Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

ПОСТ

Алтернативен линк


ПОСТ




Някои мислят, че вегетарианецът трябва да пости. Това е криво разбиране. Постът е за болни, за грешни хора, а не за здрави и праведни. Само болният човек се лекува чрез пост. Здравият трябва да яде, без да преяжда.



“Функции на човешкия организъм”, стр. 307; 82



Дойде ли до това положение, да изгуби половината от теглото си, човек е осъден вече на смърт. Такъв е законът на поста.



“Защо плачеш и кого търсиш?”, стр. 243; 140



Постът е необходим само в болезнено състояние. И в духовния свят, когато наложим пост някому, подразбира се, че той е болен и неговият организъм трябва да си почине. Това е един вътрешен закон. А щом човек е здрав и сърцето му може да възиграе, ще кажем: “Ще ядеш и ще славиш БОГА”.



“Пак ще ви видя”, стр. 42; 14



Законът за постенето е закон за почивката.



“Сгъстяване, разредяване и разширяване”, стр. 127; 164



Ако постиш, трябва да спазваш законите на поста. Да постиш, не значи да гладуваш и да се мъчиш. Ако си гладен, не пости. Само ситият може да пости. Като се нахрани веднъж, храната да му държи топло цели 40 деня.



“Сеятелят”, стр. 61; 11



Постът трябва да става не всякога. Когато човек иска да пречисти своя организъм или има хронически болести, които с нищо не се церят, един дълъг пост може да употребиш за лекуване. Постът е за две неща: да се усили твоята воля, да се усилят твоите чувства и да се избавим от ония ненужните вещества.



“Ново сърце”, стр. 465; 140






НАГОРЕ