Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

СВЕТИЯ

Алтернативен линк


СВЕТИЯ




Гениите и светиите разбират законите, методите, с които разумната природа оперира, те са равновесието между живота и законите, равнодейс-тващата сила в света.



Оветия с чорбица не се става. И с проста храница не се става. Светията е човек, който мисли. Той има такава наука, че гори. Той цял гори и не изгаря. Тялото му свети.



Не вярвайте на светия, на когото дрехата е скъсана и мръсна, на когото ръцете, краката и тялото са нечисти, на когото ноктите и косите са мръсни. На куци и глухи светии не вярвайте. Светията е красив и разумен, жизнерадостен, където мине, носи живот, здраве, светлина.



Погрешката на един човек е погрешка на хиляди същества и доброто на един човек е добро на хиляди същества. В този смисъл светията е колективно същество.



Светия се нарича всеки един човек, който спазва хигиената на душата. Човек, който живее нечисто, няма разбиране. Външната чистота е резултат от вътрешното разбиране на човека. Има хигиена не само на тялото, но и на чувствата, и на човешката мисъл.



Адептите се хранят само с въздух, при това някои от тях приемат въздух само един път през целия си живот. Те се отличават от хората по това, че дълго време дъвчат, обработват храната си (какго въздуха, така и водата те дъвчат). Има адепти, които се хранят само със светлина.



Има една храна, която Бог е определил за светията и той трябва да се храни с нея. Светията трябва да се храни от Дървото на живота. Никакво готвене! Нищо, което излиза от земята, а от дървото на живота. Той трябва да намери тия плодове и с тях да се храни. После му трябва само един плод, една ябълка, едно житно зрънце. Колкото житото е по-доброкачествено, толкова е по-малък броят на зърната. Най-хубавото жито има приблизително 10-12 хиляди зрънца в един килограм. Едно зърно е достатъчно за светията, но за обикновения човек трябва едно самунче.



Само водата може да отмахне от вас кирта. Сапунът нищо не прави. Дървото, което живее хиляди години, със сапун ли се мие и поддържа? Аз мисля, че един светия, ако се намаже със сапун, ще изгуби своето достойнство. Обикновеният човек може да се мие със сапун, но светията - никога. Защо? Защото в организма на светията има една мощна сила, едно такова динамо, че всичкият прах, всичката кир се изхвърля навън. При обикновените хора това динамо е слабо, те набират кир, затова се мият със сапун. Те могат и по три пъти на ден да се мият със сапун, все тази полза.



Светията не се поддава на никакви изкушения и заблуждения. Той е изразител на истината и се справя с всички противоречия.



В светиите, които са живели дълго време чист живот, у тях се образува една особено приятна миризма, едно вътрешно много хубаво благоухание, наречено нюкс. Когато имате някое хубаво душевно настроение, когато сте били в някакво размишление, почувствате една миризма, която е на някой възвишен дух, който ви е посетил.



Често светиите са били слепи, за да не ги съблазняват очите. И ти сам ще ги затвориш, или други ще ти ги затворят. Ако си господар на себе си, ще затвориш сам очите си, ако не си господар, други ще ги затворят.



„Хлябът, който слиза от небето." Под думата „небе" разбирам онова великото, разумното в света. Разумното е онова знание на Маркони, с което той запалва свещите навсякъде. Онези старовременните светии, на които ние се смеехме, те имаха това знание. В област, в която е живял такъв светия, никога не е валяло град и дъждът е идвал винаги навреме. Царевицата е зреела навреме, гроздето, всичко е ставало навреме. Там, където не е имало светия, хората винаги са гладували. Глава, в която няма светия, много тегли. Дето има светия, там всичко е добро. Ако в твоята глава не живее един светия, какъв човек ще бъдеш?



Не съжалявайте за вашите престъпления. Въпреки това, стегнете се и кажете: „Като сляп бях едно време, но сега виждам. Като сляп досега се препъвах, но сега другояче виждам и постьпвам." В това отношение ние сме силни. Някои ми казват, че не могат да направят това. Аз не казвам да бъдете от онези големите светии, но всички може да бъдете малки светии. В света малките светии са допринесли много по-голямо добро, отколкото големите светии.



Аз искам да разрешите всички мъчнотии в живота. И всеки, който преодолее най-големите мъчнотии, има моето уважение. Срещнах едного праведника, казваше ми: „Учителю, днес ме понабиха малко едни мои приятели. Имах много кръв, дадох им малко. Те ме поздравиха по особен начин, но благодаря на Бога, защото в мен имаше известни погрешки, които по този начин изчезнаха."



Един светия, като се помоли на Бога, може да измени топлото течение в хладно и обратно, но той не чака само на Господа, а изпраща енергия от себе си и може да промени теченията на природата.



Един светия, който е носил една дреха 20 години, тази дреха е просму-кана с неговите мисли и размишления, със светлината му, с най-хубавите вещества, затова болният като се допре до нея, ще оздравее.



Според мен, човек, който не мисли, е мършав кон, а който мисли, е угоен кон. Мършавият кон малко знае, защото по-малко го товарят, но и угоеният кон, когато много го товарят, и той не знае много. Но има една разлика. Според мене свободата е по-близо до умния човек, отколкото до онзи със слабия характер. Следователно светията има преимущество пред обикновения човек. Светията обаче не е свободен. Щом стане светия, пращат го на Земята да помага нахората. Като станете светии, вие ще бъдете превозни средства на другите хора на Земята. Ще дойдете от небето, за да пренасяте. Вие мислите, че като станете светии, на ръце ще ви носят. Щом станете светии, ще ви впрегнат на работа. Ако ме чуят светиите как говоря за тях и ако мислят като вас, те биха ме дали под съд. Не искам да кажа, че светиите са коне, не искам да употребя думата „кон", макар че тази дума има хубаво значение.



Често казвате: „Това не се отнася до нас". Вие, които ме слушате тук, не сте светии, нито един от вас не е светия, но сте кандидати за светии. Не че искам да ви обиждам, но казвам, че не сте светии. Защо трябва да кажа, че сте светии, да говоря нещо, което не е? Ако пък кажа, че не сте светии, ще направя друга погрешка. Че сте кандидати за светии, виждам по това, че като наблюдавам червея, който пълзи по земята, имам пред вид, че той е кандидат за пеперуда. Че е червей днес, червей е, но че утре ще бъде пеперуда, това не мога да го отрека. Утре ще бъде кандидат за пеперуда. Няма да се мине дълго време и той ще стане пеперуда. Днес не сте светии, но това не е някакво голямо зло. Когато станете светии, няма да бъдете в по-добро положение, отколкото сте сега. Аз разглеждам нещата от становището на Земята.






НАГОРЕ