Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

ПАНЕВРИТМИЯ

Алтернативен линк


ПАНЕВРИТМИЯ




Колелото на паневритмията е едно малко повторение на огромното световно колело, по което протичат силите на макрокосмичния живот. То крие в себе си идеята за Божественото пробуждане на живота, за четирите годишни времена, радост на даването и на всички ония състояния, през които минава човек в своя живот.



Паневритмията е наука за приемане разумните движения на природата.



При паневритмията човек посреща и възприема Божественото, мощното, което гради Вселената, и отива да работи за великата идея на живота.



Паневритмията е хармоничното творческо изявление на Божественото начало във Вселената.



Паневритмията внася живот, сила, радост и красота в човешката душа.



Тялото да бъде изправено. Навеждането показва, че имате два центъра, единият - към Земята, а другият - към Слънцето. Навеждаш ли се, в съюз си със Земята. Центърът на Земята има надмощие, затова се образува крива линия. Работата не върви добре. Ще се изправиш като свещ, центърът да е Слънцето.



Научете се първо да стъпвате на пръстите, а после на петите. Така ще избегнете сътресенията на гръбначния стълб.



Упражненията се играят стегнато, с обтегнати крайници, плавно, но не да играете балет, да танцувате.



Ако държите крака си разслабен, няма да имате никакъв контакт със силите на природата. Ето защо кракът винаги трябва да бъде опънат, с израз на воля. Ако издигнете ръката си нагоре и не я изопнете, вие няма да имате контакт със Слънцето. Ще стъпвате стройно, за да бъдете във връзка с теченията, които идват отляво и отдясно на вас. Всяко упражнение е добре използвано само тогава, когато имате контакт с живите сили на природата: със силите на Земята и със силите на Слънцето.



Пръстите на ръцете да не са разперени, а прибрани.



Ръцете и краката са два противоположни полюса и играят много важна роля. Човек, който не знае как да управлява ръцете и краката, малки постижения ще има. Между двата полюса е поставена главата. Тя е център. Ако движите правилно ръцете, ще се справите разумно с човешкия свят. Ако движите правилно краката, ще се справите добре с животинския свят. Ако хубаво и правилно движите гръбнака и мускулите, свързани с гръбнака, ще знаете как да се справите с растителното царство, да черпите сокове оттам.



Всеки мускул, всеки нерв, всяка клетка трябва да се раздвижат.



Упражненията се играят съсредоточено. Когато правите упражненията, няма да гледате и да мислите кой как играе, но бъдете вглъбени в това, как вие играете. Вашата мисъл трябва да влиза и в ръцете, и в краката, навсякъде, във всяка клетка да участва. Мисълта, чувството и движението са важни неща. Мисълта дава форма, направление на нещата, чувството дава съдържанието, а движението - облеклото, без което не може те да се изразят. Мисъл и чувство да участват във всяко движение и да проникват всяка клетка.



Упражненията от паневритмията са като преддверие за Божествения свят. Някои от упражненията от паневритмията влизат в Божествения свят, други - в духовния, грети - във физическия. Научете се да ги играете правилно.



Разучавайте упражненията стъпка по стъпка, капка по капка, да ги усвоите добре, да играете пластично, в никакъв случай отсечено, остро. В резките движения се губи много енергия, те имат съвсем друг характер.



Като правите упражненията, трябва да имате съзнанието, че те са за ваша полза.



Упражненията играят важна роля в подмладяването на човека. Ако ги правите добре, правилно, бръчките по лицето си поне ще премахнете.



Учителя работи по паневритмията от 1934 до 1942 година. Изработването на ритъма, мелодията, движенията и текстовете и тяхното приложение е продължителен и сложен процес. Паневритмията е предадена от Учителя като висок идеал на българската душевност, тя е съзвучна с народните песни, хороводните стъпки, със спецификата на българската среда. Паневритмията е споена от вътрешна хармония и общи закони. При изпълнението й става обмяна между силите на човека и природата. Отначало се създават упражнения с мелодия, движения и текстове, по-късно се разработва Пентаграмата, а след време и „Слънчевилъчи". Особено важно е изпълнението да отговаря на автентичните записи и да се осъзнае вътрешния, духовния смисъл на упражненията.



Паневритмията се играе сутрин от 22 март до 22 септември и се състои от 28 упражнения- от Паневритмията, Слънчеви лъчи и Пентаграмата. Те се изпълняват непосредствено едно след друго с малки паузи.



Първите десет упражнения - „Пробуждане", „Примирение", „Даване", „Възлизаме", Лигане", „Отваряне", „Освобождение", „Пляскане', „Чистене" и Летене  се изпълняват без спиране като едно цяло. Те са свързани с физическото пале, чрез тях се преодолява инертността на физическата материя, излиза се от живота на третото измерение, за да се влезе в четвъртото, на подвижната астрална материя. Чрез десетте упражнения се изминават първите две стъпки от развитието на човека, които Учителя нарича „обръщане към Бога и покаяние"



Чрез следващите десет упражнения- „Евера", „Скачане", Тъкане", „Мисли", Аум", Изгрява Слънцето", „Квадрат", „Красота' ,Подвижност, Побеждаваме"- се изминават следващите две стъпки от развитието, наречени от Учителя „Спасение и Възраждане", т.в. човек напуска нисшето астрално поле на съблазните.



Следващите осем упражнения- „Радостта на Земята", „Запознаване", Хубав ден', „Колко сме доволни", „Стъпка по стъпка', „На ранина", Дишане" и „Промисъл" символизират пътя на възраждането на душата, петата стъпка от развитието, наречена от Учителя  „Новораждане" В това поле ученикът подчинява своя личен живот в служба на обществото, на цялото.



Паневритмията е висш синтез на духовните принципи и методи на работа в Школата на Учителя, на тяхното приложение и развитие. Правят се сериозни опити, особено след 1939 г , Паневритмията да се въведе в българското училище, но по една или друга причина те остават без резултат.






НАГОРЕ