Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

МИСЛЕНЕ

МО3ЪКЪТ НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


МИСЛЕНЕ




Защо трябва да мисли човек? - За да подобри състоянието на своята мозъчна система. 83-28.



Това показва, че мисълта е динамическа сила, която заставя мозъка да работи да се развива. 47-181.



Кога мисли човек повече: когато забогатява или когато обеднява, когато е здрав или когато е болен? Той мисли повече, когато обеднява и заболява. Значи Мисълта е принудителен процес. Някой казва, че мисли много. Ако го бият, ако е болен, наистина мисли, ако всичко му върви добре, той мисли малко. Значи мисълта е силна, активна, когато човек се намира в отрицателни състояния. Чрез тях природата го заставя да мисли. Който има добра, силна мисъл, той не подозира, че е минал през големи мъчнотии и изпитания, докато се е научил да мисли. 84-88.



Като мислиш трябва да имаш някакъв предмет в ума си. Мисълта не е нещо отвлечено... Не можеш да мислиш, ако не поставяш всяко нещо на мястото му. 68-18.



Мисълта се проявява чрез мозъка, но мозъкът не е създател на мисълта. 51-49.



Когато мисли усилено върху даден въпрос, той нагажда мозъка си така, че го довежда до положение да възприема мисли, чрез внушение, от разумните същества, които се намират във висшите светове. Чрез мисълта си човек се свързва с интелигентните центрове във Вселената и по този начин предава тяхната мисъл. 79-33.



Казва ви се, че някои мисли и чувства не са ваши, дошли са от вън някъде, но можете ли да ги различите от вашите? Обаче великият Учител ги различава. Достатъчно е да ви види, за да познае веднага, кои мисли и желания са ваши и кой - чужди... Той остава човека свободен, да се проявява както знае... За да се учи сам от себе си. Само така човек дохожда до вътрешно различаване на своите мисли. Така той ще познае кои мисли отговарят на неговите, и кои не са в хармония с тях. 69-130.



Всяка възвишена и благородна мисъл, или всяко възвишено и благородно чувство, което се зароди в нас, трябва да оставим да се развие напълно, да направи един кръг. Тази наша мисъл ще мине през цялото небе, ще слезе на земята, ще мине през центъра й и пак ще се върне при нас, като ни донесе всички благословения, които ни са необходими… За повръщането на една мисъл някой път е потребно един час, някой път един ден, някога една седмица или един месец, някога са потребни и 10 години, а най-често са потребни 22 години. В краен случай, най-дълъг период от време, който може да употреби една мисъл за едно пълно обръщане е 120 години. 126-109.



Всички мисли и желания, които минават през вас, стават ваши само когато ги приемете вътрешно, когато станат плът и кръв на вашето естество. 25-222.



Всичко онова, което е написано в клетките на мозъка, представлява недостъпна област за съвременната наука. Ще минат, може би, векове още, докато хората се заемат с щателното проучване на човешкия мозък. Съвременните учени при известни случай, са отваряли черепа на човека и са наблюдавали мозъка. Те са виждали, как той пулсира, как се увеличава и намалява по обем. Съвременната хирургия е дошла до следните факти: при счупване на част от костта на черепа, отваряла се е дупка, голяма до 2 ÷ 3 квадратни сантиметра и ако субектът е развълнуван нещо, забелязвали са, че мозъкът Излиза от черепа навън, а щом се успокои, прибира се пак вътре. Същото нещо се забелязва и при възбудена мисъл. Щом мисълта у някой човек е силно възбудена, мозъкът излиза навън до 2 ÷ 3 ÷ 5, а даже и до 10 см, като краставица, но като се успокои, отново се прибира. Както виждате, не е лесно да се управлява мозъкът. За правилното функциониране на мозъка, за урегулирането на това напрежение, изисква се права мисъл. Ето защо, природата,· като знае, че съвременните хора, в тяхното развитие, са деца, е поставила мозъка в такава здрава коруба. Ако мисълта ви е еднообразна, т. е., ако тя върви само в една определена посока може да разбие черепа ви. По тази причина,· именно, много xoрa заболяват умствено, и нервната им система се разстройва. Следователно, като разбирате този велик закон, ще трансформирате умствената си енергия, ще я отправяте към всички Посоки на Мозъка. Абсолютно ще избягвате еднообразие в мисълта! Човек, който мисли здраво, не полудява. Казват за някого, че полудял от много мисъл. Не, човек не може да полудее от много мислене. Умът на човека не заболява, но заболее ли сърцето, то указва вече влияние върху човешката мисъл. В предната част на мозъка не става почти никакво заболяване. Обикновено заболяването става в задната част на мозъка. Има известен род мисли, които будят, повдигат човешкото съзнание. Те са правите мисли, които представляват здравословното състояние на човека. 127-145.



Мозъкът определя мисълта на човека. 62-65.



Ако изучавате мозъка, ще видите, че целият мозък не взима участие в проявите на мисълта. 35-158.



Като се качите горе в мозъка, дето били поканени митарите и грешниците, трапезата е още по-величествена; Там има три билиона и 600 милиона клетки; толкова гости са поканени да присъстват заедно с Христа и Неговите ученици. Затова като изпращаш чрез ума си една велика мисъл, в тебе, в твоя ум, става такъв голям банкет, който не може да се почувства нито в стомаха, нито в белия дроб. Следователно, умствените преживявания са най-висши. 5-126.



