Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

ВЪЗПИТАНИЕТО

Алтернативен линк


ВЪЗПИТАНИЕТО




Ще опитате Божествената Мъдрост, ще опитате Божествената Любов, ще опитате най-после и Божествената Истина върху онзи ученик, когото БОГ ви е дал като ваше дете. Чрез него БОГ ви изпитва. Ако имаш една Добродетел, тя е ваше дете. И по отношение на нея ще приложите същия закон.

“Съвместими отношения”, стр. 77-78; 36



Ако искате да прогресирате, започнете със закона на своето самовъзпитание, самообработване.

“Изпълнение Волята”, стр. 243; 119



Вие трябва да изучавате буквите като методи за самовъзпитание. Човек не може да се самовъзпита изведнъж. Той трябва да спре вниманието си върху най-силната си добродетел и около нея да централизира всички останали.

“Възпитание на удовете”, стр. 346; 65



За да бъде възкресението непреривен процес, човек никога не трябва да греши. Ако греши, той пак ще се върне назад. В този смисъл, възкресението подразбира закон за възпитанието на душите, правилно да разбират и прилагат Божествените закони.

“Остани с нас”, стр. 171; 62



Майката и бащата оставят детето вкъщи да играе, да скача, а те излизат на разходка. В стаята, дето детето играе, има един долап, пълен със сладка, но добре затворен, да не може лесно да се отваря. На една от стените на стаята бащата закача една пръчица. Като излизат, бащата казва на детето: “Ще те оставим да играеш свободно, но да не пипаш в долапа. Бутнеш ли без позволение, ще знаеш, че пръчицата ще играе по гърба ти”. Докато детето е малко, от 1 до 7 годишна възраст, те прилагат върху него закона на единицата, т.е. пръчицата. От 7 до 14 годишна възраст, те прилагат друг закон. От 14 до 21 годишна възраст прилагат трети закон. Когато бащата остарее, синът му отговаря със същото. И той затваря долапите от баща си и му казва, че няма право да бута без позволение. Сега бащата опитва закона върху себе си. Защо? Защото законите, които родителите създават, трябва да бъдат еднакви – и за децата, и за тях. Те нямат право да поставят децата си на изкушения и след това да ги наказват. Стаята, в която децата играят, трябва да бъде съвършено празна, без никакви долапи пълни с изкушения. Иначе, какъвто закон създават, след време те сами ще го опитат върху гърба си.

“Значение на числата”, стр. 307; 85



Всеки един знае колко трябва да носи. Всеки един човек знае колко трябва да яде.

“След това”, стр. 168; 96



Всички разумни хора, всички хора с благородни чувства и със силна воля, аз наричам хора, които могат да оправят своя свят. Това е закон, според който бъдещото общество може да се преустрои.

“Наклали огън”, стр. 309; 96



Слабите трябва да се насърчават. Това е в реда на нещата. Питам: ако силните се насърчават, на място ли е това? Същият закон се отнася и до самия човек: слабия в себе си насърчавай, а силния – възпитавай.

“С притчи”, стр. 111; 107



Аз мога да продължа живота на всеки човек, но има друг един по-важен закон, а именно, че трябва да го науча първо да живее добре.

“Живот, светлина и свобода”, стр. 22; 97



Щастието на човека се определя от неговия ум. То върви по мъжка линия. Нещастието върви по женска линия. Щом има ум, всеки може да бъде щастлив. Само едно условие е важно: да има предвид щастието и на другите хора. Ако мислиш само за своето щастие, никога няма да бъдеш щастлив. Дръж в ума си едновременно мисълта за своето щастие, както и за щастието на другите хора. Това ще усили ума ти. Търси своето право, но едновременно търси и правото на другите. Само така ще бъдеш силен. Това е закон за самоусъвършенстване.

“Сенки на Битието”, стр. 233-234; 104



Не бъркай в кацата с мед без позволение... Изкуство е доброволно да се откажеш от това, което ти е приятно.

“Забраненият плод”, стр. 314; 110



Като изучавате законите на възпитанието, ще видите, че човек не може да предаде на другите това, което той няма в себе си. Колкото и да желаете да възпитате едно дете, не можете да постигнете нищо, ако сами не сте възпитани.

