Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Дишане и здраве

Въздухът

Алтернативен линк


Въздухът



Въздухът е дихание на Бога. (новият светилник - 73).



Най-важният елемент, с който трябва да се занимаваме при сегашните условия на живота, е въздухът. (благословена между жените - 56).



Без въздух няма живот. (работа на природата - 268).



Какво нещо е въздухът? - Условие. - За какво? - За горението, за поддържане на живота. Без въздух нито горението може да става, нито животът може да се поддържа. (четирите кръга - 101).



Без въздух животът не може да расте . (възможности за щастие - 313).



Скритият живот във въздуха е връзка между Бога и човешката душа. (работа на природата - 269).



Той е Божественият живот, който възприемаш в себе си. (красотата на душата - 358).



Че наистина въздухът е необходим елемент за живота, се вижда от това, че човек без храна може да прекара 40 деня, но без въздух никак не може. Даже най-напредналите адепти в Индия могат да прекарат без въздух най-много 20 минути. Повече от 20 минути те не могат да спират дишането си. Някои гениални хора могат да спират дишането си от 1 до 10 минути. (благословена между жените - 56).



Като живее на Земята, човек се нуждае от въздух, като храна за своя етерен двойник, за астралното си тяло. (езикът на любовта - 63).



Въздухът е склад на Божествени енергии. Животът е складирал там своите енергии. Въздухът е най-големият склад, в който животът е складирал енергиите си. (събуждане – 293).



Въздухът е добър носител на електричеството и магнетизма. Електричеството и магнетизмът ще влязат в нервната система и ще обновят целия организъм. Въздухът носи всичките Божии благословения. (свещени думи на учителя - ii том - 106).

Сега вие трябва да се учите, да се занимавате покрай другите неща и с въздуха, като с животворна, вътрешна сила. (благословена между жените - 61).



Вие възприемате въздуха, който носи скрита енергия в себе си. Той носи и топлина, и светлина. (заветът на ЛЮБОВТА - ii том - 216)



Силен човек е онзи, който диша правилно. Откъде иде силата на човека? - От белия дроб. (служене. почит и обич - 292).



Въздухът носи силата... Силата в човека се влива чрез Свещения въздух, който той диша. Като знаят това от своите посветени, индусите са създали цяла наука за дишането, с ред методи и правила, с цел да се възстанови силата на човешкия организъм. (бъдещето верую на човечеството - 20).



Като възприема правилно въздуха, силата на човека е голяма... Ако силата му се увеличава, той се храни правилно с въздух. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 64).



Ако не обичате въздуха, който дишате, нищо няма да ви даде - само ще влезе и ще излезе. Ако го обичате, ще остави нещо ценно във вас. (заветът на любовта – ІІ том - 216).



Когато диша, човек трябва да оценява въздуха като незаменимо благо. Когато гледате на въздуха като неоценимо благо, той прониква и в най-отдалечените клетки на дробовете, изпраща им своята прана, своята жизнена енергия, която те извличат и изпращат по целия организъм. (Допирните точки в ПРИРОДАТА - 133)



Който е лишен от въздух и не го разбира, губи обема си. (новият светилник - 208).



Въздухът влиза през носа - той храни мисълта. (фактори в природата - 118).



Въздухът е главният носител на мислите... Ако при сегашните условия на живот се отнеме въздуха, човек не би могъл да възприеме никаква мисъл. (благословена между жените - 57).



Казвам: въздухът е носител на Божествените мисли, които първо преминават през дихателната система, дето се преработват, трансформират и оттам чрез кръвта отиват в мозъка. Значи, човек не може да възприеме Божествените мисли направо чрез мозъка. От въздуха, чрез вдишването, те отиват в белите дробове, а после в мозъка на човека, който ги облича във форми и изявява навън, за да станат видими. (благословена между жените - 57).



Бъдете внимателни към въздуха, който влиза през носа ви. С него заедно влизат Божествени мисли, които подготвят пътя на човека към Божественото. (божественият и човешкият свят - 392).



Ние сме дошли тук, на височина 2230 м, за да се освободим малко от своите обикновени мисли, както и от тия на останалите хора. В низките места, дето живеят много хора и животни, въздухът е пълен с обикновени, с низши мисли, от които трябва да се освободим. Сега вие трябва да използвате чистия въздух, да възприемете от него чисти, Божествени мисли. (благословена между жените - 61).



Интелектът се усилва от въздуха. (фактори в природата - 118).



