Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

БОЛЕСТИ

Алтернативен линк


БОЛЕСТИ




Болестта от какъвто и характер да е, има в основата си духовна причина.



Дойде лекар, претупа болния надве-натри, пипне пулса, напише рецепта и излезе. Така не се лекува. Има болести, които произтичат от обезсърчение или от задната част на главата. Други произтичат от смесване на различни храни. Едни болести произлизат от волята, други - от надеждата, трети от раздвояване на ума и сърцето.



Ние страдаме от зарази, от нечистотии, дишането не е дишане, яденето не е ядене, мислите не са мисли. От хората излиза смрад, защото нещо се разлага.



Ако сте неразположени, вижте коя от трите заповеди сте нарушили: не убивай, не кради или не лъжесвидетелствай.



Болестите не са нищо друго, освен полици, които се изплащат за неизплатени дългове към деца, родители, близки.



Ако умът ти е на място, ти няма да се простудиш. Има ли пропукване на съзнанието, има и простудяване.



Всеки недъг на физическото поле се дължи на духовни причини. Мразите някого - това е възможност да се разболеят гърдите ви. Завиждате - стягат ви се гърдите от завист. Има опасност да се разболее черният дроб. Обичате да си угаждате много - стомахът ще заболее. Гневите се - ще дойде запичането. Обещавате, но не изпълнявате, ще дойде главоболието. Всички физически болести се дължат на вътрешни духовни причини. Щом намерите причината за едно заболяване, ще възстановите равновесието и хармонията, за да оздравеете. Всички недъзи, които виждате в себе си, ще ги изкорените постепенно, не изведнъж. В Любовта трябва да подобрите гърдите си и черния дроб, в мъдростта да подобрите мозъка си, в правдата трябва да подобрите ръцете си и пръстите си. Като работите за интелекта, трябва да подобрите носа си, като работите за добродетелта, трябва да измените краката си. Ще се научите да вървите пластично, а не да се клатите като гемии.



Тщеславният е болен, при това неизцеримо болен; гневливият, докачли-вият-също. Подозрителният, завистливият - са все неизлечимо болни. Не се извинявайте, че сте нервни, защото не сте създадени, за да сте нервно болни.



Всякога болестите се раждат от вметнати чужди вещества между мисълта и едно чувство или между едно чувство и една постъпка.



Често една мисъл поражда една болест, едно чувство поражда една болест или една постъпка поражда една болест.



Често хората заболяват от рак поради голямата си алчност към пари, имоти, вещи, къщи.



Топлината на мозъка трябва да бъде постоянна. Щом се повиши топлината, явяват се различни болезнени състояния, разстройство на ума, неврастения, болести на стомаха, дробовете, жлезите.



Когато човек мисли право, топлината на мозъка не може да се повишава. Когато в мозъка става известно триене, тогава топлината се повишава, а триенето се получава от несбъднати желания. Колкото повече човек настоява да реализира известно желание, толкова по-голямо триене става между мозъчните частици.



Не само нечистата пот, но и нечистите мисли и чувства запушват порите на тялото, а човек се чуди откъде е дошло неразположението.



Завистта ражда ред болести, страхът ражда друг вид болести. Всички отрицателни мисли раждат лоши последствия. Разюзданите страсти раждат съвсем друг род болести.



Причината за много болести на петата раса се дължи на алчността. Човек се отрупва с толкова много излишни неща и не мисли, че този огромен товар ще го съсипе.



За да не боледува, човек трябва преди всичко да се храни с плодовете на Духа, а именно: Любов, мир, радост, кротост, въздържание, дълготърпе-ние, милосърдие.



Повечето от болестите на света се дължат на безверието на човечеството. Преди всичко хората не вярват, че може да се живее добре, че може да се живее без лъжа, че водата трябва да се пие топла, а не студена, и т.н.



Защо боледуват хората? Защото искат от Господа нещата да станат така, както те са ги намислили. Оставете провидението, Бог или природата да работят, както те намерят за добре. Не мислете, че това, което вие сте си определили, е по-добро от намисленото от Бога.



