Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

МИРИС

Алтернативен линк


МИРИС




Различните миризми на цветята дават различни състояния. Ако помиришете карамфил, той ще ви даде с уханието си хубав подтик на чувствата, но ако помиришете роза, у вас ще се събудят съвсем други чувства.



А пък ако помиришете цвета на ябълка, на слива, съвсем други чувства ще изпитате. Минете през една нива, когато житото цъфти, за да видите какво влияние ще окаже тази миризма върху вас.



Уханието на цветето е неговата голяма скръб. Колкото скръбта на цветето е по-голяма, толкова и уханието е по-голямо.



Страданието е съдържанието на живота. Не може да бъдете едно уханно цвете, ако нямате съдържание.



Радиоактивността в растенията е която ги кара да цъфнат и да разнасят уханието си навред. За да се образува уханието, през колко страдания е минало цветето!



Вдъхвайте миризмата на цветята отдалеч, за да усилите обонянието си.



Всички неща в природата имат ухание. Светлината, музиката имат ухание. Всеки тон има ухание.



Носът може да се поддържа в добро състояние чрез вдъхване на уханни треви и цветя. Не е лошо до отглеждате в домовете си уханни цветя. Плодните дървета пък държат в изправност вкуса ви.



Уханието, което излиза от цъфтящите дървета, е музикален тон. Трептенията на цъфналите дървета са най-силни, това е тонът „сол" - доминантата. Тези трептения упражняват голямо влияние върху носа.



Миризмата на цветята е в състояние да премахне скръбта на човека и да оправи настроението му.



Който е неразположен, да мирише роза или да натърка носа си с листен-цата на розата, очите, устата и ръцете си. Розата може да лекува и психически, и физически.



Понеже естествено още не ухаете, а парфюмите са скъпи, може да си направите сами парфюми, като сложите във вода здравец или трендафил, или босилек, или карамфил и с тази водица ще се пръскате.



Растенията отделят от себе си такива частици, които говорят за тях чрез приятна или неприятна миризма. Всеки човек отделя от организма си особен род частици, които също се разпространяват във въздуха, при това главата отделя един род частици, ръцете - друг, и т.н. Отдалече още може да разберете по миризмата един човек здрав ли е, или не. Ако е здрав, от него лъха приятна миризма. Ако умът, т.е. мозъкът, е здрав, вие ще видите, че от главата му излиза една приятна мека светлина, както при светиите.



Какго цветята познавате по тяхната миризма, така и човекът се познава по миризмата. По интонацията, по неговия говор също може да го познаете. Гласът мек или груб, глух или ясен, изобщо тембърът много говори за същината на човека.



Всички хора, от които излиза неприятна миризма, са пътници за другия свят. Те не са завършили своето развитие на Земята и ще отиват и ще се връщат постоянно, докато почнат да ухаят.



Лошите мисли и чувства са причина за отделянето на лоша миризма от човека. Каква смрад излиза от някои хора! В такова тяло Духът не може да дойде да работи. То трябва да се пречисти основно.



Ако спрете вниманието си на сегашните хора, вие ще видите, че от тях излиза толкова неприятна миризма, че трябва да употребяват козметични средства, различни парфюми, с които да маскират неприятната миризма.



Не съм против външната козметика, но човек трябва да има вътрешна козметика, да излиза от него приятна миризма.



Всякога може да се почувства кой е близо до смъртта. Отпреди 10-20 години започва да мирише, процесът на гниене е започнал. Онзи, който ще живее дълго, не мирише лошо, а ухае като цвете.



Човек, като стане много лош, започва да мирише лошо. Краката му миришат, устата му мирише, ръцете.



Правдата държи в изправност сърцето и белите дробове. Отсъства ли Правдата, сърцето и белите дробове ще страдат. Ако Правдата влезе в сърцето ви, Истината в ума ви и светост във волята ви, вие ще имате вътрешен аромат, по-приятен от този на цветята. Това ухание се нарича нюкс. Няма по-хубав аромат от нюкса. Ако слепият си намаже очите с това ухание, очите му ще се отворят, глухият ще прочуе, болният, ако го вдъхва, ще оздравее. Този нектар „нюкс" е онзи алхимически елемент, който алхимиците са търсили с векове. Всеки сам може да прави опит в своята реторта, докато изработи този нюкс. Главният елемент на този нектар или аромат е Любовта. Подобното подобно ражда. Това е природен закон, в който няма никакво изключение.



Здравецът има здравословна миризма. Когато вдъхвате уханието на здравеца, листенцата му, поставете се в едно възприемателно пасивно състояние и вашето настроение ще се подобри, ще ви споходят и нови мисли. Всички цветя, растения, треви, минерали, животни упражняват влияние в нашата



еволюция, оставят отпечатък в душите ни.



Лошата миризма е резултат на известни дисонанси, които се предизвикват от противоположни мисли и чувства и понеже се различават по броя на трептенията си, отразяват се неприятно върху нервната система. Миризмата показва още, че окръжаващата среда, в която живеем, е дисхармонична.



Щом узрее пъпешът, започва да мирише, привлича, кани да го откъснат, готов е да дава, докато динята е много горделива. Тя още не е научила закона на даването.



В културно отношение пъпешът седи по-високо от динята.



Някои цветя и треви само с уханието си помагат на човека да сменя мрачните състояния в добро настроение.



Уханието е говор на цветята.



Когато миришете едно цвете, вие се разговаряте с него.






НАГОРЕ