Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

ЛЕЧЕНИЕ

Алтернативен линк


ЛЕЧЕНИЕ




Духовно да се лекуваш, значи да внесеш хармония между ума, сърцето и душата, да влезеш в хармония с Битието.



Някой лекар ще ви каже: „Тази болест е неизлечима", след като дълго ви е лекувал и не ви е помогнал. Стотици пъти съм ви казвал да разчитате на вашия вътрешен лекар, да разчитате на всички ония скрити сили вътре у вас, да разчитате на природата, на светлината, на водата, най-много на въздуха, на чистата храна, на вярата в Бога.



Сърцето е, през което животът минава. Мозъкът лекува човека.



Колкото и да са големи болките, наведете се, изправете се, пак се наведете. Не се ли навеждате, вашата работа е свършена.



Бих ви дал много медицински правила да се лекувате, но за всеки от вас ще са отделни, за всяка болка и лек и за всеки човек отделно.



Органическите болести са наследени от майката и бащата и от ред предишни поколения и доста мъчно се лекуват. Има разлика между органичните заболявания и натрупванията на енергия в различни части на тялото.



Човек с остър и груб характер мъчно се лекува.



Ако човек е заболял и ако прави по сто поклона на ден, бавно навеждане с опънати крайници и бавно изправяне, ще се изцери.



Съветвам здравия да отива всеки месец на лекар да го преглежда, а болният да отива мислено непрестанно при Бога да се лекува.



Чрез самообладание човек асимилира излишната енергия на своя организъм по вътрешен път и я впряга на работа. Неврастеникът обаче не може да асимилира тази излишна енергия в себе си, вследствие на което тя се разпръсква, изтича навън. Неврастенията се дължи на пропуквания в нервната система, отгдето нервната енергия изтича навън. Понякога човек става неврастеник от страх. Страхът също предизвиква изтичане на нервна енергия. За да се освободи от неврастенията, човек трябва да спре изтичанията на нервната енергия. Ако някой се е уплашил от змия и от уплаха е станал неврастеник, той ще се излекува пак със змия. По какъв начин? Първо ще му се



даде да пипне умряла змия. Щом придобие малко смелост, ще го заставят да пипне заспала змия, зимно време. Като привикне и на това, той няма вече да се страхува от змия. Следователно това, от което се е уплашил, ще му послужи като лекарство. От змия се е разболял, от змия се е излекувал.



Най-недоволните хора в живота са болните. Защо? Те очакват всичко от лекаря. Не им ли помогне, те остават недоволни от него. За да не се натъква на недоволството на болния, лекарят трябва да знае кого да лекува и кого да не лекува. Ако костите зад ушите на болния са издадени, той може да се лекува. Той издържа на болести. Ако брадата на болния е широка, а долната част е малко издадена, този човек може да се лекува.



Болният да се обърне към Бога: „Господи, на Тебе уповавам, на Тебе възлагам товара си". Колкото е по-голяма вярата, толкова по-скоро идва помощ. Бог лекува и вътрешните, и външните рани, и слепотата, и глухотата на хората.



Лекарите препоръчват на болния силна храна. Аз препоръчвам на болния няколко дни глад, а след това най-проста чорбица от сливи, от спанак или от картофи, само водица по-скоро, а като се позасили, ще вземе мъничко хлебец и една ябълка. Добре да я сдьвче, за да поеме всичките й сокове, и след това чак ще пристъпи към обикновена храна.



Лекарят е вътре у нас. Щом обичате човека, ще го лекувате.



Ако ви кажа, че някой лекар лекува, ще ви заблудя. Лекарят не може да лекува, той само може да ви облекчи, да снеме от товара ви, да ви постави в по-хигиенични условия.



Природата е, която лекува. Вярата лекува, мисълта лекува.



Кракът страда, защото не мисли. Щом го накарате да мисли, болест ще изчезне. Нали този крак е направен от живи клетки? Всяко същество, което е живо, има малко ум. А този крак можете да го заставите да мисли. След два-три дни ще кажете: „Отиде си болката".



