Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

ДИШАНЕ

Алтернативен линк


ДИШАНЕ




Материалите, с които мозъкът си служи, са от висша, фина материя. Вие не можете да измените дишането си, ако не измените мисълта си, и обратно. Дишането е първото условие, което придава на човека известни добродетели. Дишането е мярка за определяне степента на човешкото развитие. Който диша правилно, може да измени състоянието на своята храносмилателна и дихателна система и да бъде господар на нисшите сили в себе си. Ако не може да управлява стомаха си, човек не би могъл да регулира силите, които са във връзка с него. Казано е в Писанието: „И вдъхна в ноздрите му дихание на живот, и стана человек жива душа". Значи Бог вкара душата на човека през носа му и направи от него жива душа. В преносен смисъл душата е в гърдите му, в дихателната система. Затова казваме, че слънчевият възел е седалище на душата му. Правилното дишане не зависи от количеството на приетия въздух, а от времето на задържането му. Ако човек иска да знае колко е силата му, нека проследи по часовник продължителност на задържането на въздуха. Някои адепти са дошли до положение да го задържат до половин или един час. Колкото по-дълго можете да задържате, толкова по-далеч можете да отидете на разходка извън Земята. Ще дойде ден, когато човек ще диша не само чрез дробовете си, но и чрез цялото тяло. Всички клетки ще приемат въздуха отвън, ще задържат нечистотиите в себе си и ще отправят кьм дробовете съвършено чист въздух. За човека непостижими неща няма да има.



Заслужава човек да посвети целия си живот, за да се научи да диша правилно. Когато се научите да дишате правилно, всичките ви работи ще се оправят.



Старите възгледи са хрилете, а новите възгледи са дробовете. Дробовете са създадени вече съобразно с духовния свят. Човек има на разположение една по-фина материя, която може да създаде по-фини неща.



Дишането помага за оформянето на човешкия характер, усилва светлината на ума и топлината на сърцето. Правилното дишане прави лицето красиво. Ако човек не диша правилно, лицето и ръцете рано се набръчкват, остаряването идва преждевременно. Набръчкването се дължи и на разстройство на черния дроб. Някой казва, че не може да диша, защото много се измъчва. Нека се измъчи малко, нека прави усилия, това инертно състояние да се махне. Ще дишате спокойно, без да вдигате раменете си, без да се кривите, безшумно.



В дихателната система има 600 милиона клетки-работници. Всяка клетка е едно малко разумно същество, което си има специална работа. То разбира и химия, и физика, и физиологичните закони, разумно се храни и изпълнява зададената му работа. В една минута човек прави 20 вдишки, а всяка вдишка е хранене. В минутата има 60 секунди, значи за обяд се слагат 20 яденета. Всяко ядене трае 3 секунди. В тези три секунди всяка клетка е извършила работата си.



Съсредоточаването на мисълта и усилването на паметта зависят преди всичко от дълбокото дишане. Човек трябва да обича, за да се изработят в него бъдещите дихателни органи за възприемане на етера. Любовта организира етерния двойник на човека.



Дишането е физиологичен и психичен процес. Крайната цел на дишането е пречистването на кръвта и на мисълта. Има горно, средно и долно дишане - според това, коя част от дробовете взема най-голямо участие при дишането. Храната от въздуха прониква в белите дробове и помага за озонирането на кръвта, даже и там, където въздухът мъчно може да прониква. В така пречистената кръв се влагат елементи на живота. Най-хубаво е пълното дишане, за което главно помага Любовта. Който обича, той се разширява, разширяват се и дробовете. Всяка Божествена енергия, която слиза отгоре, трябва да мине първо през дихателната система, от там да се качи в ума и после да слезе в сърцето. Изкуство е човек да диша тихо и дълбоко, никой да не го чува. Когато дишането не става правилно, в организма се наслояват полуорганични вещества, утайки, които са причина за всички болести. Следствие на тия утайки кръвта не може да се пречисти лесно и става причина за развиване на много микроби.



