Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Говоренето

ПОВТАРЯНЕ

ГОВОРЕНЕТО
Алтернативен линк


ПОВТАРЯНЕ




Не повтаряйте това, което сте говорили... Колкото и да е хубаво, щом го повторите, то ще изгуби красотата си. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 207)



Няма нищо по-опасно в света от това, човек да се пресити. За пример, ако се говори често върху това, да бъдем религиозни, да се молим на Бога, най-после хората ще кажат: „Дотегна ни да слушаме тези разговори.” (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 Г. - 200)



Една поговорка казва: „Повторението е майка на знанието.” Кога повторението е майка на знанието? Когато е разумно. Ако постоянно търкаш дрехата си с четка, за да я изчистиш, може ли да кажеш, че това постоянство е наместо? Две повторения на едно и също място не трябва да стават. В съзнанието на онзи, който повтаря, винаги трябва да става известна смяна... Казваш: „Истината трябва да се повтаря.” Не, безполезно е да повтаряш една и съща Истина. В съзнанието на онзи, който повтаря Истината, както и на онзи, който слуша, непременно трябва да става известна промяна. Ако съзнанието им не се изменя, колкото и да се повтаря Истината, нищо не се постига. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 304)



Ония, които не пострадаха от бомби, и до днес още се намират под впечатлението на бомбите - от повтарянето на спомените в съзнанието. Това си спомнят, онова си спомнят, живеят с рефлексии. Понякога рефлексиите са по-опасни от първото преживяване... Преповтарянето на впечатленията от ужасите, действат лошо върху психиката. Трябва да се освободите от повтаряне на страшните преживявания. Не ходи да гледаш неща, които събуждат стари спомени и впечатления от ужасите в живота. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - II том - 126)



Мнозина се връщат назад и се запитват за миналото си. Няма защо да се занимавате с миналото си. Какъв си бил в миналото, не е важно; какъв си сега, това е важно. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - II том - 126)



Има говорители, които обичат да говорят много и да повтарят едно нещо по няколко пъти. Какво трябва да правите в такъв случай? Или ще му кажете да мълчи, или ще излезете навън, няма да го слушате. За предпочитане е мислено да му кажете да престане да говори. Ако говорителят е умен човек, ще възприеме мисълта ви и ще спре. Ако не е умен, ще продължава да говори. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 358)



Всяко нещо, което човек повтаря на думи, без да го прилага, води към отвращение... Кажете ли нещо добро, приложете го. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 48)





НАГОРЕ