Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

ПРОШКА

Алтернативен линк


ПРОШКА




БОГ казва: “Прости на човека. Забрави обидите му”. Човешката любов действа обратно. Тя казва: “Дай длъжника си под съд. Не му прощавай. Ако на всички прощаваш, къде ще му излезе краят?” Прости и не мисли за края! В Божията Любов законът е друг. Там даваш едно, вземаш десет. Като следваш този закон, всякога ще печелиш.



“Примирение”, стр. 19; 112



Казано е в Писанието, че когато хората чуят гласа на Господа, ще оживеят. Това оживяване не е физически процес, но психически. Да оживееш, това значи да си готов да простиш на онзи, който ти е направил най-голяма пакост.



“В сила”, стр. 136; 80



“И прости ни дълговете наши, както и ние прощаваме на нашите длъжници!” Значи, у БОГА прощаването е закон. БОГ всякога прощава, Той никога не държи нечисто нещо в Себе Си.



“Нашите длъжници”, стр. 260; 25



Който прощава, той е в състояние да развързва. В естеството на БОГА е да прощава. Достатъчно е да се помоли човек чистосърдечно, за да му прости БОГ всичките дългове. Когато БОГ е простил веднъж, и той трябва да прощава. Това значи да вярва човек в БОГА.



“Вързано и развързано”, стр. 48-49; 76



Казвате: “Не мога да простя на този човек”. Не, прости му, прости заради своето собствено благо. Прости му за себе си, а не за него.



“Да им дам живот”, стр. 246; 134



И прощаването става пак по закона на Любовта. Не можеш да простиш някому, докато не го обичаш, и докато не те обича.



“Правила на разумния живот”, стр. 38; 28



И двата закона ще прилагате: Ще обичате и ще ви обичат. Не мислете, че можете да простите на някого, без да го обичате. Без обич няма прошка.



“Идете в Галилея”, стр. 566; 134



Когато вашият длъжник е беден човек, изпаднал материално и ви моли искрено да му простите, простете дълга му; ако вашият длъжник е богат човек, не му прощавайте, оставете го да си плати. Ако простите дълга на богатия, това не е благодеяние.



“Умовете им”, стр. 211; 47



Трябва да приложим Божествения закон. Щом онзи човек ти простил хилядата лева и други хиляда ти дал и ти трябва да простиш стоте лева и да дадеш други сто лева. То е законът. Няма да дадеш всичките си пари.



“Четирите струни”, стр. 340; 143



Ако сте прощавали, след като напуснете Земята, трябва да си изперете дрехите. Понеже в онзи свят с непрани дрехи не приемат. И ако сте изпълнявали Божия закон на Земята, ако сте прощавали на Земята, като си турите дрехата в тази вода, петно няма да остане.



“Изпитът на Любовта”, стр. 18; 158



Щом прощаваш, кармичната връзка се скъсва. Като не прощаваш и се противиш, връзките на кармата се продължават.



“Посещение на БОГА”, стр. 43; 198



Като прощаваш, добиваш своята Свобода.



“Любов към врага – това е една Школа”, стр. 141; 198



Това стана в едно село в Русенска околия с един евангелски проповедник, но тогава не бил още проповедник. Набил жена си. След това отива на нивата, не може да сее. Тежко му е, ще се пукне, нищо не може да работи. Минава се целия ден, не може да работи. После на другия ден – пак. Какво трябва да прави? Казах му: “Ще се изповядаш, ще се простиш с жена си, ти си паднал пред нейните очи. С изповядването ще се повдигнеш в нейните очи”. После, като направи това, светна, почна да пее, впрегна, отиде на нивата и почна да работи. Закон е това.



“Три правила за ученика”, стр. 189; 206



Желая ви сега да приложите в живота си закона на Любовта като закон на всепрощаване. Правете опити в името на Любовта да простите на всички. Както БОГ прощава греховете на хората, така и те трябва да прощават и своите грехове, и греховете на ближните си. Само така може да се запази великата хармония в живота.



“Правилни връзки”, стр. 30-31; 84






НАГОРЕ