Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Как да бъдем добри

ПРИДОБИВКИ

Алтернативен линк


ПРИДОБИВКИ







Искате ли да постигнете нещо, проявете доброто в себе си и знайте, че никаква сила в света не е в състояние да ви попречи за правене на доброто. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 23).



За да живееш добре, трябва да се заобиколиш с добра среда. А добро среда ще си създадеш само чрез правене на добро. Не правиш ли добро, не очаквай никакъв добър живот и никакво щастие, никой не се интересува от теб. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША -·І том - изд. 1999 г. София -·172).



Само по закона на доброто, може да бъдеш щастлив. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том -·96).



И най-малкото проявено добро в тебе е в сила да ти донесе повече блага, отколкото най-голямото знание. (СЕЯТЕЛЯТ·- 160).



Доброто никога не пропада. Няма случай в историята на човечеството, дето доброто да не се е върнало при оня, който го е направил, и то с лихвите. (НОВИЯ СВЕТИЛНИК·- 252).



Важно е, че докато си в кръга на Битието, ти можеш да станеш силен, ако правиш добро. Едно добро дело представя една допирна точка до великия Божествен кръг. Чрез тази точка, именно, ще мине Божествената енергия и ще те повдигне. (КОЙТО ДОЙДЕ ПРИ МЕНЕ·- 162).



Да прави човек добро, това е от значение първо за самия него, а после за другите. Когато правите добро, Божественото око, т. е. Висшето съзнание в Космоса наблюдава, помага ви и се радва, че се поддавате на импулса, който доброто произвежда във вас. Вие възприемате тази радост и се чувствате мощни в приложение на доброто. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО·- 24).



Доброто, което мислиш, то се връща при тебе. Твоите собствени мисли се връщат. Като иде при Бога една добра мисъл, Господ й туря лихвите. Понеже една твоя добра мисъл, като иде до Господа, повлиява на хиляда души и като иде при Господа, половината от придобивките на хилядата души, половината от туй добро е за тебе. Онези хора приемат своето добро, а Той ти праща твоето добро с придобивките. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ·- 339).



От гледище на окултната наука всички хора, на които човек е правил добро в минали съществувания, ще го намерят и ще му направят услуга, и от друга страна, човек ще отиде при онези, на които дължи от миналото, за да ги повдигне. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - ІІІ том - 139).



Добрите и прави постъпки развиват сърцето и човек става силен. Добрите постъпки имат отношение първо към самия човек, а после към другите. От благото на своите добри постъпки се ползува първо онзи, който ги прави, а после неговите ближни и окръжаващи. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 186).



Едно трябва да знаете: няма по-здравословни условия за човека от правене на добро. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 24).



От доброто, което човек прави, се определят неговите дарби, както и здравословното и материалното му състояние. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 25).



Ако не прави добро, а работи върху себе си, човек пак придобива знания, но често губи от придобивките си. Днес спечели нещо, на другия ден изгуби част от спечеленото; днес се натъкне на доброто, на другия ден - на злото. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 25).



Искаш хората да имат добро мнение за тебе. Това е в зависимост от доброто, което си им направил. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 198).



Ти търсиш слава от хората. Обаче, те ще те славят и уважават дотолкова, доколкото можеш да им направиш някакво добро. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 198).



Ако направите някакво добро по човешки, всеки ще каже: Имал повече, дал и на другите. Ако направите едно добро по Божествен начин, всеки ще каже: Благодарение на този човек, че е изпълнил Божията воля. Да бъде благословено името Божие! От Божественото добро, всички се радват; от човешкото - само един се радва и то временно, за момента само. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 62).



В свободното си време да направиш една добра постъпка, добрите последствия, на която ще видите. Тя произвежда цял преврат във вътрешния живот; материалните условия ще се подобрят и ще ви бъде много по-добре, отколкото по-рано. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 83).



Един абсолютен закон гласи: Който прави добро, благославя се; който прави зло, губи. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 167).



Ако някой ви направи добро, кажете му: „Благодаря за доброто, което ми направи и аз ще ти отговоря със същото.” (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 282).



Този пък, на когото си направил добро, той сам трябва да изрази любовта си спрямо тебе. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 248).





НАГОРЕ