Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Учителя за мистичните учения

Касти

Алтернативен линк


10. КАСТИ




Какво се иска от сегашния човек? Ако има знание, няма Любов. Ако има светлина и топлина, не разбира живота. Ето индусите със своите методи за вътрешна работа постигнаха голяма мъдрост и знание, но не разбраха живота. Те се разделиха на брамини, кшатрии, търговци и парии, т.е. обикновени. Ако един обикновен човек срещне брамин, ще се бие в гърдите като нискостоящ. И до днес още има християни, които се считат високо напреднали, като брамините. (82, с. 63)



Човек има много неразумни желания, които са го ограничили и са внесли сегашната тъмнина, която съществува. Когато човек има неразумни желания, тогава и науката не може да му помогне. Мислите ли, че в Индия тази философия... Още в началото Индия имала една отлична философия, но в ума на индусите имаше от тази, тъмната материя. И най-после индусите, като не можаха да намерят онзи Божествен път, искаха да турят табела върху човешкия живот и да узаконят както е бил създаден човек. Те узакониха четирите свои касти и казват, че така е направил Бог света. То не е така. Че е така светът, съществува като факт, но това е един общ ред и порядък, който по-нисши, други същества, поставиха. Бог признава този ред, но Той ни най-малко не иска да го узакони. Бог не е узаконил тия касти, тези разделения между хората, които съществуват. Те са разделения, които ние сме образували. Че в една къща единият е мъж, а другият е жена, а други са деца – това е един ред, който произтича от едно естество, понеже хората са паднали. Сегашният порядък произтича от едно отклонение от правата посока на човешкото развитие. Ние не сме в правия път на човешката еволюция. Туй трябва да го имаме предвид. Следователно силите, с които разполагаме, материалите, с които разполагаме, не са тъй чисти. (102, с. 489)



Онова вътре у вас, което може да ви каже, че Господ не ви обича, то е сатанинско, дяволско. Това е – като изучавате индийската философия – от ония духове, как ги наричат там? Прочетете някой път, ще видите как ги наричат. Една индуска дума има за тях, намерете я. С тази дума се означават лошите, падналите духове. Намерете името, с което индусите наричат тия паднали духове. Ако за втория път не можете да намерите името им, аз ще ви го кажа. Сега не искам да ви кажа тяхното име. (83, с. 164)



Ако идете в Индия, ще видите, че там са разделени на четири касти. Тук в съвременния живот можем да ги наречем клерикали, милитаристи, капиталисти и социалисти – четири течения. Клерикалите се занимават с главата, военните се занимават с мишците, с ръцете на хората; капиталистите се занимават със стомаха, а пък социалистите или тъй наречените демократи, се занимават с краката. Всеки един от вас тия четири касти ги има. Той е клерикал, той е милитарист, той е капиталист и той е социалист. Вие ги делите. – Все едно са! Според индуската философия те са създадени от Брама. Брамините са излезли от главата му, военните – от мишците му, капиталистите – от слънчевия възел, а пък социалистите – от краката. За да дадат авторитет на своето учение, те са създали тая теория. Според моето схващане всяко едно учение, което няма като импулс или подбудителна причина Любовта отвън и Обичта отвътре, то не е Божествено. Винаги последва смъртта като един резултат на отклонението. С всяко едно учение, което влага Любовта и Обичта – иде и възкресението, животът. Всеки един човек, който върви по Божествения път, се подмладява. (143, с. 42)






НАГОРЕ