Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Принципи и окултни закони

ПРАВИЛА

Алтернативен линк


ПРАВИЛА


















Онзи, Който е дал живота на човека, и го пратил на земята да се учи, дал му правила, които трябва да изучава. 87-138.



ИЗПОЛЗУВАНЕ



Щом знаете Божествените правила, ще ги прилагате, както музикантът прилага правилата на музиката и художникът - правилата на изкуството. Божествените правила са строго определени. Който знае как и кога да ги прилага, всякога ще има резултати - не материални и преходни, но вечни. 38-13.



Постоянство се иска от ученика да прилага тия правила постоянно, едно след друго, а не изведнъж. Не в многото, но в малкото и в постоянството, в будността на съзнанието. 52-178.



Всеки благороден човек трябва да се ръководи в живота си от следните правила: На първо място: той трябва да служи на Бога, после - на своята душа, която е Божественото начало в него, и най-после - на своя ближен. Той трябва да прилага едновременно тия правила във физическия, и в умствения, и в духовния свят. 11-135.



Когато човек възприеме същественото, тогава ще дойде неговият Учител да му даде нужните правила за живота. 38-127.





НЯКОИ ПРАВИЛА



Ще ви дам сега две правила, които всякога трябва да имате предвид: Ако искаш да обичаш, не трябва да се страхуваш. Ако искаш да те обичат, не трябва да се съмняваш. Приложете тези правила в живота си, да видите доколко са верни. Когато сте свободни, мислете върху тези правила. 72-18.



Задачата на човека е да прояви любовта си, да работи в това направление, да дойде до най-висшата степен на любовта. 145-15.



Учете се от ония, които се обичат безкористно, за да се учат някога и от вас. 145-16.



Любовта никога не ревнува, никога не търси своето право. 145-12.



Който истински обича, той никога не съжалява, че обича, а не отговарят на любовта му. 145-12.



Ако някой не обръща внимание на вашата любов, това нищо не значи. Ще дойде ден, когато той ще прецени това, което сте му дали, и на любовта ви ще отговори с любов. Той ще плати с лихва за това, което е получил от вас. Човек може да губи навсякъде и във всичко, но не и в любовта. 145-13.



Любовта е капитал, който никога не се губи. Всеки, който мисли, че е излъган в любовта си, в края на краищата ще получи вложения си капитал, с лихвите заедно. 145-16.



Често се говори за великата Божия Любов, но всички не я разбират. Докато не я разберете, дръжте старата любов. Стремете се към новата Любов, но не се отказвайте от старата. Старата любов изгаря, а новата - възкресява. 145-17.



Щом вашият ум е зает с каква и да е добра мисъл, злото не може да се вмъкне в него. 99-32.



Щом любовта влезе във вашето сърце и страхът излиза вънка. 122-146.



Когато те е страх от нещо, направи го и страхът ще изчезне. 0-22.10.84.



Едно правило, което ще прилагате против гнева, против дразненето. Щом се разгневите, изпейте упражнението до, ми, сол, до (горно) - десет пъти. 71-26.



Когато някой направи престъпление, ти не се спирай върху престъплението, но се спри върху доброто, което ти в дадения случай можеш да направиш. 0-29.20.84.



Никога не съжалявай за постъпката си. Ако постъпката ти е добра, радвай се, ако не е добра, не съжалявай, но я изправи. 70-225.



Не се подчинявайте на съвета на невежия. 0-21.10.84.



Човек трябва да внимава в избора на книги, които чете. Не е безразлично от кой автор ще се ползва. Добре е да четете книги на онзи автор, с когото сте нагласени в една гама. От значение за човека е да чете такива книги, от които да се ползва. 80-190.



Никога не отказвай една услуга на приятеля си. 70-227.



Дръжте се за старите правила, без да пренебрегвате новите. 70-194.



Старо правило е: Цени росните капки. Цени всяка добра мисъл, колкото и да е малка. Тя е свещена мисъл. Ценете най-малкото чувство и най-малката постъпка и отдавайте им нужното почитание. 70-194.



Това, което не желаеш за себе си, не трябва да желаеш и за другите. Това, което желаеш за себе си, желай и за другите. 87-133.



Не бързайте да се произнасяте за нещата, преди да сте видели резултатите. 38-127.



Какво може човек да иска от природата и колко да иска? Най-необходимото, но в количество, което да го задоволи, без да го претовари. Ако искаш ядене, ще искаш само един обяд, но да бъде царски, т. е. първокачествен; ако искаш богатство, ще искаш толкова, колкото е нужно за един ден; ако искаш знание - колкото да разрешиш една мъчнотия; ако искаш сила - колкото да вдигнеш едно препятствие от пътя си. 82-225.



Каквото мисли човек, това става. С каквито форми и образи е свързан, това става. Носите ли отрицателни образи в себе си, някога те ще се реализират в умствения или във физическия свят: Никога не си представяйте отрицателни положения. Природата си служи със здрави красиви форми, а не с пукнати и грозни. 82-222.



Първото правило, което трябва да прилагате в отношенията си към хората, е да намерите във всеки човек по една добра черта, най-силната, която да го отличава от всички хора. Той сам трябва да познава тази черта в себе си. Търсете доброто във всеки човек и не се страхувайте. Щом намерите добрата черта и заради нея го държите в съзнанието си, той ще бъде винаги добре разположен към вас и ще ви стане приятел. Свържете ли се с лошата черта на човека, вие го настройвате против себе си и го правите ваш неприятел. 82-226.



Знанието трябва да се прилага. Ако не го прилагате, не можете да се ползвате от него. 82-188.



Дружете с природата, черпете от нея сили и знание, за да се развивате правилно. 82-189.



Който изучава природата, той трябва да спазва известни свещени правила, каквито съвременните учени не познават и не прилагат. Ако някой иска да изучава пеперудите за пример, той трябва до отиде при онова възвишено същество, което ги покровителства, и да иска от него позволение да ги изучава. Ако това същество му позволи, то ще му даде начин как да постъпва с тях, как да ги изучава, без да пострадат. Рече ли този човек да влезе в царството на пеперудите без позволение, техният покровител ще му даде един урок, да го помни за вечни времена. Ако някой иска да влезе като химик, в царството на елементите и да ги изучава той пак трябва да иска разрешение от пазителя на елементите дали може да ги използва, колко елементи да изучава и т. н. Да се иска позволение при изучаване на каква и да е наука – това е първото свещено правило, което трябва да се спазва. Иначе всеки ще плати скъпо за нарушаването на това правило. Тази причината, задето много учени, при своите опити скъпо плащат. Мнозина са платили даже с живота си. Всяка област в науката е свещена и който пожелае да я изучава, той трябва да има за това позволение от ония, които управляват тази област. Ако искаш да бъдеш добър медик и добре да лекуваш хората, обърни се първо за позволение към съществата, който управляват тази област, и тогава: на работа! 74-311.



Бъдете доволни от всичко, което ви е дадено. 82-171.



Откажеш ли се от това, с което в даден момент разполагаш, ти се натъкваш на страдания. 82-236.



Човек трябва да проявява своята разумност и доброта при всички условия на живота. 82-237.



Стремете се всеки от вас да бъде поне малка свещ, да осветява своя път. Щом може да осветява своя път, ще помогне и на ближния си. Малките свещи, събрани на едно място, дават силна светлина, която разпръсква големия мрак. 82-171.



Искай Любовта. Търси Мъдростта, Хлопай за Истината! 87-134.



Ходи там, дето е Истината; мисли за това, което носи светлината на Мъдростта; живей там дето е Любовта. 87-134.







НАГОРЕ