Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

КРАСОТА

Алтернативен линк


КРАСОТА




Жената всякога означава живот. Това, което живее, туй е жената в нас. Под „женене" разбирайте живота! Начинът, формата, в които животът се изразява. Някои се заблуждават от външната форма на нещата. Едно писмо може да е красиво външно, без да има съдържание, а някой път може да е грозно написано, но да има съдържание. Красотата трябва да има съдържание.



Постарайте се да научите какво нещо е Любовта. Направете един опит с Любовта. В деня, в който искаш да опиташ Любовта, ако времето е много студено, ще се стопли. Когато правите опита, изберете най-студения ден и кажете: „Аз ще опитам какво нещо е Любовта". Ако можете да внесете малко от тази Любов, за която ви говоря, непременно градусите ще се смалят. Трябва ли да се аргументирам? Вие се чудите, съмнявате се. Аз ще ви докажа.



Представете си, че едно момиченце водя с черна маска и никой не му обръща внимание. Това, черното момиче, представлява външната страна на човека. Който го погледне, не му обръща внимание. Тук го бутнат, там го бутнат. Аз казвам на детето: „Ако ме слушаш, ще ти покажа начин, по който твоят живот ще се подобри. Има нещо в тебе, от което трябва да се освободиш." Имам предвид маската. Но тя тъй е залепнала за кожата, че не може да се отлепи. Намазвам с една течност и детето се освобождава от тази външна чернота. Зад това черно лице се крие ангелска красота. Когато хората видят неговата красота, всичко се изменя. Има ли препятствие за една красива мома? За нея навсякъде пътят е отворен. И в Америка да отиде,



и в Англия! Това е Божественото!



Няма човек, който да не се поклони на красотата! Грозният човек се моли, но за него нямат време. А за красотата има и време, и пари. И аз обичам красивото. Грозното не го обичам.



В красотата има нещо Божествено, което изтича. Това, което изтича от слънцето, не е самото слънце. В красотата има нещо, което изтича, то е Божественото, неуловимото. Вие казвате: „Той се е захласнал". Хубаво е човек по някой път да се захласне.



Красотата има магическа сила, тя може да лекува. Грозотата носи тъмнота.



Всички хора на Любовта са красиви. Когато те обикнат и когато обичаш, ставаш красив.



Когато се възхищаваш от красотата и съдържанието на една мисъл, ти си щастлив. Щом изгубиш красотата, изгубваш съдържанието и смисъла на живота и ставаш нещастен. Красотата е нещо живо. Тя е външен израз на реалността. Съдържанието е туй, което носи в себе си вътрешния смисъл, то е животът. Ако един живот няма красота, ако един живот няма съдържание и смисъл, това не е живот. Животът е това, което има красота, съдържание и смисъл. Всяка една мисъл, всяко едно чувство, всяка една постъпка трябва да бъдат красиви, съдържателни, смислени. Всяко едно чувство трябва да бъде красиво, съдържателно, смислено. И всяка една мисъл трябва да съдържа нова идея. Всеки един от вас трябва да носи тази идея, за да бъде готов за новата епоха, която иде.



Какво ще добиете от вашата красота? Ако красотата не може да я пренесете в мисловния свят, откъдето да я снемете в духовния свят и оттам - на физическото поле, вие не разбирате законите на красотата. Красотата не бива да бъде статична, а динамична. Тя е, която може да ви ползва. Коя красота е статична? Имате една хубава статуя, но бихте ли желали да бъдете като тази статуя? Какво ще се ползвате? Вие ще имате само една фаза от красотата.



Вие обръщате голямо внимание на красотата. В какво седи красотата? По какво се отличава красивият от грозния? По ценността. Грозният материал не е ценен, а красивият е ценен. Човек трябва да бъде разумен. Значи, ония материали, с които борави, да бъдат ценни. Ако той борави с ценни материали, забогатява. Ако работи с обикновени материали, огрубява. Можете да се уверите чрез наблюдение: ако ред поколения са обръщали внимание на яденето и пиенето, за тях е било култ да си угаждат, ще видите, че то се е отразило в известна част на главата. Яденето оказва влияние върху формата на главата. Ако ред поколения са обръщали изключително внимание на яденето, слепоочната част на главата изпъква, понеже центърът на яденето се намира там. Същевременно този център ще окаже влияние и на стомаха, той е добре развит. Аз говоря за организирането на стомаха, не за ония наслоявания, които се натрупват после.



Препоръчвам ви да направите следното. Нито един от вас не се е заел досега с това. Всички млади се оглеждат в огледалото. Старите и те се оглеждат, но по-рядко. Че ако бяхте се оглеждали по-често, голям прогрес щяхте да направите! Вие се оглеждате, за да проверите дали няма някое тъмно петно. Но никога не сте наблюдавали строежа на вашите вежди, на вашето чело, израза на лицето, строежа на вашите очи, на вашия нос, на устата ви, да се запознаете с лицето си. Писанието казва: „Човек се оглежда и после забравя". Хората и сега още забравят. Ако попитате някого какво представлява, той не знае. Казва, че е красив и угледен, но в какво седи неговата красота, не знае. Като махне огледалото, той всичко забравя, понеже няма опорна точка. Като се погледнеш в огледалото, трябва да имаш една опорна точка. И в духовния свят хората се оглеждат. Но и там трябва да има опорна точка.



Депресиите в природата внасят депресии и във физическия живот на човека. Всяко неразбрано чувство произвежда депресия в сърцето, а неразбрана мисъл - депресия в ума.



