Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Близост между хората

ДРУЖБА

Близост между хората
Алтернативен линк


ДРУЖБА




Ученикът трябва да дружи с ония, които са по-напред от него, за да се учи от тях. Да дружи и с равните на себе си, за да се насърчава в по-голяма ревност на учение. И да слиза при по-долните, за да им помага. - Подкрепи ли по-долните, по-горните него ще подкрепят. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - 49).



Могат ли добър и лош човек да дружат? (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА – 169).



Във всеки човек живее и доброто, и злото - от вас зависи кое ще събудите в него. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 173).



Има хора, с които можеш да дружиш и тогава можеш да приемеш голямо благословение... Трябва да използваме талантливия и умния човек, а не да му завиждаме. И тогава този човек може много полза да принесе. (беседи, обяснения и упътвания от учителя - 1921 г. - 293).



Не е лесно сам човек да се справи с енергиите на някои хора. Има случаи, когато, въпреки голямото разположение на някого към вас, вие не можете да дружите с него. Той е любезен с вас, услужлив, но вие го избягвате. Друг някой, без да е любезен и внимателен към вас, вие го търсите, приятно ви е неговото присъствие. Коя е причината за добрите и за неприязнените отношения към хората? - Някога причината е външна, видима, а някога е вътрешна, незнайна. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 82).



Ако в дружбата между мома и момък има повдигане, ще знаете, че те са внесли нещо ново в отношенията си. Това показва, че мислите и чувствата на двамата са оказали добро влияние. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 27).



Вярно е, че човек не може да дружи с всички хора, да обича всички еднакво, но все пак ще намери начин да превърне енергиите и на най-нехармонично настроения човек. Как ще стане това? Като прекара енергиите на този човек през други хора, които си хармонират с него. Забелязано е, за пример, че ако този, когото не можете да търпите, влезе в обществото на вашите приятели, той ви става, ако не приятен, поне търпим. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 82).



Как може да се изправи лошия човек? - Като го турите между двама добри. Не се ли постави между добри хора, той никога не може да се изправи. Като разглеждате буквата „Ж”, ще видите, че тя не е нищо друго, освен дружба между двама лоши и един добър, праведен човек. Така се изпитва силата на праведния или на добрия. Значи, лошите хора потискат добрия. Как ще се освободи той от тях? - Като ги обикне... Буквата „Ж” показва също така и положението на лошия човек между двама добри. В единия случай, правата линия в буквата „Ж” показва положението на добрия човек между двама лоши. В другия случай, правата линия показва положението на лошия между двама добри. Така те взаимно си помагат и въздействат. Като знаете това, не оставайте лошите хора да се съюзяват помежду си. Между тях поставяйте добри хора, за да намаляват силата на злото. Тъй, щото не примирявайте злото с доброто, но чрез доброто да се намалява силата на злото. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 169).





НАГОРЕ