“По-горни от тях”, стр. 294; 80



За Господа не може да се работи по старите начини, със старите разбирания. Законът е: Никога не можеш да предадеш на хората една мисъл, едно чувство, ако ти сам не го чувстваш. То и за тебе, и за другите ще бъде неразбрано.

“Качества на Любовта”, стр. 186-187; 158



За да възпитате другиго, първо трябва да възпитате себе си. Лош ли си, всички наоколо ти са лоши.

“Учителите”, стр. 107; 2



Не трябва да се бориш нито със себе си, нито със своите близки. По същия закон трябва да се стремим да познаем и тях.

“Познай себе си”, стр. 23; 27



Единственото същество, което може да изправи живота си, той е самият човек.

“В Името на БОГА!”, стр. 410; 145



Когато детето греши, очите на майката трябва да бъдат отворени; когато не греши, очите на майката трябва да бъдат затворени. Тук законът е обратен. Ако очите на майката са отворени при даровитите деца, тя ще започне да ги хвали и ще ги развали.

“Доброто и светлината”, стр. 266-267; 146



Някой ангел е пратен при някой грешен човек. Той греши, онзи помага. Човекът не слуша. Най-после ангелът употребява един метод, втори, трети, четвърти. С години работи. Ангелът се намира в трудно положение – мъчно се изправя човек. Влече го тоя грешник, пък той е свързан, не може да го напусне. Ако го напусне, трябва да се върне на Небето, да каже: “Тази работа не можах да я свърша”. Невидимият свят ще прецени, че той е един от слабите ангели. Ако не може да се справи с един грешен човек, той е от слабите ангели. Същият закон е и с вас. Ако сега вие не може да се справите със сегашния живот, какво понятие ще има Небето за вас?

“Киселина, основа, сол”, стр. 200; 130



Няма по-опасно нещо от това, да ти услужват хората. Сам ще си услужваш, сам ще задоволиш изискванията си. Така ще пестиш времето си.

“Законът на ограничението и законът на свободата”, стр. 115; 117



Боят, то е един психологически резултат. Той има чисто педаго¬гическо възпитание... Ще го проведеш разумно. Ще внесеш нещо разумно. Всеки удар трябва да носи живот.

“Усилни времена”, стр. 399; 120



Писанието казва: “Мойсеевият закон е до Христа, а пък Христовият закон на Любовта е вечен закон за възпитание”.

“Върховният авторитет”, стр. 426; 119



При децата да започнеш с Мойсеевия закон е право, но не само с Мойсеевия. Най-първо трябва да започнем с Христовия закон, после да влезем в Мойсеевия закон, и пак с Христовия.

“Методи на самовъзпитание”, стр. 51; 137



Всяка майка, като зачене един син, трябва да му заповядва да обича жените и да им отдаде тяхното право.

“Лотовата жена”, стр. 327; 140



Човек всякога е недоволен от две неща: когато много има и когато малко има. От многото е недоволен, понеже всякога трябва да го носи. Такъв е законът в Природата. Туй, което придобиеш, ти сам трябва да го носиш. Другите не могат да го носят.

“Самовъзпитание”, стр. 548; 149



Ако придобиете естествено държане на тялото си и ръцете, всякога ще взимат правилно положение. Само по този начин вие ще можете да управлявате движенията на тялото си. Ако религиозните хора не разбират тия закони, от техния живот се изгубва всякакво благородство, всякаква топлина и влага.

“Теория и практика”, стр. 125; 36



За да има една правилна стойка, вие не може да си представите какви усилия е вложила Природата, за да научи човек прав да стои. Някои седите със свити рамене, някои не знаете да седите. Според както седиш, такъв е и животът, който ще проявиш.

