Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Житен режим

ЧИСТОТА

Алтернативен линк


ЧИСТОТА






















Чистотата е първото стъпало от лествицата на Вечния живот. Като се качите на второто стъпало, пак ще прочетете надписа „чистота”. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - изд. 1939 г. - 31)



Чистотата не е само физиологическа потреба на организма, но тя е и необходимост за истинското проявление на живота. (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - 36)



Без чистота - лична или обща - никакво развитие не може да има. Чистотата е първо необходимо условие за правилното развитие на човека. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА – 206)



Чистотата повдига човека, а нечистотата го понижава. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 125)



Съвременните хора се нуждаят от чиста храна, чиста вода, чист въздух и чиста светлина. Те се нуждаят още от чисти мисли и чувства. Това представя Божественото начало в човека. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 155)



Чистотата е израз на съвършения живот. Само съвършеният живот може да бъде чист... Само съвършеният живот дава чистотата. (НАРЯД И УПЪТВАНИЯ – 1925 г. - 23)



Там, дето се забелязва известна нечистота, значи животът не е съвършен. (ЧИСТ И СВЕТЪЛ - изд. 1926 г. - 3)



Ако искаш да бъдеш здрав, тялото ти трябва да бъде чисто; ако искаш да бъдеш щастлив, сърцето ти трябва да бъде чисто; ако искаш да бъдеш поет, да имаш светли идеи, умът ти трябва да бъде чист. (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - 36)



Чистият човек, външно и вътрешно, е абсолютно здрав. (СВЕТОТО МЯСТО - 159)



Човек може да бъде обичан, докато е чист. Влезе ли в него един елемент на нечистота, всички се отказват от него, всички оттеглят любовта си. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - изд. 1939 г. -18)



Колко велико нещо е да бъде човек чист в света! Върху тази чистота почиват всички идеи, всичкото щастие, здраве и цялото блаженство на човечеството. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 77)



Чисти, чисти трябва да бъдете! (НАРЯД И УПЪТВАНИЯ 1925 г. - 31)



Човек трябва да поддържа чистотата на тялото си с често миене, изпотяване, преобличане, чесане на косата и т. н. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 33)



Човешкият ум представя една от тръбите на Божествената канализация, вследствие на което той трябва да бъде абсолютно чист, без никакви подпушвания, без никаква кал, без никакви заблуждения. Всяко странично желание, всяка нечиста мисъл, всяка крива постъпка са кал, която запушва ума и сърцето на човека. Те са кал, която същевременно ограничава всички благородни пориви на човешката воля. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 4)



Човек трябва да има чисто сърце... Да има човек чисто сърце, това значи, да се намира в здравословно състояние на своя организъм... Чистото сърце е извор: колкото повече дава, толкова повече изтича от него. (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ - 177)



Като приложи чистотата към тялото си, човек започва да мисли за чистотата на чувствата и на мислите си. Чисти чувства са ония, които са лишени от всякакъв егоизъм. Чистите чувства изключват всякакво користолюбие. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 33)



Когато доброто функционира в човека, той мисли, чувства и постъпва право. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 293)



Има желания в човек, които могат да убиват и да причиняват пакости. За пример, желанието на човека да има много мъже или много жени е опасно за самия него... Хората се обявяват против многоженството по външна форма, но имат много желания, много мисли и чувства, на които искат да дадат път, да се проявят и реализират. Това не е ли пак многоженство? Когато едно семейство има много деца, това не е ли многоженство? (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 23)



Чистотата е вътрешен процес. Тя има отношение към съзнанието на човека. Следователно бъдете чисти в съзнанието си, да не допуснете нито една лоша мисъл, нито едно лошо чувство или желание. (ЦЕННАТА ДУМА - 118)



Разумният човек се стреми към правилна обхода с хората и със себе си. Той е внимателен в мислите, чувствата и постъпките си, стреми се да не причини с тях някаква вреда на ближните си, нито на себе си. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 23)



Чистотата е качество на душата. (КОЗАТИВНИ СИЛИ - 119)



Не нарушавайте чистотата, която Бог е вложил във вашата душа. Пазете Божествената чистота, вложена в душата ви. Докато пазиш свещено чистотата на душата си, ти си човек... Всяка нечиста мисъл, всяко нечисто чувство и всяка нечиста постъпка понижават човека. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 235)



Чистотата е първото условие за правилни отношения между човешката душа и Бога, между човека и разумните същества. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 28)



Чистият е запазен от всякакво гниене и вкисване. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 146)



„Блажеви чистосърдечните, защото те ще видят Бога.” Да видиш Бога, това значи да можеш да се качваш във висшите светове, между разумните същества, и да слизаш долу, между низшите същества, без да се поддаваш на техните влияния, без да се заразяваш от техните слабости и пороци. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 120)





НАГОРЕ