Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Дишане и здраве

ЗАДЪРЖАНЕ

Алтернативен линк


ЗАДЪРЖАНЕ



Задържането на въздуха трябва да става винаги при пълни гърди и никога при празни. Това правило важи както в здравословно отношение, така и в психично. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕЕШКАТА ДУША - III том - 408).



Ако въздухът сега влиза в дробовете, не става съединение. Много хора не чакат да стане съединение. Че водородът и кислородът да се съединят, да ги извадят навън. Щом се образува съединение, тогава да излезе въздухът. Неправилното дишане става, че щом искат кислородът и водородът да се съединят, да направят любовна работа, а ти (ги) изпъждаш. Който ги изпъжда, той заболява от охтика. Всичките охтичави хора губят Любовта. Всички страдате от въздуха. Спъвате Божествената любов във въздуха. (божественият ИМПУЛС - 701).



Няма по-голямо благословение за човека - да диша бавно и да задържа въздуха в дробовете си, докато приеме жизнената сила, т. е. праната, която носи в себе си. Докато не усетите тази сила в себе си, не изпущайте въздуха навън. Докато дробовете не се надуят като мех и не разширят гръдния кош, не трябва да изпущате въздуха навън... Поемете въздух, напълнете дробовете си и не го изпущайте, докато не ви даде благото, което носи в себе си. (Възможности за щастие - 117).



Колкото повече човек задържа въздуха в дробовете си, толкова повече енергия приема от него. Като диша човек така и нечистият въздух няма да му се отрази зле. - Защо? По-малко въздух ще поема, а с това по-малко прах и нечистотии. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 122).



Като поемате въздух в дробовете си и го задържате известно време, ще усетите едно задушаване, но това именно, показва, че имате полза от упражнението. (добри навици - 285).



Поемете дълбоко въздух и го задръжте 30 ÷ 60 секунди и бавно го изпущайте. Започнете да задържате въздуха от 10 секунди и постепенно да стигнете до една минута. (съразмерност в природата - 118).



Който не е упражнен в дълбоко дишане, нека задържа въздуха до две-три секунди и всеки ден да увеличава задържането с една секунда. Като увеличава задържането на въздуха с по една секунда, в продължение на един месец, човек ще задържа въздуха до 30 секунди. (божественият и човешкият свят - 385).



Колкото повече време човек задържа въздуха в дробовете си, толкова е по-силен. Ако човек иска да знае колко е силата му, нека проследи по часовник продължителността на задържането на въздуха в дробовете си. От това зависи и успехът на неговите предприятия. (просветено съзнание - 215).



Задържайте въздуха дълго време в дробовете си, за да калите нервната система, да не се влияете и дразните от това, което виждате в живота. (възможности за щастие - 123).



Ще дишате дълбоко, ще задържате въздуха дълго време в дробовете си с любов. (възможности за щастие - 129).



Иска ли да регулира кръвообращението си, човек трябва да поема дълбоко въздуха, да го задържа известно време в дробовете си и после бавно да го изкара навън. (посока на pacтeнe - 130).



Не мислете, че е невъзможно да задържите дишането си половин час и повече. Това е невъзможно да стане изведнъж, но е възможно постепенно. Човек трябва да започне да задържа въздуха в дробовете си от 20 секунди и всеки ден да увеличава по няколко секунди. Постигне ли това, човек лесно ще се справи с мъчнотиите и противоречията си... Който може да задържа въздуха в дробовете си половин час, той е богат човек. Богатството само иде при него. Този човек е господар на условията. Той сам отваря и затваря вратите на своя живот. (просветено съзнание - 223).



Ако човек изпадне в положение да мисли само за себе си, той е дал път на животинското в своя живот. Човек трябва да живее за Бога и да умира за Бога. Дойде ли до това съзнание, той е придобил изкуството да диша правилно, да задържа въздуха в дробовете си дълго време - най-малко половин час. Този човек е господар на тялото си. Той влиза и излиза свободно от него и се разхожда из пространството. (просветено съзнание - 223).



Колкото по-дълго време задържате въздуха в дробовете си, толкова по-далеч можете да отидете на разходка извън Земята. (просветено съзнание - 215)



Ако срещна хора, които могат да задържат въздуха в дробовете си до половин час, аз съм готов да ги заведа на Луната. Досега не съм срещнал подобни хора. Някои имат малки постижения в това направление. Те задържат въздуха едва до три минути, остават им още 27 минути. (просветено съзнание - 220).





НАГОРЕ