През хиляди форми е минал един човек, докато развие в себе си една болест в най-лошата й форма. За да се излекува една болест, трябва тези форми да започнат да се повтарят, да мине болестта по обратен път през всички състояния, през които се е развивала. Тя постепенно ще отслабне, докато дойде най-после до онова първоначално проявление. И по този начин ще изчезне. Така лекува невидимият свят.



Във всеки човек има скрити сили, които могат да го лекуват, стига да се събудят. Те могат да се събудят естествено чрез изпотяване, чрез екскурзии, чрез бани. Също чрез електричество и магнетизъм. Щом трептенията на организма се повдигнат, човек оздравява. По този начин могат да се лекуват много болести, дори ракът. Чрез големите кризи болният се чисти



от вредните влияния.



Всяка идея, всяка добродетел, която може да се реализира и на която един болен посвещава живота си, ще му помогне да оздравее.



Преди да пристъпи към лекуване на своя ревматизъм, човек трябва да знае какъв произход има: дали е растителен, животински, човешки или дяволски. Ако е от растителен произход, човек ще го клъцне с брадва, както сече дърва, а ако е от животински - ще го подмами с прясно мляко, той е като змията, обича мляко. Ще се отправи към млякото и ще освободи човека. Ако е от човешки произход, ще му говори, ще му внушава да го напусне, докато го изпрати навън. Най-мъчно се лекува ревматизмът от дяволски произход. Той се лекува само с вяра.



Брадвата като формула има приложение във физическия свят, млякото - в астралния свят, внушението - в умствения свят, а вярата - в причинния свят. Лесно може да се лекува човек, ако между мислите, чувствата и постъпките му има единство. Докато ръката е свързана с тялото, по което тече чиста артериална кръв, тя е здрава и нормално развита. Но ако притиснете някъде ръката си така, че кръвта да не може да я храни, тя постепенно отслабва. Така по същия начин човек може да притисне някъде мисълта и чувствата си, да спре техния правилен ход. Ако искате да бъдете здрави, освободете ума и сърцето си от непотребни мисли и чувства, които след време загниват и правят кръвта нечиста. Ако пък кръвта е вече нечиста, внесете Любовта в живота си. Тя чисти, възкресява, подкрепва.



Ако някой от вас има ревматизъм в краката си, трябва да каже десет хиляди пъти да напусне крака и ще видите, че най-после той ще ви напусне. Обаче няма да се сърдите на ревматизма си, а ще насочите ума си към крака, ще отправите цялата си енергия натам, мисълта ще проработи и няма да мине много време, кракът ще оздравее.



Лошото е, че вие нямате вяра в такива методи, искате лесно и бързо да ви минава, а аз постоянно ви казвам, че човешката мисъл е в състояние да изпъди всякакъв ревматизъм от тялото.



Има сили в човешкия ум, които са в състояние да изхвърлят вън от организма всякаква зараза и всякаква болест.



Разболееш ли се, кажи си няколко пъти: „Ще оздравея". Ти казваш, че ще оздравееш, но мислиш за лекар. Лекарят понякога помага, но не толкова с лекарства, колкото с магнетизма си, който изтича от него. Между лекаря и болния трябва да има хармонични отношения.



Ако ти храниш една отрицателна мисъл или омраза към когото и да е, не можеш да бъдеш излекуван. Отрицателните мисли са лоши проводници на силите на живота. Ти за своето благо, за благото на своето тяло, за благото на своята душа, за благото на своя ум, сърце и органи, трябва да отпъдиш всяка една лоша мисъл, която е лош проводник. Щом намразиш някого, какви ли не болести ще те сполетят. Намразиш ли някого, тури го настрана. Замести го с някого, когото обичаш, за да стане проводник. Трябва да обикнеш някого, за да се излекуваш. Ще обикнеш някое лице, което никога не си обичал, нов, непознат човек досега, нов елемент, който ще послужи за проводник, за да се излекуваш.