Какго са се лекували хората преди десет години, днес не може да се лекуват. Постоянно всичко се изменя. Болестите се дължат на това, че ние нямаме една основна мисъл, нямаме едно основно чувство, една основна постъпка, на която да разчитаме. Нямаме постоянни величини.



Защо боледуват хората? Идват при мене постоянно, за да им дам лек. Казвам някому: имаш един съсед, на когото дължиш 1500 лева. Дай му ги и ще оздравееш, плати и ще оздравееш. Церът е в туй - да платиш. Ако не платиш, няма да се освободиш. Неговата мисъл те преследва, работи върху тебе, а ако платиш, той ще те благослови, няма да ти праща лоши мисли.



Всички болести и страдания идват по причина на нечистотата, на лакомството и на греха.



Ако човек постоянно съгрешава и не се оправя, изгубва своята интелигентност и своята доброта. Добротата е свързана със сърцето и когато човек греши, сърцето става лукаво и започва аритмия.



Почне ли сърцето много да хлопа, никакъв цяр няма за него. Остане ли с лекарства да лекувате сърцето, вашата работа е свършена.



Когато сте нервни, когато започнете от всичко да се дразните, склерозата идва. Аз я наричам дяволски цимент.



Причините за болестите се крият в астралния свят и се изявяват на физическия. Който иска да се лекува, трябва да потърси причините за болестта си в астралния свят и като ги открие, да почне да я лекува.



Ударът не е нищо друго, освен затваряне пътя, през който кръвта излиза навън; спирате кръвта, явява се синина, кръвта става по-гъста, по-черна. Такива удари могат да ви изненадат отвсякъде. В астралния свят може да приемете такъв удар.



Някой път получавате сърдечен удар, удрят по вашите чувства и сърцето посинее. На ударено затова се слага топъл компрес, за да се отворят изходните места, да се изправят капилярните съдове.



Някой ви каже: „Не те обичам." Ето един астрален удар. Явява се някъде петно, синини, усетите болка. По кой начин ще лекувате тази синина? Трябва да намерите някой, който ви обича и да ви направи компрес, да намали болката.



В умствените погрешки се получават винаги обгаряния - те са най-сил-ните. Във физическия свят погрешката е удар, в астралния - остават петна, които трябва да се чистят.



При неврастения нервите са пропукани и енергията изтича навън. Пропукани кюнци са тези нерви. Понякога хората мислят, че този човек много е мислил, много е чувствал. Ако много е мислил и чувствал, то е едно благословение. Но ако много се е нервирал, той не е мислил. Той е мислил за пропукани кюнци.



Ако не знаете правилно да трансформирате енергиите на своите нисши желания, може да заболеете. Това заболяване ще се отрази на чувствата и на духовния ви живот. Ето защо с анатомията и физиологията на физическото тяло трябва да изучавате и анатомията на астралното тяло. Болестите се дължат на неразбиране на закона за превръщане на енергиите.



Ако имате повече материя, отколкото ви е необходимо, ще заболеете. Затова гледайте на всяка цена да я понамалите.



Каквито промени стават със земята, същите промени стават и с човешкото тяло. Голяма част от тялото е вода. Много хора боледуват от липса на вода в организма. Отсъствието на вода охлажда организма, а многото го сгорещява.



Ще ви обясня какво разбирам под думите „здраво тяло". Здравото тяло не се заключава в пълнотата, в дебелината. Когато кръстът на човека наде-белее, това показва, че му липсва нещо. Когато вратът му изтънее, това показва, че му липсва нещо. Когато очите му хлътнат, пак му липсва нещо. Когато очите му изпъкнат, пак му липсва нещо. В тия неща има известни съотношения. Човек трябва да бъде изтъкан от тъкани, а не от мазнини. Всички клетки в човешкото тяло трябва да бъдат породисти. Здравото лице трябва да има особени линии. Аз ви говоря сега върху неща, с които съм правил опити. Какво може да извърши човешката мисъл? Човешката мисъл трябва да намали до известна степен човешкия стомах. При сегашното развитие на хората стомахът има надмощие. Стомахът представя солите, дробовете - основите, а мозъкът - киселините. Следователно ние имаме повече соли, отколкото ни трябват. Солите винаги предизвикват запичане. Всяко запичане в организма се дължи на известни соли. Не зная какво мислят съвременните лекари по този въпрос, но моята диагноза, според новото учение, показва, че запичането се дължи на солите в организма. Изобилието на основите предизвиква изобилие на венозна кръв, а изобилието на киселините в мозъка произвежда неврастения. Щом господстват киселините в мозъка на някой човек, той непременно ще бъде неврастеник. Щом господстват основите в дихателната система на човека, той непременно ще има изобилно количество венозна кръв. Щом солите имат надмощие в човешкия организъм, тогава стомахът ще господства, вследствие на което ще се яви затлъстяването, а оттам - и различните болести.



