Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Женитбата

ОТНОШЕНИЯ

Алтернативен линк


ОТНОШЕНИЯ





Днес всеки човек, мъж или жена, търси някой да го разбира, да улесни живота му. (ДА ВИ ДАДЕ - 115).



Животът е съвкупност от отношения. Той е сложна система, основана на закони и взаимоотношения. (НОВАТА МИСЪЛ - 213).



Под думата „отношение” ние имаме пред вид само такива връзки, които повдигат човека. Връзки, които не го повдигат, наричаме забави. Те лесно се късат и развързват. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ- 164).



Много случаи в живота показват, че хората са имали отношения помежду си още от далечното минало. (СЪРАЗМЕРНОСТ В ПРИРОДАТА - 220).



Помни: така, както мислиш, чувстваш и постъпваш, това са отношения, създадени от началото на вечността. Всеки момент вие сте в период на опознаване, но отношенията помежду ви са от далечното начало на Битието. Приемете ли тази философия в себе си, всички спорни въпроси се разрешават изведнъж. (СЪБУЖДАНЕ - 211).



Отношенията на хората се менят. Първоначално отношенията на хората са били груби, сурови. Те са се били, нагрубявали, хапели като животни. С развитието на културата, и отношенията на хората стават по-меки и нежни. (БОЖИЯТ ГЛАС - 136).



Сегашните отношения на хората трябва да се изменят, понеже са неестествени, лъжливи. Позлатени са само отгоре. (ДВИЖЕНИЕ НАГОРЕ - КЛАС НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ - 134).



Те трябва да дойдат до дълбоко, вътрешно разбиране на живота, на отношенията, които съществуват между тях. (ДА ВИ ДАДЕ- 21).



Ако двама души, които имат права мисъл, се съберат на едно място, те имат красиви, правилни отношения. Между тях не се пораждат никакви противоречия. (БОЖИЯТ ГЛАС - 139).



Когато хората мислят право, всякакво различие между тях изчезва. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ- 343).



В широк смисъл на думата, правата мисъл представя най-късото разстояние между две разумни същества. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 3).



Не е въпросът как трябва да се отнасят хората към мен. Важно е как аз трябва да постъпвам, какви трябва да бъдат моите отношения към Бога, към душата ми и към моите ближни... От всекиго се изисква да държи сметка за своите постъпки и отношения, а не за отношенията и постъпките на другите. (ПО БОГА НАПРАВЕНИ - 38).



Кои отношения са правилни? (БОЖИЯТ ГЛАС- 204).



Правилните отношения подразбират отношения на свобода. (БОЖИЯТ ГЛАС- 306).



Свободата подразбира всеки човек да се проявява така, както се подтиква отвътре. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 168).



Човек трябва да бъде свободен в мисълта и в действията си, но тази свобода да носи благо, както за него, така и за ближните му. (КРАДЕЦЪТ И ПАСТИРЪТ - 150).



Искате ли да създадете добри отношения помежду си, вие трябва да изгладите езика си, да употребявате меки думи в говора си... Искате ли да кажете нещо на човека, намерете някоя добра черта в него и говорете за нея. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 131).



Любовта определя правилни отношения между съществата. В Любовта противоречие не съществува. Любовта разрешава въпросите разумно... Ако в даден случай вие съзнавате, че отношенията ми към вас са определени от Бога още от вечността, вие ще ги зачитате. От това зависи вашето щастие. Туй е неизменен закон в Природата. (СЪБУЖДАНЕ - 209).



Коя е причината за разваляне на отношенията между хората? - Егоистичната любов. Те говорят за Любов, за хармонични отношения, а мислят само за себе си, искат всички да ги обичат. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 50).



За да изправите отношенията си, изучавайте законите на Любовта. Тя изправя всички недъзи. (НОВАТА МИСЪЛ - 213).



Разумният човек към всеки човек има различни отношения. (ТРИТЕ РОДОСЛОВИЯ - 257).



Гледай какви са твоите отношения към хората, не мисли за техните отношения към тебе. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 129).



Не е достатъчно само да искате другите хора да бъдат изправни към вас. И вие трябва да бъдете изправни. (ЩЕ ИМ ДАМ ЖИВОТ - 66).



Ще гледате да възстановите една вътрешна хармония между всички, да се нагласите като нотите - всеки на своето място. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ - 1919 г. - 14).



Човек сам чертае пътя и отношенията си към хората... От обходната му зависи уважението, с което се ползва. Каквито са твоите отношения към хората, такива ще бъдат и техните отношения към тебе. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 403).



Къде е пътят на Любовта? - Дето са добрите отношения - отношения на хармония и мелодия, на музика и песен. Искате ли да поставите здрава основа в отношенията си, вие трябва правилно да преценявате онова, което Бог е вложил във всяка човешка душа. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 188).





НАГОРЕ