Когато сте гладни, няма какво да се безпокоите; концентрирайте се, изпратете своята мисъл в пространството и ще видите, че след малко ще получите чрез въздуха едно успокоение, бодра хранителна мисъл и ще се наситите. Тази мисъл е изпратена от някой добър, повдигнат човек. (мисли за всеки ден - 19.11.1907).



Всеки човек, който иска да се повдигне, да придобие силна мисъл, да стане мощен в себе си, за да преодолява всички мъчнотии, той непременно трябва да разбира законите, на които се подчинява въздухът. (благословена между жените - 56).



При дишането, стремете се да благодарите за всичко. По този начин от въздуха ние можем да възприемем достатъчно количество енергия. Въздухът е в състояние да направи всичко в човека. (мисли за всеки ден - 18.11.1987).



Тук, дето живеем ние, намираме се във въздушна среда, в която има много въглена киселина и ако сме нервни днес, то се дължи на голямото количество въглена киселина из въздуха, която вдишваме и издишваме и която почти отравя организма ни. (новото човечество - 11).



Ако във вас беше развито шестото чувство... и погледнете в някой град, вие бихте се отвратили от атмосферата на този град и не бихте желали повече да живеете там от смрад! (новото човечество – 11).



Дишай ЧИСТ въздух. (сеятелят - 93).



Ако дишаш кислород в раздразнено състояние, той ще произведе един резултат в строежа на твоето тяло, но ако го дишаш по всички правила, той ще произведе друг резултат. Ако пък имаш тази велика любов към човечеството и бъдеш честен и справедлив човек и дишаш кислород, той ще произведе съвсем друг резултат. (СИЛА И ЖИВОТ - 6 серия - 30 беседа - 13).



Качеството на въздуха е да подобрява дишането и кръвообращението. (вечното благо - 144).



Ако чистият въздух не влиза в дробовете ви, причината за това сте вие. Затвориш се в стаята си, а искаш да дишаш чист въздух. Отвори прозорците си, излез вън, да дишаш чист въздух. (работа на природата - 268).



Ние сме събрани тук много хора... Ако прозорците бяха затворени, щяхте да се задушите... Дето се събират много хора, трябва да има отдушници, да се пречиства въздухът. Прозорците трябва да бъдат отворени. (ликвидация на века - 7).



Ние живеем в един свят, преплетен с хиляди, милиони нишки... Има едно течение около човека. Около дихателната система се движи едно колело много бързо - около дробовете. И това колело си има малки дупчици. Онези кислородни атоми, които са влизали в някой друг дроб, те са изгубили от своята бързина и не се движат с такава голяма бързина. И после дупките на това твое място не могат да влезнат. А пък онези атоми, които не са влезли в друг дроб, те се движат много бързо и затова могат да влезнат в това място. И когато човек влезе в някоя стая, дето въздухът е развален, то все има въздух в тази стая, който не е развален; но ако твоето колело не се движи правилно, ние няма да използваме този въздух. (пътят на доброто – 365).



Често вас не ви иде на ум да отворите прозореца в един салон и ако не се отворят прозорците, 3 ÷ 4 часа, ако седите, ще започне да ви се приспива, ще ви стане лошо и може да припаднете. Въздухът не е достатъчно чист. (съгласуване на мислите - 8).



Здравето на един дом зависи от достъпа на чистия въздух в него. Колкото по-големи са прозорците и по-често се отварят, толкова по-здрави са хората в тоя дом. (новото начало - 228).



Казвате: „Едно време дядо ми, баба ми бяха много здрави.” - Да, но дядо ти имаше големи комини в къщата си, проветряването ставаше добре... а ти живееш във въглената киселина и разбира се, че няма да бъдеш здрав. Големи вентилации трябват. (новото човечество - 18).



Щом се запролети, започнете всяка сутрин да излизате на разходка. Колкото по-рано излизате, толкова по-добре. Излизайте на открито, на чист въздух, далеч от градския прах и дим и посветете за дишане, за гимнастика поне един час. След това можете да започнете работата, която ви предстои за деня. Правите ли тия разходки, работите ви ще вървят по-добре, отколкото, ако стоите в стаята си и работите. (светото място - 123).



Използвайте всеки чист въздух. (светото МЯСТО - 126).



Какъв въздух е нужен на човека? - Планински. (живият господ - 133).



Човек от въздух се нуждае много повече, отколкото от храна. (всемировият УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том - 170).



Хората на Земята дишат въздух. Като отидат в онзи свят, ще дишат етер, по-рядка материя от въздуха. (божественият И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 388).





НАГОРЕ