Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Книга за здравето

15.ДИАГНОСТИКА

Алтернативен линк


ДИАГНОСТИКА


  Всяка линия на ръката, всяка черта на лицето, всеки център на главата са писма, които свидетелствуват за живота и дейността на човека от далечното минало до днес.



  Изкуство е да определиш диагнозата 10 години преди заболяването, за да вземе човек мерки предварително. Това може да направи само онзи лекар, който познава окултните науки. Преди да затлъстее човек, трябва да му кажете какво да направи.



  Тези науки, които днес не са признати тук, в бъдеще ще решават въпросите. Тези науки ще ги изучавате по-задълбочено - хиромантия, френология, физиогномия, графология, кабала и всички техни подразделения.



  Ако съвременните лекари познаваха тези науки, нямаше защо да отварят мозъка на човека или стомаха му, за да определят диагнозата на заболяването, а само с един поглед в окото или по ръцете, по ноктите или пък на хороскопа щяха да определят не само болестта, а и причините на заболяването.



  Преди да сте се разболели, вие можете сами да си помогнете, да предотвратите известни състояния, които ви очакват. За тази цел правете си сами измервания, за да определите диагнозата си, докато сте още здрави.



  Както пиенето, така и яденето са процеси не само на физическия, но и на умствения, и на сърдечния свят. В който свят човек преяжда, в този свят ще страда.



  Между органите има известно съотношение. Например широчината на носа отдолу и слепоочните области показват развитието на жизнения (флегматичния) темперамент. При това широчината на ноздрите има отношение към широчината на ръката, както и към широчината на лицето. Устройството на стомаха е във връзка с устройството на пръстите. Който разбира закона на съотношението, от един орган може да определи състоянието на други.



  Направиш ли една погрешка, ще почувствуваш болка или в стомаха, или в белите дробове, или в краката, или в пръстите, или в гръбначния стълб, или в черния дроб. Локализирането на болестите в разните места показва каква погрешка си направил.



  Всяко нарушение на законите на физическия свят произвежда разстройство в стомаха, корема и червата; всяко нарушаване на духовните закони - в дробовете, в чувствата; всяко нарушаване на законите в умствения свят произвежда разстройство в главата.



  Като погледна очите ви, аз мисля за вашата истина. Като погледна ушите ви, аз мисля за вашата мъдрост. Като погледна устата ви, аз мисля за вашата любов. Като погледна ръцете ви, аз мисля за вашата правда, с която работите. Като погледна краката ви, аз мисля за вашите добродетели.



  Достатъчно е да погледнете ръката на човека, за да познаете колко време ще живее на земята. Това се определя от линиите на ръката, както и от тяхната дължина и широчина. Също колкото по-широк е носът и ноздрите по-отворени, толкова по-дълъг е животът, той приема повече въздух, а колкото по-малко приема въздух човек, толкова по-слабо се окислява кръвта, поради което се явяват чести заболявания, отделя се повече въглена киселина, повече утайки.



  Има ли човек много тънки устни, това значи, че е потискал чувствата си, че не може да дава много. Този човек не обича и да яде много, не си угажда. Тези клетки, които образуват двете устни, са разумни. Не бива да ги държите много стиснати, нито отпуснати, отворени. Те трябва едва да са прилепнати и свободни. Очите също. Не гледайте безобразни работи и грозни картини. Никога не ходете да гледате как колят животни или как се върши престъпление.



  Ако разгледате под увеличително стъкло нервната система или очите на един човек, който има старозаветни разбирания, както и на онзи с новозаветни вярвания, ще видите каква разлика има в устройството им. Миналото, настоящето и бъдещето на човека може да се познае по окото му. Всичко, което може да стане с човека, е написано в неговото око. Ако някой човек страда от охтика или от каква и да е болест, в окото му има признаци, които говорят за тази болест.



  Промяната в цвета на очите е в зависимост от промяната на умственото състояние. Всъщност тази промяна се дължи на отслабване на вибрациите на човешкия мозък. Това отслабване на вибрациите пък се отразява върху блясъка на очите, вследствие на което те менят своя цвят. Цветът на очите служи като диагноза за определяне на умственото състояние на човека, както и състоянието на неговия мозък. Очите са огледало на вътрешния живот на човека.



  И в човешкото око понякога се явяват петна, както на Слънцето. Окото на човека може да се раздели на 12 кръга, които представляват 12-те зодиака в движение. Както слънчевите петна са причина за катастрофи и страдания на земята, така и петната в окото на човека са причина за ред болезнени  състояния. В окото се явяват петна, мъглявости, които предсказват някаква болест, която може да настъпи след 10 или 20 години. Който разбира науката за окото, той може да се предпази от това заболяване.



  Като ви погледна ухото, аз познавам по него колко години ще живеете, от какви болести ще страдате и от какво ще умрете. Същото нещо мога да позная и по нокътя - всички болести се познават. Той е написана книга.



