Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Женитбата

САМИ

Алтернативен линк


САМИ







Самотията е най-голямото нещастие, в което човек може да изпадне. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 101).



Ако не обичаш никого, ти си сам. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 143).



Човек ще мине и през омразата, когато не ще може да търпи никого. Той ще иска да остане сам в света, от никого несмущаван и обезпокояван. Значи, той иска да бъде сам в света, без никакви близки същества. Обаче, изпадне ли в това положение, тогава сам ще разбере ужаса на самотията. За да не изпадне в самотата на живота, човек трябва да търпи, а търпението се придобива при най-големите мъчнотии, несгоди и горчивини. (ЦЕННАТА ДУМА - 117).



Всички страдания в света произлизат от това, че хората искат да живеят сами за себе си. Всякога злото се ражда от това желание да бъдем сами и да станем център на света. (СИЛА И ЖИВОТ - І серия – 18).



Има един закон, в който няма нито похвали, нито укори. Там можеш да бъдеш сам. Но понеже хората не искат да бъдат сами, искат да бъдат двама, те напущат този закон и затова се явяват всички страдания. Ето защо трябва да бъдем доблестни, да изнесем без страх всички страдания. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 470).



Ти сам си дошъл в света и сам трябва да живееш. А сам да живееш, какво значи? - За Бога да живееш сам, значи за всички да живееш, и всички в тебе да живеят. Това значи сам. (СИЛА И ЖИВОТ- V серия - старо издание - 381).



Красотата на живота седи в това, когато онзи, който те обича, идва при тебe. Красотата на живота седи в това и да отидеш при онзи, когото обичаш. В това седи смисълът на живота. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВOTO НЕБЕСНО – изд. „Жануа-98” 1999 г. София - 245).





НАГОРЕ