Простудяване не може да стане от течение, ако съзнанието е будно. Ние се простудяваме по единствената причина, че като живеем в много топла стая, тялото се разширява, поглъща повече топлина, изпраща повече топлина и затова се простудяваме. Никога тялото не трябва да поглъща чрезмерно топлина, нито пък да изпуска повече, отколкото трябва. Ако на един човек му е студено, нека изпие две-три чаши гореща вода.



Хората не знаят как да използват електричеството и магнетизма на Слънцето и затова се чувстват изнервени, напрегнати. Тази нервност се дължи на сухота в организма, на чрезмерната топлина и чрезмерното изстудяване. За да се избегне тази сухота, между студа и топлината трябва да се създаде вътрешна връзка. Ако топлината е повече, отколкото трябва, и не може да привлече влагата, човешката кожа изсъхва, следствие на което се явяват ред болести, като маясъл, проказа и други. При тези болести кожата почва да се напуква.



Проказата не е толкова страшна болест, колкото хората си я представят. Тя се дължи на отсъствие на влага в организма. Понякога по кожата се явява сърбеж и той се дължи на сухотата в организма. Причината за сухотата са чувствата - те са в неестествено положение. Такива хора могат да се лекуват, като общуват с жизнерадостни хора, у които чувствата са в естествено състояние. По този начин те ще приемат от тях по малко магнетизъм.



Който има такъв сърбеж по кожата си, нека отиде в някоя дъбова гора да облегне гърба си на някой стар дъб, да приеме малко от неговия магнетизъм. За да влезе във връзка с дъба, той трябва да го разбира и да гледа на него като на разумно същество.



Голяма част от болестите се дължат на това, че прекомерно се упражняват само някои мускули. Има един голям мускул, който покрива стомаха и е под дробовете - диафрагмата. Тази диафрагма се повдига и при големите скърби, и при големите радости, явява се хълцане или някаква тежест. Ще дишате дълбоко, за да дойде този мускул в нормално положение.



А някой път и като ядете много, диафрагмата се вдига. По-малко ще ядете и повече ще дишате, за да си е на място този мускул. Като контролирате вашите мускули, най-малко 75 % от неприятностите ще ликвидирате.



Дойде пи болестта, тялото понеже е страхливо, за да се освободи от нея, ще даде и 40 килограма, но мозъкът нищо не дава, той не намалява. Остава си същият. В редки случаи много малко ще даде. Най-много харчи, най-разточително е сърцето.



Болестите се предизвикват от инертната материя в човека, но зад тази инертна материя се намира разумно същество - добро или лошо, затова някои болести разрушават организма, а някои го обновяват. Зад микробите, причинители на различни болести, се крият разумни същества.



В природата съществуват болести от физически характер, от астрален и от умствен характер. Ако си неразположен психически, това се дължи на астрални същества, които влизат в твоята симпатична нервна система и причиняват известно дразнене.



Тези същества обират човека и черният му дроб страда. За да не страда, човек трябва да се освободи от своите лоши и нисши мисли и желания.



Болестите са духове, същества от невидимия свят, които упорито преследват известна цел. Гледайте разумно да се справите с тях.



