Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Принципи и окултни закони

ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Алтернативен линк


ИНТЕЛИГЕНТНОСТ














Когато умът на човека е добре развит, ние казваме, че този човек е интелигентен. Неговата интелигентност се вижда в очите, в погледа му. Погледът му е ясен и чист. 80-25.



Истинската интелигентност подразбира едновременно и външна и вътрешна светлина. Човек трябва да бъде като слънцето, отвън и отвътре светъл. 80-108.



Когато духовното естество в човека се проявява, той развива своята интелигентност. 81-47.



От фазите, до които е достигнало пробуждането на съзнанието, зависи и човешката интелигентност. 144-273.



Човешкият ум е достигнал до известна степен на развитие, поради което голяма част от човешката раса е достигнала до висока степен на интелигентност. 31-243.



Казват за някого „Този човек е високо интелигентен, разумен.” Подразбира се, че у него има закон за равновесието, има „сол”. Разумността е сол т. е. под думата „разумност” се разбира онова състояние, когато всичките човешки способности са в условие за работа. 5-6.



Само умът може да създаде истински условия за правилния, възраствуващ живот. Само умният, интелигентният човек може да се развива правилно. 152-13.



Интелигентният придобива знания отвътре. 83-262.



Той има знания, придобити от своята лична опитност или от опитността на своята душа. 83-262.



Колкото повече приятели от невидимия свят са заинтересуват от нашия живот, толкова по-голяма ще бъде нашата интелигентност. Те са притоци към нашия живот, които влагат любовта си у нас. Те са звездите на нашето небе. Както голямата река зависи от притоците, които се вливат в нея, така и нашата интелигентност зависи от любовта, която висшите същества вливат в нашия живот. И тъй, ако схващате живота по този начин, у вас ще се зароди силно желание да свържете вашия живот с живота на живата природа и по този начин да разрешите правилно мъчнотиите, които срещате на пътя си. 13-38.



Щом интелигентността в дадена форма се увеличи, формата се изменя. 90-82.



Човешката интелигентност не зависи от външността на човека, от неговата големина. 142-246.



Интелигентността не е еднаква у всички хора. 37-18.



Френолозите измерват горната част на главата, после измерват челото и от големината на ъглите, които се образуват от носа до ухото и нагоре към главата съдят за интелигентността на човека. Колкото по-голям е ъгълът, толкова и човек е по-интелигентен. 37-18.



Право е донякъде, че тежестта на мозъка оказва известно влияние върху интелигентността на човека, но голямо влияние има и това как е организирана тази вътрешна разумност в човека. 156-5.



Интелигентността зависи още от моралните устои, както и от добродетелите на човека. 37-18.



Божествената светлина се издава из очите на един интелигентен човек. 8-14.



Всички същества, които са лишени от любов, са лишени от интелигентност, а всяко същество, което има любов, е интелигентно. 152-10.



Само интелигентният човек може да разбере причините защо е създаден светът. Само на такъв човек може да казват защо е създаден светът. 122-48.



Как и кога човек трябва да проявява интелигентността си? - Ще бъдете толкова интелигентен или толкова глупав, колкото окръжаващата среда. 148-105.



Интелигентността и любознателността са разменна монета между съществата в умствения свят. 146-231.



Глупостта и интелигентността са кармични закони. 148-104.



Човек, колкото отива към старостта, неговата интелигентност като че ли се губи някъде. И тогава за такъв човек казват, че е оглупял нещо. Този стар човек не е оглупял, но енергията, която е причина за неговата интелигентност, се оттегля някъде. 13-33.



Някои астрономи казват, че на звездите живеят разумни същества, по-интелигентни от хората на земята. Те казват, че хората се ползват даже от тяхната интелигентност. Като възприема от любовта и интелигентността на тия същества, човек не може да не каже в себе си, че наистина, Бог е Любов. 145-144.



Енергията, която излиза от мозъка, се намира навсякъде по земята. Обаче висшата интелигентност, на която ние се подчиняваме, не се намира на същото равнище, на което ние живеем. Тя е над нас. За да влезем във връзка с тази интелигентност, зависи от височината, на която заставаме, както и от ъгъла, по които възприемаме енергиите на тази интелигентност. Онези, който знаят този закон на възприемане, са забелязали, че интелигентността от висшите към низшите същества се предава под ъгъла 45°. Значи разумната енергия на човека се възприема и предава по ъгъл 45°. Забележете: когато човек се вслушва да чуе нещо, той поставя ухото си под наклон на ъгъл от 45°.





НАГОРЕ