Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлина в пътя

УРАВНОВЕСЯВАНЕ

СТРАХЪТ И СТРЕСЪТ - СТРАХЪТ
Алтернативен линк


УРАВНОВЕСЯВАНЕ




Ще разглеждате страха като от всички положения, понеже той постоянно реагира върху вас, постоянно ви влияе. (ООК - Ill г. - 29 лекция - 12)



Любовта да се приближава към нас, а страхът да се отдалечава! (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 325)



Вложи Божественото в себе си и не се страхувай. То ще подкрепи всичко добро, към което се стремиш. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 262)



Ще кажат някои, че са бедни, сакати, слепи; не се страхувайте, за вас иде Бог. За богатите не иде ли Бог? За тях не иде, защото те нямат нужда от Него. (СИЛА И ЖИВОТ – Il том изд. 2006 г. София - 450)



Христос се обръща към Своите ученици, понеже знае... че се боят за своите къщи, за своето тяло и им казва: "Не се бойте от онези, които могат да убият тялото, а душата не могат да повредят". Защо? Ако имате известен капитал вложен в банката и някой човек ви запали къщата, няма да се безпокоите, защото ще направите нова и по-хубава къща. Значи, докато имате капитал във вашата душа, вложен в друго място, няма да се безпокоите. (СИЛА И ЖИВОТ I серия - изд. 1924 г. - 170)



Човек не трябва да се страхува от Онзи, който го е създал. Достатъчно е да свържете мисълта си с Божията, за да изчезне всякакъв страх от вас. (ЦАРСКИЯТ ПЪТ НА ДУШАТА - 202)



Силната мисъл изпъжда всякакъв страх. Човек със силна мисъл може да влезе при болни от чума, от холера и да излезе здрав и читав. (ЖИВА РЕЧ - 119)



Когато у човека се съединят отрицателното чувство с положителното, чувството на предпазливост и способността за разсъждение, тогава у него се поражда благоразумието, страхът е отрицателният елемент на благоразумието. Следователно Христос иска да каже: "Не разделяйте тия два елемента един от друг, защото щом ги разделите, сир., щом разделите вашия разсъдък от чувството на страх, да се не контролират, без друго ще изгубите и тялото и душата си". (сила и живот - I серия - изд. 1924 г. - 173)



Защо Господ създаде заека? - За да ни покаже, че страхът ражда благоразумието Той и със страха си при всяка опасност мисли, наблюдава. (ЗАВЕДОХА ИСУСА - изд.2008 г. - 9)



Страхът е намясто, но трябва да го свържеш с човешкото разсъждение; когато те е страх, ще разсъждаваш правилно има ли условия, има ли причина за този страх. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - изд. 2003 г. - 28)



При сегашното анормално живеене всеки човек ще се намери в един скелет, неспособен за работа, за мислене, за действие. И затова Христос се обръща към своите ученици и им казва: "Не бойте се". За да можем да регулираме туй чувство - страхът, трябва напълно да се обосновем на Божествения Закон, на съзнанието в нас, че сме свързани с Бога. (СИЛА И ЖИВОТ - I серия - изд. 1924 г. - 173)



Едно време, хората бягаха от ада, страхуваха се от него, днес те живеят в ада и работят за повдигането на онези души, които са паднали и са се отклонили от правия път. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. 2006 г. София - 321)



Да изпълнява човек Божията воля - ще живее без страх от смъртта. За онзи, който е свързан с живият Господ, смърт не съществува - той чува Божия глас и изпълнява Волята Му. (СИЛА И ЖИВОТ ll том - изд. 2006 г. София - 405)



За да не се страхувате, уповавайте на Бога. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО  -51)





НАГОРЕ