Като дойде болестта при мен, аз я угощавам, питам я: какво правите, откъде идвате? Болестите са все бездомни, дошли на угощение от кол и от въже. Всяка болест представлява едно същество. Някой път са по стотина души, които идват да пият, цял ден ги угощаваш.



Една болест не е нищо друго, освен връзка с един по-нисш живот. Ако си умен, всички тия нисши същества може да ги хванеш и да ги туриш на работа. Като не можеш да ги туриш на работа, те те измъчват.



Всеки човек, който е болен, прави угощение на хиляди същества от най-нисш произход. Тези нисши същества ядат и пият, а пък човекът плаща за тях.



Дойде някаква болест, я разстройство някакво на мозъка, я на стомаха. Тази болест сега се явява, но причината й е отпреди 100, 200,1000 години пък и повече, но лекарите не знаят това, не знаят причините за тази анархия и затова не могат да я лекуват.



Някои болести не са нищо друго, освен заклинания от миналото. Човек възприема всяка пакост, злина или неправда, направена от някого, недоволство и заклинание, и те внасят дисхармония в организма му и предразположение към заболяване.



Каквито пожелания изпращат хората към подобните си - добри или лоши



- в края на краищата са ги постигнали. Мощна сила е човешката мисъл. Тя може да се използва и като разрушителна, и като творческа сила. Затова човек не бива да причинява пакости нито на себе си, нито на другите.



Боли те коляното. Ще кажеш: „Аз съм мобилизиран, трябва да служа на Господа, а ти ми пречиш, затова си върви". Болестите са твои възлюбени



- твои деди и прадеди, курдисали се в коляното ти или в гърба някъде, на рамото, в пръстите, къде ли не те посещават.



Ще ги изгониш навън, нека отвън стоят.



Ако ние живеем по законите на Божията Любов, Божията Мъдрост, Божията Истина, щяхме да имаме здрави тела, здрави умове. Някои от болестите, които идват днес, се дължат на миналото, в предишни животи сме правили какви ли не погрешки, а сега плащаме.



Когато светлината и топлината се увеличават, онези организми, които не са добре организирани и развити, които имат в себе си много нечистотии и утайки, започват да боледуват. Такива нечистотии се отделят от земята във вид на изпарения и тровят кръвта.



Ако сте нервни днес, то се дължи на голямото количество въглена киселина във въздуха, която вдишвате и издишвате и която почти отравя организма. Ако у вас беше развито психометричното чувство и погледнете един голям град, вие бихте се отвратили от атмосферата на този град и не бихте желали повече да живеете в тази смрад.



По някой път боледувате, защото прекомерно сте работили, за да забогатеете, преуморили сте краката или ръцете, или очите си. Боли ви главата, защото не знаете как да гледате, не знаете как да слушате, не знаете как да миришете, не знаете как да ядете. Като седнете да ядете, оставете всички грижи навън. Не мислете за нищо. Мислете за яденето само, благодарете на Бога, не бързайте.



Несмляната храна се наслагва във вид на утайки около ставите, както и в капилярните съдове. Тази е причината за заболяване на човека от ставен ревматизъм. Бързото хранене е причина за заболяване от още много други неща.



Почти всички болести във вашия организъм се дължат на неправилното хранене. Ревматизмът се явява вследствие събирането на нечистотии, на утайки по ставите. Брашното - старо, маслото - старо, хлябът - недопечен, бързо ядете, не дъвчете храната, безпокоите се, когато се храните, за какво ли не мислите и искате да сте здрави.



Ферментацията се дължи на малки същества, наречени ферменти. Те разлагат и изяждат всяко нещо, което ферментира, и оставят своите извер-жения, които носят смърт.



Хората не подозират, че с ферментацията на сладките сокове си изграждат гробници. Неразположението, недоволството, вкисването също са ферменти. Мислите ли, че ако допуснете една малка злобичка като фермент в сърцето си, тя няма да внесе отрова в организма? Ферментите са подобни на въшките, те като химици пробиват кожата и вадят от нея сокове.



Болестта се дължи на някакъв чужд живот, който не хармонира на вашия, или тя е излишна материя, или тя е излишен материал, който не принадлежи на вашия организъм, не е в унисон с живота на вашето тяло, или трептенията на този организъм са много нисши и не съответстват на трептенията на вашия организъм.