Изнесете болния в планината на чист въздух, хранете го с чиста, здравословна храна и не се безпокойте за него. Природата ще свърши своята работа какго никой друг.



Болестите са живи същества и който иска да помогне на болния, той трябва да разбира тия същества, да знае как да разговаря с тях.



Ако сте малокръвен, мислете за светлината. Мислете повече зачервения цвят, за хубавия, ярък червен цвят.



Ревматизмът може да се лекува с глад. Гладът пречиства тялото, порите се отварят, дишането става по-дълбоко. Гладът внася и повече светлина в ума.



Някой боледува. Съберете се 120 души и се помолете. Тогава мисълта е мощна, не може да не помогне.



Разстрои ли се черният дроб, ще пиеш топла вода, ще пиеш сок от лимони. Човек, който иска всичко да нагласи, докато си уреди живота, разстройва черния си дроб.



Вие се оплаквате от въшките, гнусите се от тях, но те са ваше изобретение и не знаете, че те лекуват проказата и сифилиса. Тези две болести с въшки и бълхи могат да се лекуват, като хиляди въшки ги наслагате да пъплят по тялото на болния. Те нападат прокажения и изяждат болест.



Някой е болен, закъсал много, идва при мене и аз му казвам: иди си, ще оздравееш, но той не ме разбира, не вярва и тогава казвам: иди на лекар, има специалисти.



Връща се след една година и казва, че е още по-зле, чувства се осакатен.



Казвам: иди си, ще оздравееш. „Ама как ще оздравея?" Казвам: иди при лекарите.



След известно време пак идва. „Ходих при лекари, но не е по-добре". Казвам: иди си, ще оздравееш. Той най-после рече: „Ще те послушам".



Ако само с външни фактори се лекува човек, едва ли ще се домогне до някакви оздравителни резултати, защото причината на заболяването си остава скрита вътре и рано или късно пак ще се появи. Затова ще съчетавате външните методи за лечение с вътрешните, а именно с хармонизирането на всички сили за здраве.



За в бъдеще всички лекари ще бъдат ясновидци и тогава няма да режат тялото, за да видят какво има там, но без да го отварят, ще знаят за какво и от какво е болен някой човек. За лекарите материята ще бъде прозрачна, а човешкото тяло осветено. Природата, за да скрие нещо, го оцветява.



У човека са заложени методи за лекуване, но той не ги знае и търси помощ оттам, откъдето не може да дойде. Преди години дойде при мене един богат софиянец да го лекувам от неизлечима болест, като ми предложи много пари - мислеше си, че като даде десетина хиляди лева, ще направи нещо. Когато се лекува някой, той трябва да даде всичкото си имане, нищо да не остави за себе си, при това, след като се излекува, да посвети живота си на Бога. Защо човек да не даде всичко на Онзи, Който му е дал всичко? Обаче този господин се замисли и до ден-днешен още мисли, не се е явил да ми отговори.



Как трябва да постъпи лекарят с болните? Отиде ли при болен, той трябва да остане при него на разговор, да го насърчи. Някои мислят, че като насърчават болните, с това ги лъжат. Според тях, да мисли човек, че е здрав и може да бъде здрав, е лъжа. Според мене, колкото е лъжа, че човек не може да оздравее от известна болест, толкова е лъжа и това, че е болен. Болести в света не съществуват. Обаче причини за болести съществуват. Иска ли да се излекува от някаква болест, човек трябва да намери причината на заболяването. Махне ли причината, и болест изчезва. Какво да се прави, когато пулсът на болния спре? Едно трябва да знаете: спирането на пулса не подразбира прекратяване на живота. Животът и съзнанието на човека продължават и след спирането на пулса. Мнозина са минали през тази опитност. Ще кажете, че човек трябва да говори истината. Само разумният, просветеният може да говори истината. Той може да каже на болния, на когото е определено да замине за другия свят: „Братко, викат те в твоя дом. Приготви се да заминеш с радост, да занесеш на своите близки в невидимия свят всичко, което си спечелил на земята."



