Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Любов и Обич

ЧОВЕКЪТ НА ЛЮБОВТА

Алтернативен линк


ЧОВЕКЪТ НА ЛЮБОВТА
















Човекът на любовта е доволен от всичко. Той е вечно млад, той никога не боледува. Дали е богат или сиромах, учен или прост, той е доволен от положението си. В него има вечен стремеж към красивото и великото в света, което постоянно го насърчава. Той знае, че ако днес е невежа, утре ще стане учен. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 58).



Човекът на любовта има творчески дух. Той е винаги радостен и готов за подвизи. Няма мъчнотия, която той да не може да преодолее. Човекът на любовта се отличава със здраве и красота: очи, уста, нос - всичко в него е красиво; движеният му са хармонични и пластични. Дето мине, всички се обръщат да го гледат. От него лъха свежест и аромат. (ЗА СЪДБА ДОЙДОХ – 7 лекция – 20)



Силата на човека е в любовта. За да бъде силен човек трябва да е доволен външно и вътрешно. Вътрешното недоволство прави човека нещастен. Щом е недоволен, той прекъсва връзката си с любовта. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 58)



Нека остане в ума ви една мисъл, която да ви ползва. Пътят на Божията Любов е пълен със светлина. Поставете любовта в действие и имайте готовност да бъдете послушни. Никога не изменяйте решенията на Любовта. И при най-малкото подтикване от нейна страна, не се колебайте. Не се отказвайте и от най-малките микроскопически услуги, които Любовта изисква. В най-малкото е Божественото. Ако вие зачитате Любовта, тя ще извърши чудеса за вас. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - изд. ИК „Жануа-98” София 1999 г. - 529)



Когато у човека изчезнат всякакви смущения, всякакви болести, страдания, сиромашия, нещастия, това показва, че любовта го е посетила. Този човек е дошъл вече до любовта. Като дойде любовта, човек непременно ще я почувства. Като мине токът на любовта през човека, в него няма да остане нищо болезнено. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО БОЖИЕ - 99)



Кое е отличителното качество на любещия човек? - Той мисли първо за другите, а после за себе си... Да мислиш първо за другите, това значи да мислиш първо за Бога. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ – изд. – 1934 г. - София - 97)



Оня, на когото любовта говори, е приет от всички хора... Като проявява любовта, има отношение към хората и всички го разбират. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – І том старо издание - 70)



Любовта на човека към хората регулира неговия стомах; любовта му към ангелите, регулират дишането му, а любовта към Бога регулира главния мозък, т. е. нервната му система... Оплакваш ли се, че те боли глава - любовта ти към Бога е неправилна. Болят те гърдите -любовта ти към ангелите е неправилна. Боли те стомахът - любовта ти към хората е неправилна. Ако ръцете и краката те болят, това показва, че в любовта ти към растенията има нещо неправилно. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - изд. 1948 г. София - 335)



Днес новите условия на живота изискват образци. Всички трябва да бъдете образци на Любовта. Обаче, Любовта без Мъдростта, и Мъдростта без Любовта не съществуват. Те са неразривно свързани. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 60)





Аз мога да любя, добър да стана;




аз мога да обичам, силен да стана.




Любовта и Обичта ще ме научат




на Бога слуга да стана.




75](ПЕСЕН ОТ УЧИТЕЛЯ)






С любовта и в палат да влезеш, и в изба да се скриеш, ти си в рая. Щом любиш, ти си в рая. Раят е място на любовта. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 275)





НАГОРЕ