Когато в стомаха се насъбере повече топлина, в главата си чувстваш напрежение; когато в мозъка има повече топлина, в стомаха има болки. Има главоболие, което става по симпатия, в смисъл, че ако някой твой близък го боли глава, и ти ще почувстваш същото.



Понякога епидемиите, отпадналостта, намаляването на съпротивителните сили на организма са в тясна зависимост от космическите атмосферни фактори, а човек се чуди какво става с него.



Много болести се дължат на индивидуализирането на някои клетки. Когато тези клетки решат да живеят самостоятелно, групират се в известна област и образуват свое тяло. Тези израстъци се наричат тумори, живеят за сметка на целия организъм и се хранят с неговите сокове. Ако чрез силата на мисълта тези новосъздадени клетки могат да се убедят, че мястото им не е в човешкия организъм, те постепенно ще намалеят, докато съвършено изчезнат. Прилагайте мисълта си при лекуването, било на себе си, било на близките си. Мисълта е сила, която трябва да се впрегне на работа.



Когато се яви дисхармония между главния мозък и симпатичната нервна система, тогава се явява болестта рак: някои клетки стават свободни, не се подчиняват вече на хармоничните сили на главния мозък и симпатичната нервна система, на Божественото в човека и почват да се делят по свой почин, а не с оглед на нуждите и интересите на целия организъм.



Главната причина за болестта се дължи на дисхармония между двойника и физическото тяло. В предната част на мозъка се намират особен род бели мозъчни влакна или нишки, чрез които се проявява деятелност на човешкото съзнание. Съзнанието е свързано с двойника, второто тяло на човека. Двойникът е апарат, чрез който се проявяват силите, енергиите на природата, физическото тяло на човека живее благодарение на своя двойник. Ако отношенията между тялото и двойника са хармонични, човек е здрав. Когато някой от органите на физическото тяло заболее, хармонията между двойника и физическото тяло се нарушава. За да се излекувате от болестта си, първата работа е да се възстановят правилните отношения между духовното и физическото тяло.



Тялото има свой специфичен двойник. Общата или частичната парализа се дължи именно на преждевременно отделяне на двойника от физическото тяло, а то се дължи на неправилното преминаване на природните енергии през ръцете и краката.



Когато стомахът страда, и главата страда, и обратно. Стомахът не бива да се претоварва. Той има и друго предназначение - не само да приема храната и да я обработва.



Да кажем, че те е заболял коремът и аз ти държа една лекция. Ти казваш: „Премахни болката". Причината на тази болка в корема е в главата. Почни да мислиш право. Причината е в твоята глава; ти не мислиш право и затова те боли коремът. Почни да мислиш право и веднага ще изчезне болката в корема. Ти казваш: „Какви ми ги разправяш? Не знаеш ли, че ме боли коремът?" Зная и за това ти говоря.



Болест не е създадена от Бога. Човек сам създава условията за болестта и сам става болен, значи и сам трябва да се лекува.



Не вярвайте на болестта, не вярвайте на кръвното налягане. Болестите са илюзия, нещо сънувате - гони ви мечка или вълк, или змия, вие тичате, плашите се, като се събудите-нищо няма, всичко е минало. Щом се намали вярата, надеждата или разумност у човека, кръвното налягане идва.



Намали ли се активност на ума и на сърцето - кръвното идва. Не се плашете от кръвното налягане, но почнете да развивате в себе си надеждата.



Болести не съществуват. В света съществуват болезнени състояния, но не и болести. Болезнените състояния са резултат на специфични отрицателни психически състояния, през които човек минава.



