Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Работа и здраве

ПОЧИВКА

Алтернативен линк


ПОЧИВКА








Казано е в Писанието·”Отиде, пресели се, да си почива”. Когато си почине добре на онзи свят човек се връща пак на Земята, да работи. (НОВО РА3БИРАНЕ - 143).



Има два свята за почивка и два свята за работа. Законът е следният: Който е работил на земята отива на онзи свят да си почине· който е работил на онзи свят, слиза да си почине на този свят. Мнозина са ме питали: Защо този човек е богат защо има пари, защо жена му и децата му са всички здрави? Защо няма никакви мъчнотии и страдания? Отговарям: Този човек е работил на онзи свят, а тук почива. И за тебе е същото: Сега ти ще работиш на този свят, а ще почиваш на онзи свят. Там ще бъдеш богат, всичко ще имаш. (НОВО РА3БИРАНЕ - 143).



Почивката е необходима за всички живи същества като обновителен процес. (СТЕПЕНИ НА СЪ3НАНИЕТО - 116).



Колкото и да е уморен човек в съзнанието си, щом стъпи в Божествения свят, усеща такова едно успокояване, каквото усеща страдащият човек, като влезе в някои спасителен дом. (ІV МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1926 г. - 59).



Какво е почивката? Свещена почивка. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 47).



Трябва да разберем основни Божествен закон, че почивката е резултат на работа. (СИЛА И ЖИВОТ – І СЕРИЯ - 47).





Най-първо имайте почивка на тялото си. Най-първо едно практическо правило: дайте почивка на тялото си не го измъчвайте. Дайте почивка на ръцете, на краката, на очите, на ушите. Нищо в себе си не измъчвайте. На второ място, не измъчвайте и сърцето си. На трето място не е измъчвайте и ума си. (СЬГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 207).



Съвременните хора се нуждаят от почивка. Всички несгоди, Всички болести в живота на хората се дължат на преумората, на изтощаването, организмът се отклонява от нормалните условия на здравето. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 84).



Човек трябва да работи шест деня през седмицата по осем часа на ден а седмия ден да почива. (КРАДЕЦЪТ И ПАСТИРЪТ - 159).



Хората не знаят как да си почиват. Животът на сегашните хора е крайно интензивен, вследствие на което умът, сърцето, волята и телата им се изтощават. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 44).



Почивката подразбира освобождаване от безпокойството. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 221).



Каквото е отношението на човека към тялото му, такова трябва да бъде отношението му към неговия ум, към неговото сърце и към неговата душа. И те се нуждаят от почивка. Като работят през деня, вечер трябва да си починат, да се освободят от всички грижи и безпокойства. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 242).



Когато боледува, човек губи част от енергията на своя организъм, вследствие на което и да иска да работи, не може, трябва да си почине. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 84).



Да си починеш сред Природата значи да усетиш в себе си едно вътрешно облекчение, а в ума ти да проблесне една велика мисъл. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - 9 беседа - 171).



Някой път, речеш да си починеш, но веднага нахлуват в тебе груби мисли. Така не се почива. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - ІІІ г. - 9 беседа - 171).



Приятно и практично е, след като си работил лятно време и си се уморил, да седнеш под сянка, да си починеш. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 207).



Първо ще дадеш възможност на приятеля си да си почине, после ще му дадеш да се нахрани добре. Най-после ще разговаряш с него. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 22).



Мойсей, който е дал закона за почивката, е бил много по-умен - казал е: „Шест деня работи за себе си, за жена си, за децата си, за приятелите си, а седмия ден е на Господа Бога твоего.” Тази почивка е необходима за тебе, за да влезеш вътре в себе си и да прецениш отношенията, които си имал през дните на седмицата. Ще кажете на жена си и на децата си: „Оставете ме свободен днес, да послужа на Господа.” Ама децата се биели, жената била неразположена - оставете ги, не ги прекомерно съжалявайте. Ако жалите вашите близки и приятели този ден, вие ще излезете вън от Божествената хармония и ще изгубите един велик момент от живота си. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - 261).



През шестте дни човек ще се мъчи, ще се труди, а през седмия ден ще работи. (СИЛА И живот - ІІІ серия - 266).



Ако искаш да си починеш, да се уединиш, трябва да станеш малък. Никой да не те знае накъде си... Това е спокойствие... Трябва да знаете, да изучавате закона на смаляването, за да си починете... В малкото е почивката. Почивка на тялото трябва... Почивка на ума трябва. (ЖИВОТ СВЕТЛИНА И СИЛА - 132).



Не трябва да си почивате повече, отколкото е потребно.    (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - 76).



Няма да почиваш цял живот, ще почиваш по един-два часа на ден и ще се усилиш. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – I том - 121).



Благоприятните условия подтикват човека към почивка. Почивката е добро нещо за тялото, но не и за ума. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 144).



Често в хората се явява желание повече да почиват, да се успокоят, да не се движат. Това желание е опасно. Защо? - Човек не може да остане в едно положение, да почива само. Ако дойде до положение само да почива той трябва да знае, че това състояние е свойствено на материята. Само материята почива, само тя е неподвижна. Щом дойде до живота, той трябва да се радва, че работи, че се движи, защото движенето е качество на живота. И най-после, щом дойде до мисълта, нека се радва на този елемент. Това показва, че неговата мисъл, неговата разумност работи. Човек трябва да се радва на трите елемента в своя живот: на почивката, на движението и на мисълта. (БЪДЕЩОТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 88).





НАГОРЕ