са достатъчни, но за обикновените хора пет часа сън са достатъчни. Засега 7 часа сън са необходими за вас. И 5 часа сън могат да ви задоволят, но при условие да спите непробудно. Един разумен човек не е необходимо да спи по седем часа. За един човек, който живее редовен живот, три часа дълбок сън е достатъчно, за да се възстановят силите. Това се отнася до хората, които разбират законите на природата. Който разбира една работа, може да я свърши за три часа, пък който не разбира, ще я свърши за 12 часа. Има хора, които спят по 8 - 10 часа; те мислят, че това е добре за тях. По-малко, но здрав сън. Ако се обръщаш по няколко пъти през нощта наляво-надясно, не си спал добре. Здрав сън е, на която страна легнеш, на нея да се събудиш.



За онзи, който знае кога да спи, колко време да спи и как да спи, сънят е благословение. Не може ли да спазва известни правила при спането, човек спи, без да се ползува от съня. Правилно спане е, когато си легнеш на лявата или на дясната страна, до сутринта да не се обърнеш; да няма никакво хъркане, мърдане, дишането да бъде плавно и тихо. Най-хубаво е да се спи на дясната страна; средна хубост - на лявата, лошо - по гръб, а по корем - още по-лошо.



Правилно е човек да спи на дясната си страна, но може да спи и на лявата. Когато енергиите на повърхността на земята са положителни, човек трябва да ляга на лявата си страна, която е отрицателна, за да става правилна смяна между силите. Когато енергиите на повърхността на земята са отрицателни, човек трябва да ляга на дясната си страна. Следователно човек трябва да знае дали енергиите на повърхността на Земята са положителни, или отрицателни. При това енергията на земята не е еднаква навсякъде.. Човек трябва да познава тия сили и да се съгласува с тях. За да бъде човек в хармония с космическите течения, главата при спане трябва да бъде към север или към изток. Прозявката показва, че в известни сили и енергии на човека има застой. Прозявката като природен процес има предвид да възстанови известен ред и порядък на нещата. При всяко прозяване в човека се влива нова енергия. Никога не лягайте на гърба си, или ако си легнете, дръжте ума си буден. Може да легнете на гърба си, но умът ви да бъде концентриран, и не заспивайте, защото жизнените сили, които текат по гръбначния стълб, не могат да функционират правилно и нервите се притискат.



Като си лягате вечер, обличайте чиста риза, не лягайте с тази, която цял ден е събирала прах и нечистотии.



Вечер, като си ляга, човек трябва да се огради добре - къщата си, леглото си, тялото си, както и всички части на организма си. Това са правили хората от най-старите времена, било с молитви, било с песни. Днес вие си лягате и казвате формулата: „Няма Любов като Божията Любов; Само Божията Любов е Любов”.



В планински места може да лежите, но да не заспивате. Ще избирате по възможност южните и източните склонове, те са здравословни, има повече събрана енергия от синия цвят. Когато ученикът сгреши, добре е няколко вечери да спи на борови дъски, без възглавница, да приеме от качествата на бора. Борът внася импулс за растене нагоре, същевременно смекчава характера. Хора, които се упражняват в окултната наука, се обновяват и развиват духовното си тяло, като вечер оставят физическото си тяло на земята, а с духовното излйзат извън земната зона на планинска разходка. Там се обновяват и после се връщат отново в тялото си. Този случай представлява един метод за почивка. Хората отиват на курорт, на разходка, но ако биха знаели този начин на обновяване, биха го използували. Този метод може и през деня да се използува: отиваш под някое дърво, ще се облегнеш на него, ще излезеш извън тялото си и след като направиш разходката си, ще се върнеш пак назад, но вече обновен, с пресни сили и здраве.













НАГОРЕ