Добрите мисли поддържат здравословното състояние на мозъка. 144-127.



Мозъкът се храни с чисти и нови мисли. 83-27.



Правилните мисли се създават в мозъка. 75.4-290.



Материята, в различните си състояния, твърда, течна, въздухообразна и светлинна, указва известно влияние върху мисълта. Мисълта, от своя страна, указва влияние върху човека. 69-128.



Изучавайте мислите, да знаете, кои от тях произтичат от твърдата материя, кои от течната, въздухообразната и кои от светлинната. Мислите, които идат от твърдата материя, не са вредни, обаче те произвеждат втвърдяване на някои органи. 69-128.



Когато преобладава влиянието на течната материя, хората се предават на удоволствия, на чувствен живот. Когато преобладава въздухообразната материя, мисълта в човека взима надмощие. Едва сега светлината започва да влияе върху човека, главно върху неговата мисъл. В бъдеще ще дойде петото състояние на материята, тогава ще дойде шестата раса на земята. 69-129.



Отправяйте към мозъка си нови и чисти мисли. 83-27.



За да се достави необходимата материя за създаване на органа на правата мисъл, от човека се изисква нормален, природосъобразен живот. Само така човек ще стане добър проводник на чистата природна мисъл, Ето защо, съвременните хора трябва да развиват да обработват своя мозък. Когато се разработва човешкия мозък, в първо време се забелязва набиране на известна енергия, която прави човек нервен, привидно недоволен от живота… Това стягане, това ограничение, което и вие изпитвате създава у вас подтик да вървите нагоре. Движението ви нaгоpe ще се отрази правилно, т. е. гънките на мозъка ще почнат да се разработват. 768-57.



Като се изучава човешкия мозък, забелязват в него две полушария. За сега лявото полушарие е активно, дясното пасивно... Ако по някакъв начин вие успеете да измените енергиите в мозъка си, т. е. измените техните течения тъй, че дясното полушарие да стане активно, вие съвършено ще измените живота си. Затова, когато искате да се самовъзпитавате, вие трябва да проучвате службата на всяка част, на всяка област във вашия мозък. Например, трябва да знаете, положителна или отрицателна ли е енергията, която протича в предната част на вашия мозък. Ако някои от вас е чувствителен, нека опре края на пръстите си до един чист и свят човек, у когото няма никаква лъжа, никаква измама, и той веднага ще почувства в себе си просветление, а в мозъка му ще се яви светлина. Тази бяла, приятна светлина ще се предаде чрез пръстите му. 43.21-8.



Някои хора не могат да мислят, понеже мозъкът им е обвит с един пласт от утайки Те трябва усилено да мислят, да се създаде голямо налягане голямо напрежение в мозъка, което да пропука това наслояване Това наслояване предизвика стягане, неразположение в главата, а от там и тъмнина в съзнанието. Ще мислите усилено, докато разработите мозъка си. Този пласт пречи на човeкa да се моли, и той казва: Днес нямам вдъхновение за молитва. Няма защо да чакате вдъхновение, но ще вземете чука и длетото, ще седнете пред камъка и ще започнете да чукате: днес ще чукате, утре ще чукате, докато най-после разбиете този пласт... Сега и на вас предстои такава работа: да пробиете този пласт, за да нахлуе външната светлина в него. Който веднъж само се е докосвал до този пласт, той знае, какво нещо е нещастието, какво - недоволството. 49-153.



Колкото кръвта на човека е по-чиста, а организмът по-здрав, толкова и мисълта се развива по-правилно… Когато някой човек става нетърпелив, в кръвта му се явяват чужди вещества. 45-174.



Всяка мисъл има определена тежест, която указва влияние върху мозъка. Тежестта на мислите няма отношение към физическия живот на човека, но се отразява върху умствения му живот. Затова казвам, не претоварвайте мозъка си с повече мисли, от колкото той може да носи. 83-157.



Когато някой се оплаква, че не може да мисли, това показва, че дяволът, неговият неприятел, извадил мозъка от главата му. Който не е доволен от своя мозък и желае голям мозък, като този на Нютон, на Кант, на Толстой, той се оставил в ръцете на дявола. Какво може да направи дяволът? Той внушава на човека отрицателни мисли, че няма мозък, че не може да мисли, че нищо не излиза от него и т. н. 25-222.



Ако някой човек не може да мисли, причината за това е, че известни мозъчни клетки са мъртви. Те трябва да се събудят, да оживеят, да проявят своята деятелност. 54-131.



Когато стомашната и дихателната системи са в изправност, и мозъчната система е в изправност. Тогава човек мисли добре и лесно се справя с мъчнотиите си. 86-242.



Като мисли правилно, човек прекарва идеите си през своя мозък, дето узряват и дават плодове. 88-266.



Като изучавате човека, виждате, че главният разсадник на семена е неговият мозък. От семената, които излизат от мозъка, зависи благосъстоянието на целия организъм. Мозъкът може да изправи лицето, но може и да го развали. Казват: Каквото мисли човек, такъв става. 63-31.





НАГОРЕ