Днес може и сами да се лекуваме, нямаме нужда от лекар. Вие трябва да се калите. За да познаете вашата мисъл силна ли е, или не, направете следното: имате ревматизъм, който с никакви лекарства не се лекува. Със силата на волята започни да го местиш от едно място на друго в тялото си. Щом започне да се мърда от едно място на друго, кажи му: „Господине, ти си влязъл в моя организъм, когато очите ми са били затворени, но сега заповядай кьм задните врата". А задни врата ние имаме много. Като се простуди някой, лекарите му дават аспирин, който причинява изпотяване. Порите, през които става изпотяването, са задни врати. Не казвам, че не трябва да се изпотявате, но казвам, че една мисъл, когато се сгъсти и влезе в нашето физическо тяло, трябва да излезе вън чрез тези пори. Порите са били жертва на нашите очи и казват: „Ние сме готови да услужим на нашия господар". През тях излизат всички нечистотии.



Срещнеш един човек и си мислиш: „Този човек не ми хваща окото". Търсиш причината, не я намираш. Но аз виждам, че погледът му е посърнал, вените му-изпъкнали, напрегнат е, кожата-суха, ръцете-костеливи, лицето - посърнало. Блуждаещите очи показват, че умът му е разстроен. Жълтите очи показват, че черният му дроб е зле. Сухата кожа показва, че има малко влага. Човекът е пълен с електричество, нервен е, само да го бутнеш и ще избухне. Повтарям, малко вода има. Защо е дошъл този човек в това положение? Оплаква се, че хората не го уважават. Прав е. Но черният му дроб е разстроен и той не може да обича. Той подозира всички. Казвам: „Слушай, приятелю, ти ще изяждаш на ден по два лимона, за десет дни 20 лимона ще изядеш и на двайсетия ден твоето положение двайсет пъти ще се поправи. В лимонените кори има витамини. Туй настроение, което имаш, от черния дроб произтича. Туй разстройство, което разсипва твоя черен дроб, ще се неутрализира малко. И ще почнеш да гледаш малко по-светло. После, месо няма да ядеш, понеже в месото има много нечистотии. Тъй ще се подобри стомашната система. Ще изпиваш по един и половина литра вода на ден."



Ще викате лекар, за да ви предпише рецепта. Ще се намерите в чудо. Тогава ще изпаднете в положението на онзи българин от Свищовско, който се простудил така зле, че едва се държал на краката си - хванал го ставен ревматизъм. Дошъл един лекар в селото. Болният казал на лекаря: „Съвсем съм загазил, ако можеш, помогни ми". Преглежда го лекарят и казва: „Тебе ти трябват три-четири години да ходиш на топли бани, по 3-4 месеца в годината". А той бил беден човек, няма средства да ходи на бани, пък дори и всичкото си имане да даде. Лекарят му дал този съвет, но на селянина му дошла друга идея. Помислил си: „Не могат ли да се заменят топлите бани с нещо друго?" Лекарят казал, че трябва изпотяване. Един ден гледа, че жена му пече хляб във фурната. Той казал: „Дай един чувал". Вмъкнал се в чувала, след като се съблякъл, и влязъл в пещта. Бил на голям зор, но попа започнала да излиза. Изважда си от време на време главата, казва: „Малко главата ми да е навън, да не ми прилошее". Казва на жена си: „Наточи ми зелева чорба с малко черен пипер, стопли я". Излиза от фурната, изпива я и след две седмици оздравява.



