Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Женитбата

ЕДНОБРАЧИЕ

Алтернативен линк


ЕДНОБРАЧИЕ







Когато си слязъл от небето, ти си поел задължение към своята жена да й помогнеш, да я повдигнеш. Пред Господа ти си обещал да се ожениш за тая жена, да й бъдеш верен. (НОВИЯТ ЧОВЕК – 136).



Мъжът трябва да има една жена - това е учението, многоженството не се позволява. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. - 133).



За всеки мъж е определена само една жена. Имаш ли много жени, развратът хлопа на вратата ти. (НОВИЯТ ЧОВЕК -136).



Многоженството е един недъг на човечеството, един голям недъг, който се дължи на отклонение на човешката душа от правилния път. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 549).



Хора, които се женят за една, за втоpa и трета жена, в моите очи са като Антон Праведни, и те няма да придобият никаква мъдрост... Антон Праведният след като издал строга заповед: Всеки, който се улови в прелюбодеяние, да се екзекутира, казал: „Всичко в света можах да победя, но пред очите на красивата жена не можах да устоя и паднах.” (СИЛА И ЖИВОТ - III серия -151, 152).



Аз бих желал да видя един момък или една мома, които да са целомъдрени. Не привидно да са целомъдрени, но принципиално, вътре, в душата си. Аз не говоря за външността на нещата. Който и да е от нас, в себе си трябва да признае тази велика Истина. Ама ще кажете: „Толкова низко да съм паднал! Аз съм като другите хора, аз не виждам своята чернота”. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 233).



Еднобрачие се изисква днес. Една жена или един мъж трябва да имаш, да можеш да се справяш с положението, в което се намираш. (ЦЕННАТА ДУМА - 152).





НАГОРЕ