Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Чистота и Здраве

ОСВОБОЖДАВАНЕ

Алтернативен линк


ОСВОБОЖДАВАНЕ



От много неща трябва да се освободите. (сеятелят - 284).



Човек трябва да се освободи от всички натрупвания, които му създават ред страдания. (бъдещето верую на човечеството - 73).



Искате ли да бъдете здрави, работете върху тялото си, да се освободите от всички нечистотии и излишъци - утайки, мазнини. Забележите ли натрупване на мазнини в някоя част на тялото си, веднага приложете върху себе си спартански режим. (светото място - 125).



Първото нещо е да се освободите от утайките, т. е. от наслояванията във вашия организъм. Те ви правят кисели и недоволни. Утайки има в ума, в сърцето и в тялото на човека. Утайките в тялото причиняват болестите, в ума причиняват недоволство, а в сърцето - злото. Утайките в ума пречат на човека да мисли. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 30.03,1990 г.).



Всички непотребни неща в човешкия ум и в човешкото сърце трябва да се изхвърлят навън. Човек трябва да се освободи от всичката кир, от всичкия физически нечистотии; човек трябва да се освободи от всички нечисти мисли и желания. Той трябва абсолютно да се освободи от тях и да се пречисти. (за СЪДБА ДОЙДОХ - 8 беседа - КОГА РАЖДА - 18).



Казвате, че някой ви мъчи. Защо ви мъчи? - За да ви освободи от нечистата материя, която се е събрала в някоя част на организма ви... Щом излезе нечистата материя вън, състоянието ви се облекчава и мъчението ви напуща. Радвайте се, че сте се освободили от нечистотиите си. Капка по капка излиза нечистата материя, но вместо нея, отвън иде нова, жизнена сила, която обновява и повдига. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 20).



Съвременните хора искат да бъдат богати, красиви, силни, учени. Те са готови да носят това, което искат. Те не са готови още да се ползват от тия блага. Когато благата идат преждевременно, те носят ред нещастия за хората. Благата, които хората търсят, са обикновени неща, а съзнанието на човека не трябва да се занимава с обикновени работи. Обикновеният живот трябва да служи на човека само за справка. Богатството, знанието също така трябва да служат за справка. Като разбере великия закон на живота, човек ще се освободи от всички неща, които до това време са му служили за пособия. (ДА ИМА ДАМ ЖИВОТ - 110).



Търсете само необходимото в света, търсете го в мисълта, в сърцето, в живота, то не оставя във вас никакъв излишък. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 262).



В новия живот нищо отрицателно не се допуща... Човек не може да влезе в света на Любовта, в новия живот, докато абсолютно не се откаже от омразата, от завистта - от всичко отрицателно. Който дойде до границата на Любовта, той ще бъде подложен на щателно пречистване, да не остане никаква следа от омразата или завистта. (баща и син - 21).



Ще ви дам една магическа формула, чрез която да се освобождавате от натрупвания. Тази формула трябва не само на хартия да се напише, не само с уста да се изговори, но да се напечати и в сърцето. Тя мъчно се пише, мъчно се изговаря, а още по-мъчно се разбира. За да изговорите тази магическа формула и да се ползвате от нейната сила, вие предварително трябва да направите три неща. Първото нещо - в който град или село да живеете, ще намерите най-бедния, най-нещастния човек и ще го посетите. Ще седнете при него, ще се разговаряте, като го запитвате как живее, какво е положението му, как са домашните му и т. н... Ще се разговаряте с всички в този дом, докато внесете между тях нещо хубаво. Като видите, че те се развеселят, ще си отидете. Второто нещо, което трябва да направите е, да излезете в един бурен ден вън и да дочакате изгряването на Слънцето. Този ден може да е дъждовен, ветровит, но вие ще имате търпение да посрещнете Слънцето и след това да се приберете в къщи. Само при такава обстановка вие ще прецените какво представлява изгряването на Слънцето... Третото нещо, което можете да направите е, да наблюдавате как малкото дете се учи да ходи... Това дете се моли на Бога. То се изправи на краката си, спре се за момент, и току изведнъж падне. После пак се допре с пръстите си до земята, ту с първия, ту с втория, третия, четвъртия или петия, стане от земята, вдигне главата си нагоре и пак започне да се моли: Господи, искам да разбера живота. Помогни ми да постигна това! Туй дете ту пада, ту става и пак се моли... И тъй, като направите тези три неща, вие ще се изпълните със свещен трепет и ще бъдете в сила да произнесете великата, магическа формула на живота: Бог е Любов! (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО – 73 ÷ 77).



Освободите ли се от всички нечистотии в живота, и работите ви ще тръгнат напред. (праведният - 144).



Веднъж освободен от чуждото в себе си, ученикът трябва да развива своите сили, своите дарби и способности, да изработи в себе си нещо самостоятелно, независимо и оригинално. (възможни постижения - 17).