Всяко лекарство има специфични условия, при които действа. Защото външните условия при болния са неблагоприятни и са лоши проводници на силите на природата. Следователно туй лекарство може да дойде само по един начин - по права линия, а по права линия работите не стават. Ние живеем в един свят на магнетично влияние, което значи външните условия да са добри проводници, за да могат силите на природата да действат. Та когато вие казвате, че условията са лоши, аз подразбирам, че магнетичното поле, в което се намирате в дадения момент, е слабо, че проводниците на вашия живот са лоши. Тогава вашите мисли са стеснени, вашите чувства са стеснени, вашата воля е стеснена, вашето храносмилане е стеснено, вашето дишане е стеснено, вашето кръвообращение е стеснено - не можете да спите по цяла нощ. Навсякъде, където се обърнете, имате лоши условия. Ето защо в полето на лекуването имате разни методи. Учените хора са дошли до чужди заключения. Сега няма да се спирам върху системите на лекуването, понеже от хиляди години хората се лекуват. Но има си закон, по който една болест може да се излекува. Всяка болест се дължи на даден специфичен живот, който съществува в природата. Следователно, когато един специфичен живот в природата иска своето благо, непременно друг живот трябва да пострада за благото на този живот. Как мислите? Ако майката е малко слаба, а детето - здраво, и ако то се събужда по десет пъти през нощта и събужда майка си да суче, какво ще бъде положението на майката? Майката ще почне да линее, а детето да оживява. Някой път детето се поправя, остава живо, после го отхранват с биберон. Казват, че животът на майката бил кратък. Не че животът е кратък, но тук са се изменили условията. Ние изменяме първичните условия, които са поставени в наша власт.



Седиш и мислиш защо идат болестите. Болест не е нищо друго, освен инертна материя, застояла се някъде или в нервната система, или в някой орган. Имаш ревматизъм. Инертна материя имаш някъде. Трябва да насочиш ума си натам и да разнесеш тази материя. Днес лекарите изкарват тази инертна материя чрез окисляване, чрез разширение. А ти ще вземеш топла вода, ще вземеш очистително или ще постиш - различни начини има.



Някой път професорите по музика съзнателно ще ви лишат от самата музика. Когато искам да пея за себе си, тогава се освобождавам от всички правила на музиката, турям ги настрана. Когато пея за другите хора, тогава спазвам всички правила, всички тактове, една четвъртина, осмина, шест-найсетина и т.н. Спазвам всички повишения и понижения, спазвам всички смени на гамата и т.н. И в музиката има смени на настроенията, смени се едно тъжно настроение с радостно или обратно. Като туриш един бемол, тъжното настроение се развлачва. Много е мъчно в музиката да се предаде едно настроение, главно страданието. Когато искаш да предадеш страданието чрез музиката, ще го развлечеш, ще го развлечеш, докато го смениш. Страданието музикално може да се разточи, да се предаде легато. Затова именно музиката представя едно действително лечебно средство. Тя може да разточи страданието. Като го разточи, тя освобождава човека. В това отношение се правят ред опити. Ако някога няма лекар на разположение, можете да викнете някой беден музикант да ви свири, но в музиката му да няма бемоли. Нека свири мажорни гами, като преповтаря често някои тонове. Каквато болест и да имате, ако пеете или свирите около половин час, болестта ви непременно ще мине. Музиката има свойство да изменя трептенията на тялото. Всяка болест показва, че в човека има известно музикално понижение. Той е под нивото на музиката. Болният не е разположен да пее. Ако болният не пее, той е осъден на смърт. Ако болният е склонен да пее, той има условия да оздравее. Има една статистика в това отношение. И наистина, ако убиете в човека желанието да пее, вие го осъждате на смърт. В него става понижение.



Вземете най-първо евангелието на Йоана. Дойде ви някой път някое съмнение, изберете си един стих. Извадете си десет стиха, най-важните от евангелието на Йоана. И как ще познаете, че сте намерили най-важните стихове, които са необходими за вас? Дойде ви някой изпит, някоя болест, искате да проверите, искате да се лекувате. Имате десет стиха, ще ги прочетете, ще искате болестта да я обърнете към Бога. Тя е едно живо същество. Ще прочетете първия стих, втория, третия и т.н. - три дена наред ще четете тия стихове. Ако ви окажат влияние тия стихове, те са за вас, ако не, не са за вас. После изберете други десет стиха, после пак, докато дойдете до едно място, когато тази болест ще се махне. Като изберете три пъти по десет стиха, като кажете последния стих, болестта я няма.