Ако вие сте ясновидец, ще видите, че цялата атмосфера е пълна с най-анормални мисли и желания. Ако вашето обоняние е развито, вие ще усетите болния човек, от него излиза една лоша миризма. А от здравия лъха ухание, нюкс, нещо хубаво. Често той помирисва ръката си и докато не усети, че от него излиза нещо хубаво, знае, че не е здрав. Мъжът ти например мирише хубаво, Но то е, защото се е намазал отвън - то може да бъде само стимул, не съм против него. Човешката кожа произвежда най-хубавия аромат в природата. Това е моето твърдение. Никой жител в природата никъде не е произвел такъв хубав аромат, особено когато човек желае доброто. Но и по-голяма смрад в природата от онази на човешката кожа никъде няма. Това са мои наблюдения, изследвания. Аз съм наблюдавал хора, които са болни и които са здрави. Отдалеч по миризмата познавам каква е болест. От разстройството на дроба се образува особен мирис. Хора, на които започват да заболяват белите дробове, излъчват един много отвратителен мирис.



Болест е една необходимост. Много пъти в хората се натрупват мазнини, остават неорганически вещества. Ако така продължава, сърцето на човека може да спре и той да изгуби живота си. Затова го хване болест, която за един-два месеца стопи излишните мазнини. Какво лошо има, че е боледувал? Болестта е на място.



Аз не съм виждал нито една болест да е дошла за зло. Всяка болест носи благословение. След всяко боледуване човек става по-благоразумен, по-до-сетлив, по-благороден, влиза в положението на другите.



Боли ви крак, благодарете, че не ви болят и двата. Боли ви глава, благодарете, че не ви болят и ръцете, и краката. Като благодарите за всичко, болест ще изчезне. Човек може да оздравее изведнъж, както и да се разболее изведнъж.



Чрез болестите невидимият свят изпитва вярата, търпението, Любовта и мъдростта на човека. Колкото по-силна и съсредоточена е мисълта на човека, толкова по-лесно може да се излекува. Достатъчно е да каже една дума само, за да се излекува. Има думи, които действат магнетически. За това се иска знание - кога и как да се казват.



Всяка идея, всяка добродетел, която може да се реализира и на която един болен посвещава живота си, ще му помогне да оздравее.



Ако заболеете, започнете любезно да се разговаряте с болест си, да благодарите, че ви е посетила.



Като се отнесете с нея учтиво, тя ще ви напусне. Болестите не са нищо друго освен живи същества, които мъчат човека.



Чрез болестите хората се възпитават. Когато човек се обърне към Бога с молба да го освободи от тези същества, той получава отговор на молитвата си. Отговорът е неговото оздравяване. Само Бог е в сила да заповяда и на злите, и на добрите същества.



Всяка болест е задача за човека. Който правилно реши задачата си, той сам извлича благото, което е скрито в болестта.



Като дойде една болест, няма да се мусиш, да се мръщиш, а ще я посрещнеш весело, ще й пееш, ще облечеш най-хубавите си дрехи, ще се стегнеш като генерал.



За да не се простудява, човек трябва да се огражда. Това се постига чрез концентриране на мисълта и чрез молитва.



Болката се явява в необичаните неща. Заболи те пръст - обикни го. Заболи те крак - обикни го. Заболи те на друго място - обикни това място.



Като дойде някоя болест при вас, питайте я какво иска, с какво може да й услужите. Кажете й, че сте готови за нея да направите всичко. Болестите са вън от вас. Кракът ви боли. Кажете му, че ще мине, и го забравете. Това е физическа болка, а не болка на самия човек.



Колкото по-тежка е била болестта, през която човек е минал, толкова по-силен е станал той. Големите изпитания, тежките болести носят велики блага и придобивки.



Вие много лошо мнение имате за болестите, не искате да ви посещават. Те не са толкова лоши, дори до известна степен са Божие благословение.



Човек става тогава по-мек и тихичко говори, смъква излишните килограми, доста нечистотии излизат навън. Затова ви казвам, когато ви посети една болест, приемете я с благодарност, поразговорете се с нея, поканете я пак да ви посети след 6-7 години.



