Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Любов и Обич

ЛЮБОВТА

Алтернативен линк


ЛЮБОВТА


















Любовта е една велика проява на Разумния живот. Винаги трябва да знаете, че Любовта е най-великото, най-разумното нещо. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 126)



Любовта е наука за живота. Всеки един трябва да се занимае с Любовта, ако иска да придобие живота. (НАУКА ЗА ЖИВОТА - 8)



Какво означава тази дума? Тя подразбира известна енергия, която е излязла от Бога и е влязла вътре в нас... Важно е при любовта човек да придобие един вътрешен импулс - това е Божественото в любовта... Дългият живот на Земята зависи от любовта. Любовта е подбудителната причина. (ПЪТНА ЗАЗОРЯВАНЕ – 103)



Най-простото определение на Любовта е: туй, което дава светлина на ума ти. Любов е това; което дава топлина на сърцето ти, Любов е това; което дава храна на душата ти, Любов е това; което дава свобода на духа ти, Любов е това. (ПРОЯВЛЕНИЕ - изд. 1998 г. София - 67)



В Природата съществуват два принципа. Този, първият принцип, който създаде света, той е мъжкият принцип. Вторият принцип е, който съгради света и го устрои. Той е женският принцип в света. В света ние говорим за любовта. Но любовта не е първият принцип в света. Първият принцип, това е мъдростта, това е знанието, която е създала света. Любовта сега урежда този свят. Ние говорим за Любовта, тя урежда света. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - изд. 1999 г. София - 404)



Какво представя любовта? - Строителната сила на живота и в целокупната Природа. Когато любовта престане да строи, иде смъртта. Когато любовта престане да строи в човека, той умира. Който иска да живее, трябва да даде място на любовта в себе си, да се прояви тя като строителен процес. (ВЕЧНОТО БЛАГО - изд. София - 171)



Сцеплението на материята зависи само от любовта, която съществува между нейните частици и ги кара да се привличат. Хармонията на световете зависи от любовта, която ги привлича и чрез която те се движат и се въртят. (СИЛА И ЖИВОТ IV серия - изд. 1922 г. София - 274)



Когато срещнем някой здрав човек, това показва, че той има живот в себе си, т. е. любовта непрекъснато е минавала и продължава да минава през него, вследствие на което е образувала връзка между отделните части. Следователно, който е здрав, който мисли, чувства и постъпва добре, той има в себе си тази вътрешна връзка - любовта. Тази връзка е процес на Духа. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 1932 г. София - 224)



Любовта трябва да се изучава като жива сила, която работи, а не като едно приятно чувство, не като един приятен стремеж. Не. Когато тази любов почне да идва, вие ще почувствате във вашето съзнание, дълбоко във вашето битие, една малка светлинка, тя ще почне да се развива, да става все по-голяма и по-голяма, обемът ще се увеличи, ще обхване мозъка ви, сърцето ви, след което вие ще почнете да ходите в светлина. Във вас ще се яви едно разширение като че сте господари на целия свят. И каквито и мъчнотии да ви се явят, за вас ще бъдат нищо. (БРАТЯ И СЕСТРИ НА ХРИСТА - изд. 1998 г. София - беседа - Аз ще го възкреся)



Любовта е вечното благо. Тя постоянно Приижда в човека. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І т. - 167)



Какво значи да любиш? Най-първо да любиш, трябва да знаеш как да ядеш. Да любиш, трябва да знаеш как да пиеш вода. Да любиш, значи да знаеш как да слушаш, да знаеш как да гледаш, да ухаеш. Да любиш, трябва да знаеш как да работиш; да любиш, трябва да знаеш как да ходиш... Всички тия сетива трябва да се впрегнат и те да разбират любовта. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – І том - 210)



Докато се храним с любовта, ние живеем. Щом престанем да се храним с любовта, ние умираме. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 113)



Любовта, това е първият подтик на Битието, на живота. Божественият импулс. То е най-хубавото нещо... Този подтик като дойде, човек всичко може да направи. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС – 526)



Да обичаш някого, ти подразбираш да го прегърнеш. Не, любовта е онзи подтик. Ако твоята воля няма подтик на любовта, тя не е силна. Ако твоето сърце няма подтика на любовта, чувствата ви не са правилни. Ако твоят ум няма подтикът на любовта, мисълта ти не е правилна. Следователно, в мисълта, във волята и в сърцето трябва да има подтика на любовта. (ПЪРВИЯТ МОМЕНТ НА ЛЮБОВТА - 182)