Опитвали ли сте да пеете на някоя ваша болест? Вземете коремоболието. То се получава или от повдигането на диафрагмата, или от набирането на отровни газове от храната, или пък от разширение на стомаха. Като ви заболи корем, започнете да му пеете. Пейте - „до, до, до, до, до, до, до", после



- „ре, ре, ре"......ми, ми...", после „фа, фа, фа"..., докато изчезне болката,



и си запишете: коремоболието се лекува с „до", с „ре", с „ми". Понякога може и при „фа" болката да мине.



Имаш цирей, който постоянно щрака. Ако не знаеш да пееш „до", как ще го излекуваш? Защото циреят е едно яйце, което се мъти. Кога ще се из-мъти? Като стане жълт. Жълтият цирей е узрял. Всеки плод трябва да капне. Ще пробиеш цирея, ще изтече нечистото. Един цирей може да го лекуваш, като пееш тона „до". Ще пееш или с отворена, или със затворена уста. А вие пеете с отворена уста: „Ох, ох, олеле". Кой тон е „ох"? „Си". От високо положение е „си". Показва, че не нагоре, но надолу трябва да се върнеш. Ти си се качил на планината, трябва да слизаш надолу. Нищо лошо, че се връщаш долу, ти ще идеш при своите, отдето си излязъл. „Олеле" е „ре". „Ох" пак „си". „Олеле" - слизам от горе, не мога повече.



Използвайте силата на словото за лекуване - метод прост и евтин. Думи като Нежност, Истина, Светлина, Живот, Извор, често произнасяни със сила, ще ви помогнат.



Всички заразни болести се дължат на нечистотата. Както съществуват микроби във физическия свят, така съществуват микроби и в духовния, и в умствения свят, те са причина за големи телесни и умствени катастрофи. Микробите са живи същества и те искат да живеят.



Хората не признават Бога, не се молят и като заболеят, веднага търсят лекар. Не е лошо търсенето на външна помощ, но потърсете я, след като сте опитали други пътища. Като заболеете, обърнете се кьм Бога, после кьм своята душа и най-после кьм лекаря. Вие вървите по обратен път, затова не успявате.



Страдате ли от някаква опасна болест, не казвайте, че ви е сполетяло нещастие, но кажете: „Благодаря ти, Господи, че Си решил да ме очистиш". От Божествено гледище микробите, бацилите са метли, с които разумните същества чистят нечистотиите по къщите и дворовете на хората.



Натрупването на слънчева енергия в някои части на тялото в по-голямо количество създава за останалите органи ред болезнени състояния. Изобщо, боледуват тези органи, които са демагнегизирани, които са лишени от нужното количество енергия. За да се излекуват, мислено трябва да им се предаде необходимата енергия.



За някои нервно болни се препоръчва светлината като лечебно средство, за други - четене на книги, за трети - работа. Важното е да се отвлече вниманието на болния от болестта. Всяко неразположение, било психическо, било физическо, се лекува или с методи, подобни на причината, която го е предизвикала, или с методи, противоположни на причината. Премръзнали части се лекуват със студено. Изгорени - с топло, намазват се с дървено масло, то поглъща топлината и освобождава организма от излишната енергия, която е приел чрез изгарянето.



Майката със своите отрицателни мисли, тревоги, страхове може да усложни състоянието на болното си дете. Ако то се е разболяло, когато луната е почнала да се празни или пък слънцето отива кьм южното полушарие, то ще оздравее.



По някой път пелинът действа лечебно. Лошият човек ще го обичаш за цяр.



Ваксината е хипотеза, теория.



Среброто е лечебен елемент. Ако разбирате свойствата на месечината, вие бихте могли да използвате среброто като елемент за лекуване на много болести.



