Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Хранене и здраве

ХРАНЕНЕ

Алтернативен линк


ХРАНЕНЕ




Когато човек иска да живее, той трябва да се храни. (ПО БОГА НАПРАВЕНИ - 24).




Задачата на съвременните хора е да работят съзнателно върху самовъзпитанието. За тази цел, те трябва да започнат с храненето, да изправят погрешките на миналите поколения. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 279).




Хората, които живеят на Земята хиляди години, не могат изведнъж да изменят живота си, но трябва вече да внесат новия живот в себе си. (КОЙТО ДОЙДЕ ПРИ МЕНЕ - 8).




Докато е на Земята, човек диша, пие вода и се храни. Няма по-голямо благо за човека от това, да възприема светлина, въздух, вода и храна ... Да се храниш, това подразбира да възприемаш Божествения живот. Да възприемаш Божествения живот, това значи да се храниш със светлина, въздух, вода и хляб. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 9).




Под думата „хранене”, в широк смисъл, се разбира процес на възприемане: на живите сили в Природата. Тези живи сили се възприемат чрез храната, чрез въздуха, чрез водата, чрез светлината и топлината, а най-после и чрез живата мисъл. Това са все среди, които трябва да минат през човешкия организъм, за да може разумният човек да си послужи с тях. (МНОЗИНА КАЗВАХА - 75).




Житото, което вие вземате като храна, то е само един проводник на онзи, Божествения Живот, който ще дойде чрез житото да работи. Ако вие се храните само с ябълки, ще имате един живот. Ако се храните с круши - друг живот. Ако се храните с боб, ще имате бобов живот. Ако се храните с леща - лещов живот. Ако се храните с месо, вие не можете да имате онзи, идеалния живот. Днес само разглеждат хранителните вещества. Не! Аз разглеждам доколко храната е проводник на живота. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 49).




Яденето и пиенето в света е предаване на духовната енергия, която се възприема от храната. (III МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1925 г. - 8).




При всяко хранене човек придобива само толкова, колкото живот е влязъл в него. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА -107).




Каква е задачата на храненето? - Трояка: първо, да държи организма в изправност; второ - да поддържа неговата активност или работоспособност и трето - да го защитава от външните условия. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 233).




Вътрешната връзка, която свързва клетките на организма в една стройна единица, е храната. Въз основа на този закон, човек трябва да яде ... Ако тази връзка не се поддържа, и процесите в целия организъм ще се прекратят. Прекратят ли се процесите в организма, спира и неговото съществуване. Следователно, вътрешната връзка трябва не само да се поддържа, но и постоянно да се усилва ... Когато връзката между клетките на тялото отслабва, едновременно с това отслабва и тялото ... в това отношение яденето не е нищо друго, освен съзнателна работа за поддържане и засилване на вътрешната връзка. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 223).




Храната е материалът, който се използва за поддържане на организма. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 215).




Храната, която човек приема, служи не само за мазилка на тялото, но и за набавяне на енергия, необходима за живота. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 4).




Храненето е свързано с въпроса за обмяната на веществата. Без храна човек отслабва. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 193) Онова чувство, което заставя живите същества да се хранят, е приятността, която те изпитват при яденето. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 119).




За да се развива правилно, човек трябва да се храни с оглед на четирите положения едновременно: да бъде здрав, силен, добре разположен по чувства и умен. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 172).




Храната създава човека, тя го повдига, но и понижава. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 310).




Човек се ползва само от това, което яде, върху което мисли и което прилага. Това значи: човек се ползва само от онова, което прониква едновременно в ума, в сърцето и във волята му и става за него плът и кръв. (МЕТОДИ ЗА САМО ВЪЗПИТАНИЕ - 29).







НАГОРЕ