Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Сродни души

Душата

Алтернативен линк


ДУШАТА




      Духовният свят има връзка с физическия: Едновременно човек съществува духовно и физически. Тези два елемента съществуват в него едновременно; между едното и другото същество има едно връзка, която ги съединява и управлява. Тази връзка е душата, която е полудуховна и полуматериална. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 137).





Под думата „Физическа материя”, разбирам света на формите, необходим за проявата на битието на нещата; под думата „духовен свят” разбирам онези сили, които работят за създаването на тези форми; под душа пък разбирам условията, които подготвят съграждането на тези форми. Следователно, без форми животът не може да се прояви. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 137).



Под думата „себе” аз разбирам Божествената човешка душа. (СИЛА И ЖИВОТ – ІV серия - изд. 1922 г. София - 275).





Душата, това е подсъзнателният живот... Подсъзнанието на нашата душа носи всичко от миналото. (СИЛА И ЖИВОТ – ІV серия - изд. 1922 г. София - 279).



Всяка душа трябва да има тяло в света, за да се прояви като индивид, като единица. Трябва да има тяло, за да я посети Господ. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 137).



Без плът и кръв, като облекло на душата, последната не може да се развива, не може да се прояви. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - изд. 1942 г. София - 139).



За да се роди нещо трябва да се съединят два полюса. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София – 123).



В тези два полюса започва да действа Божествения принцип и да се проявява Бог. (СИЛА И ЖИВОТ - ІV серия изд. 1922 г. София - 288).



За да се роди душата, Любовта и Мъдростта се съединяват и образуват едно цяло... Ако извадите Любовта и Мъдростта от душата, тя ще се разпадне. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 123, 124).



Тя обхваща целия бял дроб, но обитава под лъжичката. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 23.07.1993 г.).



Душата се проявява на Земята чрез човека. Тя е съд, чрез който животът се проявява. Първо слиза душата, а след нея - животът. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 124).



Човешката душа е една монада, но на Земята няма такива везни, които могат да я претеглят. Тя има мощна, огромна Сила. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН – 7.10.1989 г.).



Душата е човекът, който се проявява в духовния свят, между ангелите. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 146).





Душа и дух - те са два клона на едно и също дърво. Душата носи това, което излиза от Любовта, а духът - това, което излиза от Мъдростта. Любовта създава един свят, а Мъдростта - друг. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО – изд. 1940 г. София - 124).



Душата е пълна с добрини и радост. ... Благостта се проявява само чрез човека, в когото душата е изявена. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО – изд. 1940 г. София - 124).



Всички положителни неща, всички добродетели са облекло за човешката душа. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 308).



Възвишените мисли и чувства не се нищо друго, освен прояви на човешката душа. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София – 87).Стр. 6/14





Всеки човек трябва да отвори своята душа, за да види света какво има там... Да отвори извора си и да покаже какво има. (СИЛА И ЖИВОТ ІІ том - изд. 2006 г. София - 110). Кое е отличителното качество на душата? - младостта. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 126).







Задачата на човека е да развива и разширява своята душа... Колкото повече се разширява съзнанието, толкова повече се обогатява и душата с опитности. Човешкият ум със своите мисли и човешкото сърце със своите чувства идват като помощници на човешкото съзнание, да го разширят и развият. (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - изд. 1928 г. София - 68).



Подсъзнанието - това е душата, съзнанието - това е сърцето, самосъзнанието - това е умът, свръхсъзнанието, - това е човешкият дух... Човешкия дух, човешката душа, трябва да бъдат обединени, за да намерят истинския път на своето развитие. (СИЛА И ЖИВОТА ІV серия – изд. 1922 г. София - 291).





Всеки ден човек трябва да има една малка придобивка към своето съзнание. (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - изд. 1928 г. София - 68). В душата се складирани опитностите на миналото, а сега се складират тия на настоящето. (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - изд. 1928 г. София - 681).



Човек носи големи опитности и знания, които е складирал в душата и духът си за вечни времена. (ДЕЛАТА БОЖИИ - изд. 1940 г. София - 7).



Душата на всички хора трябва да се изпълни с възвишени и благородни стремежи да служите на ближния си, на цялото човечество. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 37).



Ако Истината е в душата ви, тя ще ви направи свободни. Ако Истината е в душата ви, ще имате широк замах в действията си и ще дадете свобода на себе си и на окръжаващите. (ДВАТА ПЪТЯ - изд. 1934 г. - София -100).



Силата на човешката душа седи във възприемането на любовта. Когато човек възприеме правилно любовта, в душата му настава мир, радост и веселие, и всички противоречия в живото му изчезват. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - изд. 1939 г. София - 356).



Искате ли да бъдете добри, разумни, здрави и красиви, обичайте всички хора. Това е капиталът на човешката душа (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 326).



Защо трябва да обичаме? Да придобиете онова, което нямата и да усилите онова, което имате. От различните хора ще черпите различни неща. Като обичате някои хора, вие ще станете поздрави, отколкото сте били; от любовта си към други, ще увеличите добротата си; от любовта си към трети, ще увеличите разумността си. И най-после, от любовта си към четвърта категория хора ще светите, красотата ви ще се увеличи, ще станете подобни на ангелите. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ – изд. 1940 г. София – 326).



Тялото, сърцето и умът са сили дадени на човешката душа, които тя трябва да завладее по Божествен начин. Тялото ти никога не трябва да ти става господар, а да ти е слуга; на сърцето си никога не трябва да позволяваш да ти стане господар; същото се отнася и до ума. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. 2006 г. София - 63).

Стр. 7/14





Всичко, което човешката душа желае, е възможно и постижимо, но време се изисква за това. За всяко нещо има определено време. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 67).



Корените на знанието се крият в душата на човека... Когато човек се пробуди за своя душевен живот, тогава иде истинското знание, истинската мощ и гениалност. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - изд. 1938 г. София - 212).



Душата ви от нищо не трябва да се смущава. (СИЛА И ЖИВОТ ІІ том - изд. 2006 г София -65).





НАГОРЕ