Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Принципи и окултни закони

ВЛЮБВАНЕ

Алтернативен линк


ВЛЮБВАНЕ
















Влюбването не е любов. Любовта прави човека щастлив и доволен, но влюбването носи страдания, които не го повдигат. Влюбеният обича себе си. От памтивека досега всички хора са били влюбени само в себе си, но тази любов нищо друго не им е донесла, освен страдания и смърт. Влюбеният е много чувствителен, лесно се обижда. Най-малкото нещо е в състояние да го изкара вън от релсите на неговото равновесие. 142-221.



Влюбването е непостоянен процес - процес на прекъсване. Когато се влюбва, човек туря образа на своя възлюбен близо до очите си, вследствие на което не вижда другите образи и предмети. Като не вижда нищо друго, освен един образ, той прекъсва връзките си с хората, които по-рано е виждал и обичал. 59-305.



Влюбиш ли се в човека, ще се разочароваш. Тази любов се изменя и променя. Докато се влюбваш в хората, ти си на крив път. 70-267.



Всякога влюбването причинява някакви аномалии в организъма, в мислите, в чувствата и желанията на човека. 107-356.



Любовта на младия е влюбване, а ние говорим за любов, която живее в душата и е достояние на всички хора. Влюбването има предвид формите. Светът на формите има отношение към старостта. Окултизмът препоръчва на човека да не се привързва към никаква форма, към нищо земно. Формите отнемат, без да дават нещо. Обичай само онова, което може да придаде нещо към твоя живот. Любов, която причинява безпокойство, смущения и тревога не е истинска. 64-169.





НАГОРЕ