Жизненият еликсир се намира във въздуха, в светлината, във водата, но трябва да знаеш как да ги възприемаш, да имаш известно разположение към тях. Ако не знаеш как да ги възприемаш, те може да ти причинят вреда вместо полза.



Онези, които прилагат само механически дълбокото дишане, не могат да имат добър резултат. Методите на йогите са неприложими за Западна Европа, защото европейците не разбират онези принципи, на които почива йогизмът.



Индусите имат много методи за дишане. Те са ги използвали хиляди години, следствие на което имат големи постижения. Каквито и колкото и да са добри тези методи, те не са добри за европейците, защото европейците нямат духовност, преживяното отношение към Бога, сливането с Бога, дълбочината, каквато имат индусите. А всичко това е много важно за дишането.



Дишането става и през кожата, и през костите, и през ръцете. Праната трябва да се приема през всичките кости, като че се всмуква, и тази жизнена енергия се предава на всички клетки.



Въздухът, който дишате, можете да го превърнете в злато, в динамична сила.



Има връзка между слабата памет и дишането. При слабото, неправилно дишане много малко прана прониква в мозъка.



Мозъкът работи с възвишени сили и енергии. Не може да измените мисълта си, ако не измените дишането. Дишането е първото условие, което придава на човека известни добродетели.



Ако не дишаш правилно, не можеш и правилно да обичаш. Един човек, който е хилав в своето дишане, той е хилав и в своите чувства. Чистите мисли, чистите желания показват, че ти дишаш правилно.



Щом има въздух, има и умствен живот. Въздухът е свързан с ума. На физическия свят човек приема въздух чрез дробовете. Има хора, които са постигнали и вътрешно дишане - чрез астралното и умственото си тяло.



Дишането е духовното хранене. Който разбира законите на дишането, той разбира законите на духовния свят.



Който иска да усили волята си, да диша бавно.



Които са предразположени към затлъстяване и страдат от астма, да изкачват планински върхове, да предизвикат дълбоко дишане.



Човек диша и през порите си. Ако запушите порите на човека с восък, можете за няколко часа да го уморите. Вследствие запушване на порите идват някои болести. Порите могат да се отворят чрез изпотяване, това е начин за лекуване. При простуда чрез силно изпотяване ще се лекувате.



Ако дишането и храносмилането не са правилни, има една натегнатост, сухота в очите. Очите трябва да са малко влажни, погледът да е чист, ясен, мек, установен, а не да шари.



Ако вашият нос е тесен, дишайте дълбоко, за да го разширите. Иначе белодробните заболявания ще ви съсипят.



Въздухът е носител на електричество и магнетизъм, тази енергия минава през носа и обновява нервната система. Добро разположение човек може да изкара от въздуха. Чрез въздуха може да застави мозъкът да мисли правилно, сърцето да работи правилно, стомахът да работи нормално. Боли те нещо, защото не мислиш правилно. В поетия въздух в човека влизат през носа Божествени мисли.



Божието благословение през горната част на мозъка слиза перпендикулярно кьм физическия му мозък, после през носа, отдето излиза навън. Едно вдишване, задържане и издишване се равнява на едно упражнение, затова ви препоръчвам сутрин, на обяд и вечер да правите поне по шест дихателни упражнения съсредоточено, спокойно, диафрагмата да се вдига и спуска бавно, да се свива и разширява. Една от причините за сърцебиенето, задуха и някои гръдни болести се дължи на изместването на диафрагмата от естественото й положение. Ако диафрагмата се издигне по-високо, отколкото трябва, дробовете и сърцето се притискат и не действат правилно.



Като поеме човек дълбоко въздух, диафрагмата се връща на мястото си. Направете опит, като дишате, да четете молитвата „Отче наш". Ако нещо ви боли, ще дишате и ще мислите за мястото, което ви боли. Ако сега задържате въздуха три секунди, увеличавайте задържането всеки ден, достигнете ли 30 секунди задържане, ще можете да се справите с много болести. Главоболие, стомах, гърди, парализа - всичко това изчезва.



