Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

ПРОЯВИ

ГЛАВАТА НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


ПРОЯВИ




И всеки един от вас има една проверена глава. Природата е вложила вътре в нея всичката ваша душа и казва: С тези ваши инструменти ще работите. 8-130.



Започне ли да решава въпросите си от гледището на разумния или Божествен свят, човек се качва горе, в главата си, и там се проявява. От главата си, т. е. от клонете на живота, човек слиза в материалния живот, в корените на злото. 95-44.




Когато кажат за някого, че има лукава глава, това подразбира човек с малка интелигентност, със слаба умствена деятелност. 21-167.



Умовете на повечето светски хора функционират главно около ушите, около слепите очи, вследствие на което мисълта им не може да се издигне в горната част на мозъка. 73-37.



Допуснете, че някой мъж туря шапката си малко накриво, или я хваща отгоре, и тъй я туря на главата си, Какво означава всичко това? Това са все признаци. Аз забелязах, преди да дойде всеобщата война, имаше една мода да сплескват шапките отпред, а отзад оставаше вдигната. Какво означава това? Понеже отпред на челото е милосърдието, хората казваха: милосърдието на хората трябва да се сплеска, да се спити. На този свят не трябва милосърдие. И хората опитаха тази своя философия. Милосърдието се сплеска, но се намериха в трудно положение. 42.7-1.



И задната област на този град (главата) не трябва да бъде плоска. Ако е плоска, казваме, че този човека няма обич, любов към семейството си. 25-207.



При личния живот семейните чувства са слабо развити. Такъв човек води чергарски живот, няма свой дом. У него е силно развит стремежа към пътешествия. 76.8-65



Някой се почесва отзад на главата. Това значи: Няма да стане тази работа! Или: Ами ако не стане тази работа? с почесването човек изразява съмнение, колебание. 49-89.



Допуснете, че вие имате по закона на наследствеността следващия недъг: обичате да се почесвате отзад на главата. Това да се почешеш не е грях, то е, в реда на нещата. Но постарай се този недъг да го премахнеш. 41.16-11.



Някой си почесва главата отпред, отзад, отгоре, но с почесване въпросите не се решават. На което място почесваш главата си, съответна енергия се събужда. Тя трябва да се впрегне на работа. 66-336.



Ако почесваш главата си отпред, ти събуждаш в себе си, умствени енергии; ако почесваш горната част на главата си събуждаш Божествена енергия в себе си; ако се почесваш в тила, събуждаш в себе си енергии от низшия, материалния свят... Който се почесва отзад на главата и застава на молитва, няма да бъде приет от Господа. 66-336.



Та, когато главата ви е сплесната, не дружете с хора, които имат същите слабости, а дружете с такива, които имат развито голямо милосърдие и щедрост. Ако срещнете някой много щедър човек, не го съветвайте да не дава, а вземете малко енергия от неговата, за да се развие и вашето сърце, защото, щом го учите да не дава, това показва, че вашата глава е сплесната. 116-73.



Аз препоръчвам на индивиди, главата, на които при ушите е развита, да дружат с такива, на които главата на това място е сплесната: такива хора ще се обичат. Човек, у когото на това място главата е сплесната, не може да бъде толкова жесток към другите, и има начин за поглъщане на неговата излишна енергия. Тогава хора, у които липсват или не са развити тези органи, не знаят да ритат, и те трябва да дружат с хора, които могат да ритат, за да станат активни. Всеки трябва да знае по-малко да рита. Под думата „ритане” аз разбирам работа. 116-72.





НАГОРЕ