Докато не се очистите съвършено, никакво духовно богатство няма да получите. (възможни постижения - 6).



ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО



Някой се оплаква, че косата му е много суха, често се разбърква и стърчи нагоре. Това се дължи на голямото количество електричество, което се събрало в главата му. За да се освободи от това електричество, той трябва да хармонизира мислите си, да регу­лира теченията на електричеството и магнетизма в мозъка си. Това се постига по външен и вътрешен път. Вътрешният път е по-мъчен. Външно, всеки може да си въздейства: ще мокри косата си по няколко пъти на ден и добре ще я разчесва. Ако навреме не освободи мозъка си от излишното електричество, човек изпитва голямо напрежение в областта на слепите очи. За да се освободи от това напрежение и от болките в главата, добре е да туря на главата си тънко нарязани филийки от картофи. Те извличат излишното електричество от мозъка. Ако не си помогнете навреме, електричеството се предава на целия организъм и човек заболява сериозно. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 50).



Раздразнен си нещо. - Защо? - На върха на носа ти се е събрала излишна енергия. Пипни леко, внимателно това място, и дразнението ще мине. (работа на ПРИРОДАТА - 204).



ИЗПРАЗВАНЕ



Законът за изпразването е един от великите закони на Битието. Който не може да се изпразва, той е нещастен човек. Щастлив е онзи, който знае как да се изпразва. (четирите кръга - 193).



В мислите и чувствата на сегашните хора има едно задръстване. Човек се намира в положението на онзи, има стегнат стомах. Той яде, но е задънен, не се пречиства. Какво става с това ядене? Приемеш, а не даваш и в резултат страдания и болести... Най-голямото щастие на Земята е да бъдеш отпушен... Всички хора трябва да бъдат отпушени, нечистотиите да излизат свободно от тях. (трите посоки - 168).



Устата е създадена да приема чиста, здравословна храна, а не да изхвърля нечистата навън. Две врати има човек: от едната приема, от другата изхвърля. Ако от една и съща врата приема и изхвърля нещата, той е нарушил хармонията в своя организъм. (все що е писано - 9).



Като се храни човек, една част от храната се асимилира от организма и се превръща в хранителни сокове и кръв, а друга част не се асимилира и се изхвърля навън във вид на нечиста материя. Това е неизбежен процес. Природата се грижи за освобождаването на човека от нечистата материя. (вce що е писано - 9).



Който яде, той трябва да се изпразва. Какво ще стане с него, ако не може да се изпразва? (четирите КРЪГА - 193).



Светът на дебелите и тънките черва е чистилището, адът. Всеки човек носи този ад в себе си. Червата съставляват ада у човека, дето живеят всички паднали и грешни духове, всички демони... Ето защо, когато съвременната наука се заеме да лекува някого, най-първо очиства стомаха и червата му. (за съдба дойдох - 8).



Един от древните царе запитал един философ: Кое е най-голямото благо в света? Царят мислил, че философът ще му отговори, какво най-голямото благо в света е богатството или знанието. Философът отговорил: Най-голямото благо в света се заключава в знанието на човека да се изпразва. Царят казал на философа, че не говори истината. Не се минало много време стомахът на царя се задънил и трябвало да прекара в това положение цели десет деня. Като се освободил, той казал: Най-голямото благо в света седи в изпразването. (четирите кръга - 193).



Няма по-велика наука от тази, да знае човек как да се изпразва от злото, от съмнението, от омразата, от лъжата, от всички отрицателни качества в себе си. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 194).



РИТМУС



Всяко нещо, което е лишено от ритмус, навява безутешна тъга, резултат на някаква дисхармония. Правилният и хармоничен ритмус, освобождава човека от дисхармонията и от непотребната, чужда материя в него. Който няма правилен ритмус в себе си, той е изложен на неразбиране, на противоречия, на болести и страдания. Като заболее, човек търси лекари, лекарства, да възстанови здравословното си състояние. Едно нещо може да му помогне: да изправи ритмуса на своите мисли и чувства. Дойде ли някоя нечиста, отрицателна мисъл, издухай я, да излезе навън... Отрицателната мисъл е мъртва материя, която трябва да се изхвърли навън. (реалности и сенки - 96).



Като временен метод, с който можете да си въздействате, е ритмичното тропане от време на време с ръка по масата. (неразрешеното - 189).



Щом видите, че някой ваш приятел е неразположен, потропайте малко с ръката си на масата, докато мине неразположението му. Ако приятелят ти те пита защо тропаш така, ти няма да казваш причината. Ще потропаш, докато състоянието му се смени.

Когато сте неразположени, вземете едно дайре или леко, ритмично потропайте с ръката си върху масата 10 ÷ 15 минути и ще видите, че неразположението ви ще изчезне. (неразрешеното - 188).





НАГОРЕ