Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлината и топлината

ЧУВСТВАТА

Алтернативен линк


ЧУВСТВАТА






Колкото повече светлина възприема човек, толкова по-добре са развити умствените му способности. Чрез моралните си чувства човек възприема топлина от горните светове. Колкото повече топлина възприема, толкова по-добре са развити моралните му чувства. Значи, количеството на светлината и на топлината, които човек възприема, показват докъде е дошъл той в развитието си. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 322).



Когато човек мисли хубаво, чувства и действа хубаво, всякога има достатъчно топлина. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 341).



Добрите чувства пък са условие за развиване и поддържане на топлината в човека. Не са ли добри и нормални чувствата на човека, и топлината на тялото му ще бъде оскъдна. Този човек се оплаква, че пръстите на ръцете и краката му постоянно изстиват. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ   - 107).



Никога не затваряйте прозорците на моралните си чувства, за да възприемате топлината от духовния свят. Затворите ли прозорците, от които иде светлината и топлината на живота, вие ще изпаднете в мрачни, песимистични състояния. Тази е причината, поради която хората остаряват. Те преждевременно затварят прозорците си към физическия и към духовния свят и казват: Не се интересуваме вече от живота... Човек трябва да има отворени очи и уши, да възприема светлината и топлината и от физическия, и от духовния свят. (ЗАКОНА НА ДОБРОТО - 322).





НАГОРЕ