“Даване, вземане и прилагане”, стр. 461; 154



Някой може да направи един опит. Вземете гореща вода, вземете първо вода, която е стоплена на един градус над нулата и капнете една капка на ръката. После капнете вода, стоплена на 2, на 3, 4, на 5, 6, 7, 8, 9, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 градуса, да видите колко ще издържите, да дойдете до едно положение, дето да ви е приятно. Най-първо вие не сте свикнали с топлината. Ако турите 45, 50, 60 градуса, ще ви опари. Ако турите топла вода на краката, ако направите 10, 20 опита, ще започнете да издържате топлината и при 90 градуса може да издържате, дори да ви бъде приятно топло. Организмът ще започне да се приспособява. Същият закон е и за обидата. Обидата (е като) топла вода. Има една обида топла, има една обида студена. Сега може да опитате от 2-3 градуса до 90 градуса. И действително, човек може да дойде до едно положение, дето може да издържа.

“Един опит”, стр. 294-295; 154



Ако сам не разбираш и не оценяваш своя ум, никой друг не може да го оцени; ако ти сам не оценяваш своето сърце, никой друг не може да го оцени; и ако ти сам не оценяваш своето тяло, никой друг не може да го оцени.

“Слава във Вишних БОГУ”, стр. 347; 162



Храна, която носи светлина, храна, която носи топлина и която носи сила, тази храна е здравословна. Тогава може да си подмладиш тялото, както искаш. По същия закон ти не може да създадеш едно хубаво чело, ако нямаш светлина в ума си, ти не може да създадеш един хубав нос в долната част, ако нямаш топлина и не можеш да създадеш един подбрадник отдолу, ако нямаш сила.

“Самовъзпитание и самообразование”, стр. 128; 174



Ония актове, които не са подписани от душата, нямат стойност. Затова всякога ние трябва да даваме възможност, душата ни да се проявява в нас, да се прояви в ума, в сърцето и в тялото. Този е законът на възпитанието.

“Същественото”, стр. 141; 178



Човек, който не знае как да се отнася добре със своето тяло, със своите ръце, със своите крака, със своите очи, със своя нос, със своята уста, със своите гърди, със своя стомах, и хората не могат да имат уважение към него.

“С благодат и Истина”, стр. 259; 184



Животът на Земята седи в това, да възпитаваме своите мисли, своите чувства и своите постъпки.

“Аз ще оздравея”, стр. 142; 151



Мързелът се ражда във водата, а сприхавостта се ражда при сушата. Тогава има един закон: Ще научиш мързеливия да работи. Ще му отнемеш това, което има. Ако има мързеливци и ако аз ги възпитавам, ето какво щях да направя: никак вода няма да им нося.

“Четиритях точки”, стр. 271; 151



Горещината на едно чувство може да го намалите с един, с два, с три, четири, пет, шест градуса. Следователно ще намалите трептенията на това чувство, докато започнат да хармонират с усещанията, които имаме сега.

“Хигиена на сетивата”, стр. 221; 144



Един възпитан ум, едно възпитано сърце, една възпитана воля – това е завършен процес на едно възпитание, което трябва да почива на един закон.

“Концентриране на човешкия ум”, стр. 233-234; 144



Казвам: законът е всеки ден да се освобождавате от своята инертност. Увеличавайте с една стотна от секундата бързината си. То е доста голям прогрес.

“Инертност и движение”, стр. 275; 178



Мъжът да зачита Божественото в жената и жената да зачита Божественото в мъжа. Мъжът и жената да зачитат Божественото в децата. То е бъдещият закон за възпитание.

“Настанало е Царството Божие”, стр. 79; 170



Като работите за възпитанието на децата, ще прилагате метода на изобилието и щедростта. Тоя закон е приложим и при самовъзпитанието.

“Сянка и реалност”, стр. 213; 193



Хората приемат нещата по два начина: чрез закона и чрез Любовта. Законът е принудителен начин – той е за децата. Като стане човек възрастен, законът трябва да отстъпи на Любовта. Това, което стеснява и ограничава човека, е законът. Той го ограничава и в разбирането, и в прилагането. Дето е законът, там е насилието и злото.

“Безопасният път”, стр. 155; 190



Децата трябва да се учат на природосъобразен живот. Има закон, че каквото работим отвън, това се съгражда и отвътре; нека това се приложи в педагогиката.

“Възпитание на детето”, стр. 282; 199






НАГОРЕ