Ако човек не се храни с разбрани мисли и чувства, духът постепенно отслабва и става немощен, както тялото на човек, който не се храни добре. Слабият не може да бъде красив. Красотата не е само външно качество, но и вътрешно. Иска ли човек да бъде красив, с приятна външност, с ясен поглед, той трябва да знае каквахрана да дава на духа си. Храни ли го със съответна за него храна, човек придобива физическа и духовна красота.



Красотата на човека се определя от неговата глава (отношение кьм Божествения свят), от белите дробове (отношение кьм духовния свят) и от стомаха (отношение кьм човешкото и растителното царство).



Красотата зависи от мисълта. Трябва да участват ред способности и чувства, за да стане човек красив.



Човек, който има красиво лице и отличен, гениален ум, веждите му имат особен строеж. Носът на гениалните хора не е такъв, какъвто е носът на обикновените хора.



За да бъдете красиви и да не остарявате, носете висок идеал в себе си.



Красивият човек отразява Божествената светлина върху другите хора. А пък грозен човек е този, който има някакъв дефект, вследствие на което част от тази светлина не може да се отрази.



Красивият, честният, справедливият отразява светлината, която излиза от Бога.



Щом сте грозни, лоши, недъгави, мисълта ви не е Божествена, чувствата и постъпките ви не са Божествени. Затова очите ви са мътни и хлътнали, космите - щръкнали, лицето - набръчкано и смръщено, изразът - упорит, гръбнакът - изкривен. Вие не знаете как да се самоуважавате.



Хване ви ревматизъм в крака, в коляното, какво показва това? Че вие не знаете как да сгъвате крака си. Знаеш ли какво означава сгъването? Като сгънеш крака си, значи, че си съгласен каквото каже небето, да го направиш. Като сгъваш ръката си насам-натам, значи искаш да направиш нещо. Ако не знаеш как да сгъваш ръцете, ако не знаеш как да сгъваш краката, нищо няма да постигнеш. Вие се отнасяте немарливо кьм вашите движения. Но ако те боли, как внимателно ще сгъваш крайниците си. На вас ви се вижда това смешна работа. От невидимия свят постоянно ви възпитават, болките са възпитателни методи. Когато се научим да се движим правилно, всички болки ще изчезнат. Природата обича правилните, разумните движения. Трябва да има хармония, трябва да се научите да се движите красиво. В движенията на краката, очите, ръцете, тялото, навсякъде трябва да има красота.



Няма ли човек красиви, пластични движения, губи от красотата си. Набръчква се рано вашето лице, защото не знаете как да се движите.



Човек не може да бъде красив, ако от езика му не излизат сладки, силни и красиви думи.



Момата е свободна - нея има право да целува само слънцето. А пък зад слънцето е Господ, който я е създал. Какво ще я целуват хората? Ако ти искаш много да я целуваш, първо ще попиташ Господ позволява ли да целунеш тази красота.



Прекалената близост е опасно нещо. Не се приближавайте много един до друг. Мисълта трябва да бъде близка. Ако един човек се приближи много до някого, той изгубва своята красота. И ако се отдалечи много, пак я изгубва.



Всеки трябва да е чист, спретнат, стегнат и да мисли така: „Господ ще ме види, ангелите ще ме видят, трябва да изглеждам добре". Добре да сте облечени. Никакви скъсани обуща! Никакви паднали чорапи! Обущата да са винаги чисти и лъснати!



Видите някой млад и хубав човек и казвате: „Колко е хубав!" Тази хубост се дължи на човешката душа и на човешкия дух.



Красотата е необходима и във физическия, и в духовния, и в Божествения свят. Да бъде човек красиво облечен, това не значи да следва модата. Модното облекло не е всякога красиво. Красива дреха е онази, гънките и линиите на която съвпадат с тия на тялото. Като се движи човек, дрехата трябва да образува вълни. Обличането, сядането, движението на човека оказва влияние върху проявите на неговия характер. Седне пи правилно, човек има разположение да слуша, да мисли, да наблюдава. Не седне ли правилно, той е неспокоен през всичкото време. Човек не подозира, че една добре скроена и ушита дреха може да окаже влияние върху разположението му. Обуща, които не прилягат добре на краката, внасят неразположение в човека. Те осакатяват не само краката, но и характера му.



Какво представлява красотата? Тя дава живот, осмисля нещата и никога не се губи. Красотата, която се явява и губи, не е истинска. Тя е рефлексия, сянка на нещо. Красотата е качество на човешката душа. Когато душата се проявява, човек става красив.



Човек трябва да мисли върху красивото в живота, върху благата, дадени от Бога. Той трябва да се стреми да бъде мъдър и любещ като Бога. Следователно човек трябва дълго време да мисли върху красиви неща, да възприема красиви и възвишени чувства и да проявява добри постъпки, да изработва ценното в своя характер.



Често красивият човек по-малко оценява нещата. Ако искате да оценят постъпките ви, търсете грозните хора. Дайте един хубав обяд на няколко грозни моми, да разберете какво значи благодарност. Красивите моми са крайно взискателни. Когато ги каните на обяд, трябва да знаете как да ги задоволите. За това се иска гениалност. Само гениалният може да кани красивия на обяд. Талантливият може да кани само грозни хора на обяд.



Красивите жени носят греха на света, а грозните носят добродетелите. Красивата жена е благословение, без нея животът щеше да бъде ад. Но и без грозните животът щеше да бъде ад. Понеже на земята има и красота, и грозота, да благодарим: едните изкупват греховете на хората, а другите носят утешение за човешката душа.



Не казвайте, че сте грозни - хубави сте






НАГОРЕ