Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

ЖИВОТНИ

Алтернативен линк


ЖИВОТНИ




Какго аеропланът и автомобилът са средства за пренасяне на човека от едно място на друго, така и котката може да е средство, чрез което човек може да се прояви. Едно същество може да влиза и да излиза в котката, както и вие влизате и излизате в автомобила. Животните са превозно средство за човешки души, изостанали в развитието си.



Животните са изостанали в развитието си души.



Животните са изостанали същества, неразумни, които не са изпълнили волята Божия какго трябва. Човекът е възпитател на животните, но как ги възпитава? В повечето случаи ги яде. Той трябва да дойде до съзнанието да ги защитава.



Животните и растенията са азбука на човешката мисъл. Хората, които не се отнасят добре с тях, нарушават езика на нещата. А и животните, и растенията носят нещо много хубаво за човека. Всички Бог ни е създал, а ние, като не се отнасяме добре с тях, значи, че не сме създадени от Бога. Ако една майка ражда дете и то умре, Божието благословение не е било с детето.



Човек, като излезе от рая, се научи да яде месо. Но това е съвсем друга култура. С тази култура се създадоха хиляди страдания. 75 % от съвременните страдания на хората се дължат на безобразното изтребление на животните, което образува в Божествения свят едно раздрусване, цял катаклизъм. Разклатената нервна система на бялата раса се дължи на избиването на животните и на консервирането им, и изобщо на консервираната храна.



Лошите отношения на хората кьм животните са причина за много болести, затова бъдете внимателни кьм тях.



Гъсениците не са паразити. И те имат право да се ползват от растенията.



Да убиеш вол е също както да убиеш човек.



Един кон има толкова право на живот, колкото и един човек. Той на земята няма право. Но в онзи свят има.



Въшката, която е паразит и която вие сте създали, можете да я убиете, да я натиснете с нокът, ако ви прави лошо. Всички паразити са черупки. Мишките, зайците и всички гризачи спадат кьм паразитите. Не се създава карма като ги убивате. Дървениците и въшките са създадени от колективния човек, може да ги убивате, но змията не бива да я убивате, щом не ви напада, пък и което и да е животно, щом не напада, не го убивайте.



Ако ядете много, никога няма да се освободите от злото. Злото върви паралелно с яденето. Ще дойде ден, когато хората няма да ядат агънца, прасенца, телета, защото няма да ги има. Вълци също няма да има, а хората ще се разбират помежду си, ще прилагат Божия закон. Това ще стане, когато водата и храната ще бъдат в човека и няма да става нужда отвън да се набавят. Хората ще се хранят отвътре, какго Господ се храни. Засега малко ще ядете и с благодарност - това е важното.



Дължината на човека спрямо Земята е перпендикулярна. Човек е перпендикуляр спрямо центъра на Слънцето и на Земята. Това показва неговата интелигентност. Дължината на тази елипса показва неговата разумност, а широчината показва неговата чувствителност. Животните се отличават от хората по това, че имат повече чувства, отколкото им трябват. В човека има повече ум, отколкото му трябва. Между животните и човека трябва да има едно отношение, обмяна. Човек, като не знае как да направи тази обмяна, започва да коли животните и да ги яде. На животните, като им липсва интелигентност, и те изяждат човека, значи изяждането е взаимно.



Ако овчарят е болен, овцете му могат да го излекуват, ако са здрави. Те са в сила да излекуват една физическа болест, но ако болест е психическа, те не могат да му помогнат. Ако овчарят е духовно болен, той уморява овцете си.



Каква социална правда има, когато всеки ден се колят с милиони животни?



Всяка една гъсеница, изпречила се на пътя ви, защо ще я тъпчете? Тя един ден ще стане пеперуда, но вие с унищожаването й спирате нейната еволюция, спирате процеса на развитие, но същевременно спирате и своя процес на развитие.



Заместете хляба с друго нещо и вижте какъв ще бъде животът ви. С употребата на хляба животът се подобрява. Някога месоядните животни са били повече, отколкото днес.



В бъдеще, когато хората и животните се нагодят повече към хляба и растителната храна, месоядните животни ще намалеят.



Месоядните животни са произлезли от корените на растителното царство, а пък тревопасните - от клонищата.



Дълголетието на човека зависи от растенията. Подвижност и хладнокръвието на човека зависят от рибите, а дишането - от птиците. Птиците са били първият фактор за създаване на човешката мисъл и дишане. От млекопитаещите човекът е продобил трудолюбието, сръчност и доволството - от тревопасните. Месоядните животни научиха хората на готварство, на пържене - това е мое частно мнение по въпроса.



Не може да мислите и да правите каквото искате. По някой път мислите за някого: „Ще го убия!" Тази мисъл вече у вас е произвела една промяна, може да не сте забелязали, но промяната е станала. Накарайте един човек всеки ден да коли кокошки или други животни и ще видите какво ще стане с него след време.



Онези души, които не прогресираха, останаха като волове. Други, които не прогресираха, останаха като коне, като растения, като дървета.



Всички животни, всички растения, всички плодни дървета се жертват за нас, но от Любов към Бога.



Той ги изпраща на Земята да се жертват за нас. Те не са глупави. Растенията са деца на ангелите, а животните са деца на архангелите. Ние живеем благодарение на тези деца.



Един ден вълците ще изчезнат и всички месоядни животни ще изчезнат, ще се преобразят. Месната храна е вредна и тя не става за строеж на новите форми.



Човек мисли, че като яде месо, ще бъде по-здрав. Това не е така. По-енергични са месоядните животни, но по-силни са тревопасните. Един тигър по-силен ли е от един слон?



Животните възприемат онази светлина, която излиза от нас.



Задачата на животните е да събират магнетизъм. Докато животните са здрави, и хората ще бъдат здрави; щом животните почнат да боледуват, и хората ще боледуват. Ето защо ние трябва да бъдем приятелски разположени спрямо животните, за да можем да се ползваме от магнетичните сили, които те складират в себе си.



Поради изсичане на горите и избиване на млекопитаещите хората се натъкват на големи страдания, без да могат да си помогнат. Те не подозират, че животните и растенията представляват резервоар на жизнени сили за растенето и развитието на човека. С изтрепването на млекопитаещите жизнената им енергия се разпръсква в пространството. Понеже хората не могат да се свързват пряко със силите на природата, те се лишават именно от ония жизнени сили, които се възприемат от животните.



Известни болести, лоши мисли и желания, които се проявяват във вас, се предизвикват от някои млекопитаещи животни. За да се освободите от тези страдания, трябва да смекчите отношенията си кьм животните. Често омразата на куче може да повлияе тъй, както омразата на човек. Не смятайте, че мислите на животните са много слаби. Не, те са много опасни за света.



Чрезмерното избиване на млекопитаещите животни създава аномалия в природата. Повечето от болестите се дължат на това избиване, с което се спира тяхната еволюция, и всички сили, които трябва да образуват тяхното благо, остават неизползвани и с това се образува едно хаотично състояние, което е причина за разните болести. Знаете ли какво става след изтичането на тази животинска кръв безразборно? От изпаренията й се образуват разни серуми и култури за вредоносните бацили, от които дохождат всички злини в органическия свят.



Човек се ръководи от свой личен вътрешен дух, докато животните са ръководени от техен групов дух, който работи върху тях отвън.



Като диша правилно, човек подсъзнателно създава условията за мисълта. Животните също несъзнателно, чрез дишането създават условия за бъдещото си мислене.



Един ден и животните ще се изменят и повдигнат. Има хора, които по съзнание не стоят по-високо от животните. Има животни, които по съзнание са като хората.






НАГОРЕ