От Божествено гледище, ако искаш да любиш, това показва, че ти липсва нещо; и ако искаш да те любят, пак ти Липсва Нещо. (ТРИТЕ ЖИВОТА -176)



Какво значи да бъдеш носител на любовта? Да обичаш и да те обичат. Разумност се иска от онзи, който обича, както и от онзи, когото обичат. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 43)



Да любиш, това значи, да даваш на другите от благото, което имаш. Това е най-простото определение на любовта. (СМЕНИ В ПРИРОДАТА - изд. 1938 г. София - 24)



Любовта прямо в материалния свят не може да действа; тя ще действа там чрез доброто. Та на Земята, във физическия свят, можете да действате само чрез доброто. Чрез любовта не можете да действате. Вземете и прегърнете когото и да е, целунете го, и вие ще си намерите беля на главата. Вие казвате: „Аз го прегърнах.” С целувки не става. Като го прегърнеш, ще му дадеш един кат най-хубави дрехи или наниз, или някой часовник или някоя хубава книга. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - І част - изд. 1995 г. - 37)



Любовта иска дела, а не думи. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 169)



Любовта подразбира работа за ближния. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - старо издание - 47)



При Любовта ти предстои най-голямата работа. Там ще бъдеш слуга. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 159)



Защо хората се излъгват в любовта си? Защото не са готови за нея. Любовта изисква служене. Следователно, ако обикнеш някого, трябва да му служиш. Ако обикнат тебе, ще ти служат. (НОВО РАЗБИРАНЕ - 56)



За да познаеш любовта си към някого, виж каква жертва можеш да направиш заради него. Любовта ти трябва да бъде абсолютно безкористна. Даже онзи, когото обичаш, да не подозира, че го обичаш. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША -  I том - 159)



В Любовта всякога има това качество: да подигнеш онзи, когото любиш. Онзи, който те люби, онзи, у когото има истинска любов, едно от качествата и е да те подигне. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. печ.”Фотинов” София - 6)



Любовта примирява всички противоречия. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 182)



Двама души се карат за една къща. Ако се обичат, и двамата могат да живеят заедно... Когато човек има любов, и в една стая да живее, ще бъде широко. (СЪБУЖДАНЕ - 279)



Казват, че Любовта не вижда по-грешките на хората. Ще излезе, че Любовта е сляпа. Не, Любовта има много очи, тя всичко вижда, но никого не съди. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 43)



Когато обичаш някого, обичаш всичко, което той обича. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ – І том - 89)



Някой одумва приятеля си и казва: Аз правя това от любов към него, да се изправи. Не, по този начин Любовта не постъпва. Тя не вижда злото. За нея всичко е красиво. Грях за нея не съществува. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА - 104)



Дето е свободата, там е любовта. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 104)



За да задържите в себе си любовта, пазете свещено правилото: Да обичате, без да очаквате да ви обичат. (СВЕТОТО МЯСТО - 130)



Дето иде Любовта, подобрява всичко... Любовта, като те зърне в ада, адът не е ад. Адът се превръща в рай... Там, дето Любовта влиза, всичко става рай... Любовта носи най-хубавото. (ПРАВ ПЪТ - 21)



Щом разбира любовта, той знае, че в любовта на един човек може да намери любовта на мнозинството. И тогава, ако един човек обича някого, той не търси любовта на другите хора. Когато казваме, че човек трябва да се задоволи от любовта на един човек само, имаме пред вид истинската любов. Когато любовта между двама души не се проявява правилно, те непременно ще търсят любовта на друг някой. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 93)



Помнете, че най-тънкият косъм в света, с който хората са свързани, е любовта. Няма по-тънък конец, но и най-силният е той. Никакво дебело въже в света не може да се сравни с онзи тънък косъм, с който Бог свързва човешките души. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - 146)



Щом човек обича някого, винаги ще го обича, тази любов не може да престане; може да отслабне, наглед може да се изгуби, но само, когато човек заспива, т. е. потъне в други работи. После, когато се събуди, любовта пак се проявява. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том. - 144)



Единствента сила, която може да изправи човешкия живот, е любовта. Приложете любовта и животът ви сам по себе си ще се изправи. За коя любов? За която вие сте готови. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 250)



Щом живееш в закона на любовта, ти излизаш от закона на кармата. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I т. - 103)



Любовта не признава никаква народност. Любовта не признава никаква религия. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. – „Фотинов” София -173)



Любовта е единствената, която желае доброто на всички хора. (НОВОТО НАЧАЛО - 296)



Силните хора ще пуснат всичката топлина и светлина на любовта, за да просветят цялото човечество. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 57).





НАГОРЕ