Месечината управлява среброто. Среброто трансформира енергиите, които идват от месечината, а златото трансформира слънчевата енергия. Хората несъзнателно се стремят кьм златото и среброто, защото усещат, че има нещо в тях, те лекуват. И на всичките си пръсти да има човек златни пръстени, ще е добре. Някои ще кажат, че това е суета, или че това е суеверие. Ами вземането на лекарства не е ли суеверие?



Всеки един недъг на физическото поле се дължи на духовни причини. Мразите някого - ще пострадат гърдите, там някаква болест ще се яви. Завиждате ли, ще ви стегне сърцето. От завист, ревност, съмнение, подозрение - ще пострада черният дроб. Угаждате ли си много в яденето - ще заболее стомахът. Гневите ли се, ще дойде запичането. Обещавате ли и не изпълнявате - главоболие идва. Щом намерите причината на заболяването, ще се възстанови равновесието, ще настане хармония.



Щом ви заболи глава, ще се стремите да изправите отношенията си към Божествения свят. Ако страдате от гръдобол, ще изправите отношенията си към духовния свят. Ако страдате от корем, ще изправите отношенията към физическия свят. Всяко заболяване на човека има дълбоки причини, то не е произволно. Съвременната наука и медицина не търсят вътрешните причини на нещата, те разглеждат всички явления в природата и живота в тяхната външна материална страна. На какво се дължат например бодежите по известни части на тялото? Те се дължат на свиване на капилярните съдове. Известно е, че капилярните съдове служат при кръвообращението. Те разнасят кръвта по всички части на тялото. Когато капилярните съдове на гръдната област се свиват, електричеството в организма, което носи светлината, не може да функционира правилно по целия организъм, вследствие на което се натрупва повече в известни области, както водната пара в парния котел, и предизвиква бодежи. Често атмосферното електричество се съединява с електричеството на човешкия организъм и се образува малък взрив, който човек усеща като болка. Какво трябва да правите, за да се освободите от бодежите? Внесете повече топлина в организма си. Това значи да измените състоянието на чувствата си и тогава вие изпращате повече кръв в онази част на тялото си, в която усещате бодежи. Щом тази част се стопли, бодежите изчезват. Значи човек може да се лекува със силна мисъл, със силни и положителни чувства, а също и с гореща вода.



Ракът, туморите, от които сега страдат хората, се дължат на противоречиви чувства, на дисхармония между главния мозък и симпатичната нервна система, на порочен живот, на алчност. Болестта се локализира там, където е именно лакомията. Нужно е дълбоко вътрешно единство, хармония, бани със слънчева вода, обливане с виолетовия цвят, всеки ден да се яде кромид лук, също да се присажда нова тъкан, нови клетки - така, както се прави присаждане на едно дърво.



Ако проследите положението на болния, ще видите, че 3 фактора вземат участие в оздравяването му: природата, лекарят и самият болен. Природата дава на човека помощ 50%, лекарят - 25%, и болният - 25%. Последен има думата болният. Ако той не вземе участие в лекуването си, помощта на придалата и на лекаря ще пропадне.



Малките величини произвеждат по-големи резултати от големите. Хоме-опатията си служи с крайно малки величини - лекувайте по хомеопатичен начин. Едно крайно малко число от килограма на дадено вещество, единица с 60 нули накрая, може да произведе голямо въздействие върху човешкия организъм. Достатъчно е болният да вземе една капка от тази крайно разредена материя и веднага да оздравее. В тази капка е вложена Божествена енергия. Ако вярваш в силата на тази енергия, за два-три дни ще оздравееш.



Умът знае причините за болестите, но не може да ги лекува. Душата лекува болестите. Достатъчно е тя да пожелае да излекува една болест, за да се постигне желаното.



Силната мисъл лекува всички болести. Кабалистът изяснява по следния начин лекуването чрез мисълта: мисълта е в състояние да видоизмени вибрациите на човешкото тяло. Когато човек заболее, тези именно вибрации се понижават, с мисълта той може да ги обърне в нисши и висши. Хремата например се предизвиква от особен род микроби, които попадат в носа, и ако вибрациите са понижени, те намират условия за размножаване. Като се размножават, те дразнят слизестата ципа на носа, тогава носните жлези, за да се освободят от това дразнене, отделят изобилно течност, която ги изхвърля навън. Щом вибрациите на организма се повишат, изхвърлянето на чуждите вещества става лесно и бързо. Чрз мисълта си човек може да усили хремата, да я доведе до краен предел на развитие, след което тя започва да намалява. Най-дългият период е една седмица, повече от това време тя не бива да остава.