  Има лекари, които определят диагнозата на болния по ръката и по ноктите. Те познават не само сегашното състояние на болния, но и това, което в бъдеще предстои да му се случи. Преди да заболее човек, на известни места на ръката и ноктите му се явяват петна.Това показва, че няма скрито-покрито в света.



  Ако искате да знаете дали ви предстои някаква болест, или някакво болестно състояние, наблюдавайте ноктите си. Появи ли се на ноктите ви някакво бяло петно, ще знаете, че ви предстои да минете известна болест. А щом петната се явяват на лявата ръка, те имат едно значение; ако се явяват на дясната ръка, те имат друго значение. Изобщо, най-малкото бяло петно на ноктите е признак на някакво болезнено състояние.



  Белите петна на ноктите говорят за голямо напрежение на нервната система, което води към заболяване. Щом забележите едно бяло петно на ноктите си, веднага вземете мерки: внесете в ума си някаква велика, възвишена идея, която успокоява нервната система. Тези петна се явяват още и при големи душевни сътресения. Няма нищо страшно в появяване на белите петна, Те са предупредителни белези, които карат човека да вземе мерки срещу болезненото състояние, което предстои да дойде.



  Белите петна по ноктите показват анормалност в нервната система. Белите петна по ноктите са подобни на петната на Слънцето. Колкото повече петна има на Слънцето, толкова повече енергия, толкова по-голямо изобилие съществува в природата. Същото става и с човек, който има бели петна по ноктите. Той е крайно активен, отделя повече енергия от себе си, вследствие на което чрезмерно се изтощава. За да се освободи от тия петна, човек трябва да съсредоточи ума си към известна мисъл. В продължение на 2 - 3 месеца той може да махне петната от ноктите си.



  Ако ви боли глава, ше знаете, че и стомахът ви е в безпорядък - те са свързани. Методите за лекуването им са тъй прости, че всеки от вас може да ги приложи.



  Ако вратът е много широк - от 35 см нагоре до 41 - 42 см, този човек е изложен на апоплексия. Той трябва да направи нещо, да намали дебелината на врата си. Вратът на човек, който има височина 165 см трябва да бъде най-много 35 см широк. Ако се намали широчината и достигне до 29 - 30 см, той е изложен на друга опасност. Трябва да се храни по-добре, да увеличи дебелината на врата си.



  Ако погледнеш лицето от двете страни на скулите, ще разбереш какво е състоянието на стомаха. Ако лицето под скулите е хлътнало, стомахът е слаб.



  За да разберете какво е състоянието на черния ви дроб, гледайте какъв е цветът на лицето ви, светлината на очите и тяхната жизненост. Тези неща придават красота на лицето.



  Когато черният дроб функционира правилно, лицето има приятен розов цвят. Носът на нервните хора постепенно започва да се изостря, а това не трябва да бъде. Човек трябва да има остър, буден ум, но не и остър нос.



  Един от простите начини за определяне на дължината на човешкия живот е следният: туриш пръста си отгоре на кожата, натиснеш малко, ако остане трапчинка там, този човек няма да живее дълго, но ако трапчинката изчезне бързо, той има енергия, ще живее дълго.



  Който има повече желязо в кръвта си, е гневлив, избухлив; подозрителните имат олово повече; мед, бакър, който има повече, говори за неустойчивост в чувствата. Присъствието на злато само не причинява засега страдания, но пък иска да има все повече и повече, да има, да трупа. Всички елементи съществуват несъразмерно разпределени в човешката кръв, в нервната система и в клетките и тази несъразмерност довежда именно до ред дисонанси. Затова човек трябва да знае как да се обновява, за да неутрализира вредното влияние на елементите в организма си.



  Ако човек има идеалистически подтик в живота си, той ходи изправен. Щом стане материалист, почва да се навежда към земята. Когато изгуби вярата в себе си и в своите ближни, започва да се прегърбва. Прегърби ли се един човек, това всякога говори за дефект в ума. Гръбначният стълб е един перпендикуляр. Всяко отклонение и прегърбване показва кривина в характера.



  Добрият човек е обвит в магнетична дреха, която не пропуща студ. Ако краката ви изстиват, доброто е слабо у вас. Ако ръцете ви изстиват, справедливостта е слаба. Ако очите ви недовиждат - нарушили сте някъде истината. Ако ушите ви недочуват, нарушили сте мъдростта. Ако носите един диамант и той потъмнее, това значи, че сте болен. Камъните се заразяват от хората. Човек може да чете не само по линиите на лицето, но и по цветовете, които окръжават човека. Това е достояние на ясновидеца, но не и на обикновения човек.



  Колкото човек е по-здрав, по-духовен, по-издигнат, толкова аурата, която излиза от него, е по-бяла и блестяща, по-приятна. Заболее ли човек, аурата потъмнява. Потъмняването може да стане частично или изцяло. Всяка заболяла част е тъмна. От човека се иска да възстанови светлината на главата или стомаха или на заболелия орган. Това ще стане и като усили мисълта си, като повиши вибрациите си. Ако ръцете са влажни, това значи, че чувствата не са в естествено положение, ако са сухи - умът не е в естествено положение.



  









НАГОРЕ