Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлината и топлината

ТОПЛИНАТА

Алтернативен линк


ТОПЛИНАТА





Студът и топлината са две сили в Природата. (ПРАВЕДНИЯТ - 39).



Светлината... носи топлина. (МЛАДИЯТ, ВЪЗРАСТНИЯТ, СТАРИЯТ - 161).



Част от слънчевата енергия се тран­сформира в топлина, при температурата, на която нашият организъм расте и се развива. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 244).



Светлината и топлината са тясно свързани. Когато светлината се яви, и топлината дохожда. Под влиянието на тези сили цветята растат, плодовете зреят, водите текат, ветровете духат. Те са причина за движението в света. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 325).



Според нашето схващане, студът - това е малко количество светлина. Топлината винаги показва присъствието на светлина. Там, където има малко светлина, и топлината е малко, защото топлината не е нищо друго, освен първото проявление на светлината като движение, което усещаме с пипане, тъй като с нашето зрение не можем да схванем топлината, като проявление на светлината. (Топлината пак съответства на трептения, само че от друг вид). Топлинните вибрации, като по-слаби, срещат по-голямо съпротивление и затова действат и на шир (поради което отдалечават една от друга частиците на предмета и причиняват разширение на последния), а светлинните вибрации, като по-силни, се разпространяват в средата направо, понеже по-лесно преодоляват препятствията. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА   - 76).



Що е студът? - Енергия, която противодейства на лошите хора в света. Що е топлината? - Енергия, която дава живот на всички добри хора, за да работят. (ПРАВЕДНИЯТ - 39).



Доброто и злото не са нищо друго, освен топлина и студ. Топлината разтопява нещата, а студът ги смразява (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ   - 245).



Щом си някак неразположен, явява се студенина. Отвътре студенината се дължи на излишно електричество, което минава през нервите и ги изсушава. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 341).



Що е топлина? - Топлината е Любовта. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - 48).



Светлината е качество на Мъдростта, а топлината е качество на Любовта, не отделена от последната. Обаче, не тази топлина, която усещате. Вие често пъти усещате неприятните вибрации на топлината. Когато имате опитността на един мистик, да паднете в екстаз, само при такова състояние вие можете да опитате тази вътрешна Божествена топлина - качество на Любовта. Такава топлина може да разтопи и пречисти всичко. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 247).



Топлината е израз, влизането на живота. Топлината - това е най-малкият живот, който влиза във вас. Най-малкото познаване на живота, най-малкото количество на живот, това е топлината. (МЛАДИЯТ, ВЪЗРАСТНИЯТ, СТАРИЯТ - 161).



Дето има живот, там има и топлина. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 132).



Това, което размразява човека и го освобождава от вцепеняване на членовете му, е топлина. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 286).



Като говорим за топлината, ние не разбираме резултата на онова горение, което разтопява елементите, но подразбираме онази естествена, нормална топлина, която подхожда на човека и му дава свобода на движение. Без топлина човек не може да се движи. (ЗАТОВА СЕ РОДИХ - 28).



Под топлина се разбира процес на сгъстяване, на вътрешно съграждане. (КОСМИЧНАТА ОБИЧ - 31).



Учените, които се занимават с процесите на растенето, забелязват, че през пролетта в почвата се развива приятна топлина. Тази топлина се нарича животворен магнетизъм или според индусите - жива прана. Тази топлина се усеща и през месец август. Ако отидете на Витоша през тези месеци, ще усетите, че от растенията лъха една мека, приятна топлина. (МНОЗИНА КАЗВАХА - 23).



Животът започва с топлината. (V МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 27 г. - 58).



Законите на топлината са свързани с магнетизма, който е причина за здравето на човека. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 113).



Магнетизмът дава топлина. Когато в човека липсва магнетичната сила, той няма топлина. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – 68).



Здраве без топлина не съществува. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 266).



Човек трябва да бъде вътрешно топъл, в чувствата си. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 89).



Дето е топлината, там е животът; щом изчезне топлината, смъртта иде. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 188).



И топлинната енергия претърпява ред пречупвания. Ако един ден трансформаторът на слънчевата енергия се развали, животът на Земята ще изчезне. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 244).



Духовният свят е свят на топлината. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 11).





НАГОРЕ