Който не диша правилно, устата му мирише неприятно. Който диша правилно, и кръвообращението му е правилно. От каквато и болест да страдате, търсете помощ в дълбокото дишане. Няма болест, която да не може да се лекува чрез дишане. Дишайте и пейте на болките си.



Продължителността на живота зависи от количеството въздух, което приемаме в дробовете.



Чрез въздуха ти можеш да приемеш достатъчно хранителна енергия.



Човек, който не се движи, ще изпадне в голямо затруднение. Доброто в света е хармоничното движение на тялото. В здравото тяло всички части се движат, всяка клетка взема участие в движението и когато диша, цялото тяло диша.



Вие учили ли сте се да дишате през цялото тяло? Учили ли сте се да дишате през краката си, през ушите си, през ръцете си и през очите си през всичко да дишате? Това е здравословно. Индусите дишат по този начин.



Пълно дишане е дишането през цялото тяло. Тогава се добива сила, тогава се приема прана, тогава животът наистина минава през тебе, тогава ти ставаш проводник на енергии, проводник на Божественото.



Бързо пи е дишането, скоро ще капитулирате. Издишването да е такова, че да не остава никакъв въздух. Бързото дишане не е добро, понеже като се приеме въздух в дробовете, тези клетки вътре, които имат за задача да изваждат жизнената енергия или да изтеглят праната, която носи живот в себе си, не могат да извадят тази енергия. Затова трябва да се поема въздух дълбоко, бавно, да се задържа дълго и дотогава, докато извадиш всичката енергия, която е потребна. Щом извадиш праната, тогава въздуха ще върнеш назад, за да приемеш пак отново. С всяка една вдишка приемаш въздух, а с всяка издишка го изпращаш навън, за да дойде вторият процес. Животът влиза и излиза.



След всяко издишване на въздуха ще вдишваш и ще казваш: „Благодаря ти, Господи, за голямото благо, което си ми дал". И мисли, не бързай. Приеми въздуха и задръж. Полека ще вдъхваш и плавно ще издишваш.



Човек, който диша през устата, не може да бъде здрав.



Ще ви дам един метод за дишане. След като приемете въздух и го задържите 152030 секунди, кажете в себе си: „Господи, заради голямото благо, което си ми дал, аз съм готов да изпълня Твоята воля". Тези трептения, които излизат чрез издишвания въздух, отиват в пространството и се хроникират. Също и това, което си приел от въздуха - образува се една реакция. И тогава приетата сила от въздуха се нагажда в организма. И съществата от другия свят, като ви слушат, и те ще възприемат тази формула, която засяга едно благо. Тъй щото едновременно с вас и те ще приемат благото от въздуха.



При всеки човек се намира едно разумно същество, което чака да вземе въздуха, който този човек издишва. Този въздух струва скъпо. Той се нарича умствен тор. Невидимият свят тори нивите си с него. Като знаете това (разбира се, по човешки казано), при всяко вдишване и издишване трябва да помислите нещо разумно и красиво. Ако дишате по този начин, вие всякога ще бъдете здрави.



Преди да се разгневите или говорите лоши думи - дишайте!



Когато Бог издишва (Духът излиза от Бога), нещата се създават. Но в нас този процес е обратен когато Бог създава нещата, ние вдишваме в себе си, създаваме нещо в нас.



Чрез дишането ще регулирате дейността на сърцето, а оттам и чувствата



си.



Когато приемате въздух, мислете за въздуха, който идва от Слънцето, за тази жизнена енергия, приемете я дълбоко в дробовете, мислете върху тази сила. Издишването е отново връщане кьм Бога. Като издишвате, мислете за Божията Любов.



Въздухът е носител на живота и ние дишаме по единствената причина, да можем да възприемем живота, уханието на Бога да остане в нас. И дотолкова, доколкото остане той, се разпространява по цялото тяло.






НАГОРЕ