Един болен, ако каже и на майка си, и на лекаря да не идват при него, а сам той се обърне към Господа и обещае, че ще изпълни волята Божия, че е готов да жертва всичко за Бога, в него ще настане един вътрешен поврат и здравето му ще започне да се възстановява. Ако той изпълни волята Божия - ще оздравее, ако се усъмни и не я изпълни, ще замине за другия свят.



За да се излекувате от известна болка, престанете да говорите за нея.



Загнезди ли се във вашия ум някоя мисъл, която ви безпокои, намерете точно противоположна на нея, която да я замести. По този начин ще се излекувате. За да се излекуваш, трябва да съединиш центъра на Земята с центъра на Слънцето.



Болни сте, а нямате пари да се лекувате. Аз ви давам чек даром, като го подписвам с двете ръце. Той се състои в следното: излизайте всяка сутрин на слънце, като излагате гърба си най-напред на юг, после малко на север, малко на изток и постойте така един час от 7 до 8 сутринта. Отправете ума си към Господа и кажете: „Господи, просвети моя ум. Дай здраве на всички хора, а заедно с тях и на мен." След това започнете да мислите върху най-хубавите неща, които знаете. Направете опит и ще се уверите, че в света има една разумна сила, която определя живота на всички същества. Има кой да се грижи за вас.



За да се излекувате от неврастения, не ви трябват лекари. Намерете в планината 300-годишен дъб, обикнете го, обиколете го, облегнете се здраво на него целият, а главата да е издадена напред, и кажете: „Господин професоре, помогни ми".



Помислете си през какви бури е минал, как е устоял. Достатъчно е три-четири пъти да си турите гьрба на този професор и неразположението ще изчезне, както снегът се стопява на слънцето. Има растения, които живеят по 500, по 1000, по 2000 години.



Всички растения живеят в хората в миниатюр. Има цели гори, които са насадени в човешкия организъм. Когато пазим тези гори, всичко върви добре, а когато ги изкореняваме - заболяваме. В човека има и дъб, и бук, и леска и много други растения, но има и много, които са изчезнали.



Давам ви елементарни правила за лечение, защото постоянно идват при мене и казват: „Крак ме боли, пръст ме боли, подула се е страната ми, ухото ме боли, очите ми отслабнаха, кръст ме боли". Непрекъснато идват и се оплакват. Казвам им: внесете Любовта в душите си, мислете добре, премахнете горчивите чувства, дишайте добре, хранете се както трябва. Колко е хубаво човек да бъде здрав, с един свеж дух, готов винаги за работа и за услуга, готов да учи и дето ходи, от него да изтича сила, светлина, бодрост. Мислете добре, чувствайте добре, постъпвайте добре.



Не обременявайте мозъка си с ненужна работа, с която може да нарушите някои вътрешни процеси.



Няма болест, която да не може да се лекува. Внесете в сърцето си няколко капки от Любовта, в мозъка си няколко капки от Мъдрост и в тялото си няколко капки от Истината и ще се лекувате, защото много болести се дължат на психически причини и така по психичен начин, с психически средства, без лекарства ще се лекувате.



Когато функциите в задната част на мозъка не стават правилно, човек страда от болки в ушите и очите. Когато слепоочната част на мозъка не функционира правилно, човек се оплаква от болки в устата. Като знаете, че мозъкът е причина за много заболявания, дръжте го в изправност, не допускайте всякакви мисли да минават през него. Мислите носят или благо, или отрова. Има мисли и чувства, които оказват своето въздействие върху организма веднага, а други - след време.






НАГОРЕ