Ето какво разбирам под думата „работа". Всяко действие, което ви е приятно, в което взима участие вашият ум и вашата воля, е хубавата работа и тя носи здраве. Всяко действие, в което вашият ум не взима участие, а също и сърцето, волята, е болезнено състояние, то образува болестите в света. Това е моето гледище. Умът, сърцето и волята създават всички болести в света. Щом умът е недоволен, създава се главоболие. Щом стомахът е недоволен, създава се коремоболие. Щом ръцете са недоволни, създават се болести в ръцете. Щом пръстите са недоволни, боледуват пръстите. Всички тези органи са живи, в тях има съзнание. Човек е сбор от разумни същества. И ако ръката ме боли, направила е нещо неразумно. Клетките, които живеят в ръката, не мислят какго трябва, затова има болест. Следователно трябва да ги примириш, да разбереш какво искат. Понякога искат масло, зехтин да ги намажеш, с топъл компрес да ги стоплиш, гладни са, вода им трябва. На тия клетки на ръцете им липсва нещо. Всички болести показват, че клетките на организма на дадено място се нуждаят от храна. Докато вие нямате това схващане, не можете да разберете болестите. Например, заболи те главата. Причината за главоболието е в стомаха. Заболи те коремът. Причината за коремоболието е горе в главата. Поляризиране става. Има отражение. Болестите идат по закона на отражението. Забележете, ако те боли някъде и дойде друга по-голяма болест на друго място, тази малка болест изчезва. Ако дойде от нея друга по-голяма, и втората изчезва. Значи всяка болест се дължи на някакво препятствие в организма. В хипнотично състояние, в магнетичен сън, ако на човек му внушите, че ръката му е изгоряла, може да се образува мехур.



Сегашните хора не знаят да ходят. Сегашните хора работят повече с ръцете си, отколкото с краката. Ние сякаш сме в една лодка, повече с ръцете работим, а краката постоянно са в бездействие. И когато хората казват, че не са добре, те се намират в една лодка, работят само с ръцете и всички говорят за ходене, всички говорят, че трябва да излезем от лодката, да започнем да упражняваме нашите крака, но малко слизат на сушата.



Какво става с едно тяло, ако внезапно спрете неговото движение? В тялото се развива много топлина, която може да го запали. Същото явление става и с човека, когато се окаже внезапно противодействие на неговите чувства. Гневът, недоволството в човека не са нищо друго, освен резултат на противодействие в чувствата му. Подпушване става не само в чувствата, но и в мислите на човека. Дойде ли до това положение, човек трябва да се отпуши. За да отпуши сърцето си, човек трябва да мине от видимото към невидимото, от ирационалното към рационалното. Всяко подпушване на чувствата внася известна аномалия във функциите на сърцето, вследствие на което пулсът му се изменя. За да се възстанови нормалната функция на сърцето, човек трябва да влезе в хармония с природата, да свърже своето сърце с общия пулс на космичното сърце. Всяка планетна система има също така свое сърце, което е свързано с общото, космическо сърце. Сърцето на нашата Слънчева система е Слънцето. Ритмичното движение на кръвта в човешкото сърце се определя от ритмичните вълни на Слънцето.



Дойде ли човек до 42 градуса температура, умира, защото частиците на тази топлина са толкова едри, че като минават през частиците на материята, от която е направен организмът, те ги разрушават. Същото е и ако човек се подложи на действието на електрически ток от 2000 волта - ще умре, но ако се подложи на действието на ток от 20 000 волта и нагоре, ще се обнови, ще се пречисти, без да изгори.



Молекулите на частиците на тока от 25 хиляди нагоре са крайно малки, минават свободно през тъканите, масажират ги, обновяват ги, пречистват ги. Има няколко вида топлина - светлинна и електрическа, която се отразява различно върху организма, физическата топлина изгаря, но има друга - тази на малките частички, която съгражда и обновява. Колкото по-високи и многобройни са техните трептения, толкова по-благотворно е действието им върху човешкия организъм. Много хора заболяват от неврастения следствие топлината, която известен род чувства произвеждат в задната част на главата. Тази топлина се отразява вредно и върху стомашната система, както и върху дробовете. Лекуването на тези хора става чрез превръщане на топлинната енергия в магнетизъм, който повдига жизнената сила на организма.



Има лекари магнетизатори, които освобождават човека от вредната за организма топлина.






НАГОРЕ